НОВИНИ


Огледалната зала - легендата става реалност
"Най-важното правило в реалността е да не се изгубиш в собствените си илюзии"*

От 18 септември отваря врати новата Огледална зала в Музея на хумора и сатирата. Тя е реализация на една легендарна зала, каквато мнозина от посетители са убедени, че съществува в Музея, а някои дори твърдят, че са я посещавали на младини. Истината обаче е, че такава зала в Музея на хумора и сатирата не е съществувала досега. Имало няколко криви огледала, разположени в две от фоайетата на сградата, още през 70-е години, при създаването й. На 18 септември 2020 екипът на Музея ще поправи тази “несправедливост”, а новата Огледална зала не е просто серия от атракции - тя извежда квинтесенцията на габровския хумор в серия от авторски инсталации.

Известен като Столица на хумора, Габрово е град, в който местните се гордеят със способността си да се самоиронизират и забавляват останалите със своята пестеливост, а туристите го избират като дестинация с очакването да попаднат на място забавно, духовито и предприемчиво. Габровските огледала в новата зала отговарят именно на това търсене - те са криви, смешни и атрактивни. Отразяват духа на габровския хумор, като преобразяват човек без големи харчове. Огледалната зала е най-новата постоянна изложба в Музея, разположена на първия етаж, непосредствено до новия сувенирен магазин. В нея са представени поредица от различни авторски криви огледала и оптически илюзии. Гостите ще се видят в нова светлина в Габровските селфи кабинки, ще се разкрасят почти без пари с Габровската пластична хирургия и ще се загубят и намерят в най-малкия, но много объркващ Габровски огледален лабиринт. Най-ценният обект в залата е бляскавото яйце Габерже с кранче (зер цяло яйце е много за една манджа!). За него една друга легенда разказва, че наследниците на Александър III са искали да го купят, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход ако го задържат.

Новата зала представя серия от арт инсталации, проектирани от младата габровска художничка Невена Екимова, участничка в две от изданията на Габровското биенале и автор на любимата на децата зала „Град Градина”, която беше открита в Музея през април 2019. А две от атракциите - въпросното яйце Габерже с кранче и Калейдоскопът за двама - са дело на друг участник в последното Габровско биенале - търновският художник Пламен Кондов. Споделяйки пространство с новия сувенирен магазин, новата огледална зала е част от едно дългоочаквано преустройство на първия етаж на Музея. Тези две стратегически намеси са важна инвестиция в развитието на Музея, която особено в момента, когато всички туристически обекти се изправят на крака в пост-ковид кризата, ще помогне за привличането на нови посетители и ще допринесе за избора на Габрово като туристическа дестинация в годината, в която Столицата на хумора отбелязва 160 години от обявяването си за град.


Новата Огледална зала се реализира с подкрепата на:

Програма "Култура" на Община Габрово
Обществен дарителски фонд Габрово
Фондация Америка за България
Автосервиз Експрес Габрово
Ноубъл Графикс ООД
Студио FourPlus
Кранпроект ЕООД
Интер Пауър ООД
МДМТ ЕООД
Кафе Библиотеката
Студио БръмБър
Станчо Атанасов
Иван Колев

* Цитат от филма „Генезис“, САЩ, 2010

16.09.2020


Нов музеен магазин
Официалното откриване е на 18 септември в 18:30. Очакваме ви!

В Музея на хумора и сатирата отваря врати нов сувенирен магазин. Той е единственият музеен проект в страната, който се реализира с изцяло кредитно финансиране. Заемът е в размер на 80 000 лева и срок за изплащане 10 години, а средствата са осигурени от Фонд за градско развитие- Север. Със своите осемдесет квадратни метра той е най-големият музеен магазин в България. В него ще се предлагат както традиционните габровски сувенири, така и много нови, а разнообразието им ще се увеличава и занапред. За новите сувенири екипът на музея работи с редица дизайнери, художници и занаятчии, сред които Студио Пункт, българинът, живеещ в Истанбул Кристофър Чолак, фотографката Росина Пенчева, художника Янко Янев, керамиците Веселин Дамянов и Енчо Ганковски. В шоколадова фабрика Колефф се изработва шоколадово яйце с кранче, а благодарение на партньорството с Книгомания, в магазина ще се предлагат водещи заглавия в сатиричната литература, луксозни издания за изкуство, архитектура и дизайн и хитри детски играчки. В музейния магазин ще продължат да се предлагат и лимитирани издания на художниците, които правят изложби в музея.

Кредитното финансиране за новия музеен магазин е осигурено от Програма региони в растеж, Регионален фонд за градско развитие - Север, Фонд на фондовете и Банка ДСК.

16.09.2020
П Р О Г Р А М А
м. септември 2020

Временни изложби в Музея:

Антигерой - самостоятелна изложба на българския график Калоян Илиев Кокимото;
В това време на друго място. 100 години чешки комикс - гостуваща изложба на Чешкия културен център, София;
Альоша и котката. Видео инсталация на Камен Стоянов и Катарина Свобода;
Жени карикатуристи - финалисти от международния конкурс Women Cartoonists International Award – 2019 ;
Изложба Нонумент;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова;

17 септември
18:00 ч. - Откриване на документалната изложба Люти чушки в Данчова къща, Пловдив

18 септември
18:00 ч. - Откриване на самостоятелната изложба Антигерой на българския график Калоян Илиев Кокимото (зала 6, вход – свободен)

19 септември, събота
11:00 ч. - Алтерего - лекция на Калоян Илиев за живота и творчеството на Калоян Илиев Кокимото 13:00 ч. - Оптика и илюзии - детско ателие с нагледна демонстрация, експерименти и тълкуване на физични явления от раздел Оптика; събитие в рамките на инициативата Европейски дни на наследството


26 септември, събота
11:00 ч. - Оп арт - детско ателие представящо оптическото изкуство като дял от изкуството с примери от известни произведения; събитие в рамките на инициативата Европейски дни на наследството

27.08.2020
Музеят – по-достъпен от всякога
Музеят на хумора и сатирата направи поредна стъпка към социализация на изложбените си пространства

От средата на август 2020 Музеят на хумора и сатирата разполага с две нови съоръжения за посетители с двигателни увреждания и е вече напълно достъпен.

Новите придобивки позволяват на хора в инвалидни колички да достигат до всички нива на Музея, а това отговаря на една от основните цели, заложени в Националната стратегия за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания към Министерството на труда и социална политика -„Осигуряване на равни възможности за спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот“. Реализацията на проекта бе възможна благодарение на финансова подкрепа от Агенцията за хора с увреждания. Отпуснатата субсидия възлиза на 25 500 лева.

Преносимият и компактен стълбищен робот на италианската компания KSP ITALIA е подходящ за почти всички видове инвалидни колички, има високо ниво на сигурност и дава възможност на хората с увреждания да достигат до всяка точка в разчупената архитектура на сградата.

Вертикалната платформа Liftboy на австрийската компания Ленер Лифттехник ГмбХ има товароподемност до 240 кг. дава възможност на посетители с инвалидни колички да имат достъп до конферентната зала на Музея, в която ежегодно се провеждат редица събития, като представяния на книги, филмови прожекции, творчески и образователни ателиета и др. На това ниво предстои да бъде изградена и нова постоянна изложба, посветена на габровския хумор. Платформата не изисква присъствието на асистент, което осигурява максимална свобода на движение. С подобряване достъпността на конферентната зала, разполагаща със сто места и техническо обезпечаване, залата може да се превърне в предпочитано място за специални събития за хора с увреждания.

Проектът допълва и надгражда предишни два, изпълнени от Музея на хумора и сатирата в предходните години: първият е осъществен през 2007 и включва изграждане на асансьор и рампи за достъп; вторият, реализиран през 2016, е за изграждане на санитарно-хигиенно помещение, пригодено за хора в инвалидни колички.

Проектът е осъществен в съответствие с българските законови наредби и отговаря на европейските практики в сферата на достъпността на архитектурната среда за хора с увреждания.

20.08.2020
П Р О Г Р А М А
м. юли 2020

Временни изложби в Музея:

В това време на друго място. 100 години чешки комикс - гостуваща изложба на Чешкия културен център, София;
Альоша и котката. Видео инсталация на Камен Стоянов и Катарина Свобода;
Европа на български - изложба на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти plakatkombinat.com;
Жени карикатуристи - финалисти от международния конкурс Women Cartoonists International Award – 2019 ;
Изложба Нонумент;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова;

6 - 24 юли
Лято в Хумора - ваканционна детска програма

Заниманията започват между 08:00 и 09:00 сутрин и завършват в 17:00 всеки ден; предназначени са за деца между 7 и 11 години.

ТЕМАТИЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

От 6 до 10 юли участниците ще правят колажи, ще разиграват куклен театър със собственоръчно направени кукли, ще се потопят в света на карикатурата и ще рисуват свои карикатури; седмицата ще завърши с правене на тебешири и забравени игри с тебешири. Всичко това ще бъде съпроводено с игри и много специални гости.

От 13 до 17 юли във фокуса на вниманието ще бъдат домашните любимци и как да си направим играчка и къщичка за тях; ще говорим за грънчарството, а децата ще украсяват глинени съдове; ще си направят гратаж и ще изрисуват с бои за текстил неповторими тениски по собствен проект.

От 20 до 24 юли основната тема ще бъде театралното изкуство. Децата ще се превърнат в сценаристи, режисьори, актьори. Заедно ще се опитаме да създадем спектакъл, а седмицата ще завърши с премиера, отворена за родителите.

Цената за участие на дете е 80 лв за пет дни или 16 лв на ден . Второ дете в семейството ползва 20 % отстъпка. Групата се състои от максимум 12 деца, а минималният брой за провеждане на програмата е 6 деца. Всяко дете може да участва в една, две или и трите седмици на Лято в Хумора. За да се гарантира мястото му, таксата за участие се заплаща до два дни след записването на касата на Музея.

Приемането на децата за участие започва от 8:00 в сградата на Музея. Осигуряваме минерална вода и плодове, а родителите подготвят храна за своите деца съобразно индивидуалните им вкусове.

Записването се извършва на телефон 0878458430 или на място в Музея и продължава до запълване на бройките. Родителите трябва да попълнят декларации за съгласие с Общите условия за провеждане на програмата и за здравословното състояние на децата си.

01.07.2020
ОБЯВА

Музеят на хумора и сатирата търси усмихнат продавач с отлични търговски умения за новия си сувенирен магазин. Продавачът е посланик на Музея, създава приятелска и приветлива атмосфера и осигурява ексклузивно обслужване на всеки посетител. Посреща и въвлича клиентите в разговор с цел да сподели, представи и продаде музейните сувенири.

В музейния магазин се предлагат:

• Керамика – габровски сувенири, тематични чаши, фигурки;
• Магнити, картички, календари, постери;
• Канцеларски материали – химикалки, линийки с интересен дизайн, тефтери и др.;
• Книжни изделия – габровски шеги на 5 езика, комикси, книги за изкуство, дизайн и архитектура, хумористична и сатирична литература, периодика;
• Авторски лимитирани издания на произведения от колекцията на Музея или от временни изложби;
• Часовници и анти часовници;
• Сувенирни кукли, меки играчки, интерактивни играчки;
• Текстил – брандирани тениски, чанти;
• Бижутерия;
• Имиджови сувенири.

Очакваме усмивката, търговският нюх и уменията на продавача да допринесат за утвърждаване запазената марка на Музея на хумора и сатирата; очакваме продавачът да бъде част от новия облик, който институцията изгражда и да работи така, че посетителите да си тръгват с добри спомени, за да се връщат отново и да ни препоръчват на свои познати.

Ние предлагаме:

- среща с разнообразна публика, дошла при нас, за да се забавлява, както и с художници, дизайнери и автори, с които работим и чиито произведения се предлагат в музейния магазин;
- обучение за обслужване на клиенти и въвеждане в организационната етика на Музея;
- професионално обучение за работа със система за управление на търговския обект;
- обучение за работа с онлайн магазин и продажби;
- възнаграждение, съставено от твърда месечна заплата и бонус, базиран на реализираните продажби.

От Вас очакваме:

- ентусиазъм и отлични търговски умения;
- убедителност, способност да представяте увлекателно сувенирите в магазина и индивидуален подход към клиента, който култивира отношение и лоялност към Музея;
- постигане на заложените от ръководството търговски цели и обеми от продажби.

Продавачът работи пряко и се отчита за дейността си пред мениджъра на музейния магазин, финансовия ръководител на Музея и директора; работи хоризонтално със специалисти в изложбената дейност, техническия екип и екипа за работа с публики.

Необходими документи за кандидатстване:

• Автобиография
• можете да приложите препоръки, ако разполагате с такива

Място за подаване на документите:
Документите се приемат до 13.07.2020, в деловодството на Музей „ Дом на хумора и сатирата", адрес: гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 68 или на електронна поща shop@humorhouse.bg. Телефон за контакт: 0898 589 900.
Подборът за обявената позиция ще се проведе чрез събеседване с допуснатите кандидати.
Допуснатите до интервю кандидати ще бъдат уведомени за датата, часа и мястото на провеждане на интервюто на посочената от тях електронна поща.

25.06.2020
Ваканционна детска програма "Лято в Хумора"


За първи път в история си Музеят на хумора и сатирата организира ваканционна детска програма, озаглавена "Лято в Хумора". Заниманията ще се осъществяват в съответствие с всички противоепидемични мерки, препоръчани от Министерство на здравеопазването и методическите указания на Министерство на културата. Лятната ваканция е време за игри и забавления, но само при нас важни теми като екология, култура, изкуство и спорт се представят под формата на игра, с чувство за хумор и на разбираем за децата език.

"Лято в хумора" ще се проведе в три последователни седмици през юни и началото на юли (с евентуално удължаване на заниманията с още три седмици до края на юли при интерес), като заниманията започват между 08:00 и 09:00 сутрин и завършват в 17:00 всеки ден. Предназначени са за деца между 7 и 11 години.

Организаторите са подготвили за участниците невероятни преживявания в Музея и Парка на хумора, изпълнени с любопитни творчески ателиета и игри, които целят придобиването на нови умения и познания. Екипът на Музея има дългогодишен и богат опит в осъществяването на образователни програми за деца. В тази си дейност следваме специална мисия, а тя е „Чрез хумора ние вдъхновяваме и насърчаваме децата да изпитват радост, да мислят критично, да се изразяват свободно на живо и да изграждат общност.“

ДАТИ НА ПРОВЕЖДАНЕ И ТЕМАТИЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ:
В дните от 15 до 19 юни участниците ще научат за изкуството на оригамите и ще си направят собствени оригами животни. Ще разиграят куклен театър със собствени кукли на конци, ще рисуват комикси и ще научат интересни факти са супергероите, а седмицата ще завърши със собственоръчно правене на тебешири и смес за сапунени балончета, които не се пукат. Всичко това ще бъде съпроводено с много игри и гости - изненада.

В дните от 22 до 26 юни децата ще узнаят повече за филмите и как да си направят проектор за телефон; ще се запознаят с грънчарството и ще украсяват глинени съдове, ще си направят гратаж и ще изрисуват неповторими тениски по собствен проект. Всичко това отново ще бъде съпроводено с много игри и гости - изненада.

От 29 юни до 3 юли основната тема ще бъде как се снимат филми и какво трябва да направим за да заснемем наше филмче. Децата ще се превърнат в сценаристи, режисьори, актьори, оператори и монтажисти, а всички заедно ще се опитаме да създадем незабравим филм за "Лято в Хумора". Както и през първите две седмици, ще има много игри и гости - изненада.

КОИ ЩЕ СА ГОСТИТЕ:
В част от дните с децата ще работят художничките Невена Екимова ( създателка на изложбата “Град Градина”) и Елиза Ковачева ( от детската школа "Елиза - арт"), фокусникът Дани Белев, треньорът по баскетбол Антонио Станков, консултантът по здравословен начин на живот Ася Райкова, представители на отдел “Екология” на Община Габрово и други.

Цената за участие на дете е 80 лв за пет дни или 16 лв на ден . Второ дете в семейството ползва 20 % отстъпка. Групата се състои от максимум 12 деца, а минималният брой за провеждане на програмата е 6 деца. Всяко дете може да участва в една, две или и трите седмици на "Лято в Хумора". За да се гарантира мястото му, таксата за участие се заплаща до два дни след записването на касата на Музея.
Приемането на децата за участие започва от 8:00 в сградата на Музея.
Осигуряваме минерална вода и плодове, а родителите подготвят храна за своите деца съобразно индивидуалните им вкусове.
Записването се извършва на телефон 0878458430 или на място в Музея и продължава до запълване на бройките. Родителите трябва да попълнят декларации за съгласие с общите условия за провеждане на програмата и за здравословното състояние на децата си.


10.06.2020
ОТНОВО ОТВАРЯМЕ ВРАТИ!!!

При спазване на всички противоепидимични мерки за затворени пространства, в сила в настоящия момент, от 14 май 2020 Музеят на хумора и сатирата отваря врати за посетители без часово зониране за различни възрасти и при обичайното работно време – от 9:00 до 18:00 часа, от вторник до неделя. Посещенията ще се извършват при стриктно спазване на изискването за социална дистанция от най-малко 1,5 метра и задължителното носене на предпазна маска. Пълните условия са изложени в ЗАПОВЕД НА ДИРЕКТОРА НА МУЗЕЯ.

На този етап не се приемат заявки за групови посещения, а детските творчески и образователни ателиета продължават да се провеждат онлайн във фейсбук страницата (https://bit.ly/2TgYdt5) и в Youtube-канала (https://bit.ly/3bqgLgE) на Музея.

Залите на Музея очакват своите нетърпеливи посетители! И колкото и обстановката да не позволява разгръщането на Габровския карнавал по улиците на града, изненади все пак ще има. Нека този път погледите са отправени към терасите на габровци!

13.05.2020

1 април 2020


Скъпи творци, приятели, съграждани, колеги,
Скъпи деца,
За първи път в 48-годишната си история Домът на хумора и сатирата ще отбележи рождения си ден онлайн. За съжаление вратите му ще останат затворени, а залите – празни за обичайно очакваните тълпи от гости. Тъжно! Ала като се замисли човек, дали всеки един от нас не е преживял поне един рожден ден в живота си без гости, торта и подаръци.

Така е и сега. Времето на извънредни мерки ни призовава да бъдем смирени и дисциплинирани. Да останем по домовете си и да се надяваме, че коронавирусът все някога ще се умори да вилнее. А тогава, тогава ще празнуваме физически заедно – в нови изложби, с цветни детски ателиета, представяния на нашумели книги и филмови прожекции.

Засега, обаче, се налага да поддържаме настроението ви от фейсбук страницата на Музея, както и от фейсбук групата https://bit.ly/2QeolmA , където любезно ви каним да споделяте своите забавни истории, картини, мемета и коментари. Какъв уникален шанс да празнуваме хем заедно, хем без масраф!

Екипът на Музея


31.03.2020
С грижа за здравето на публиката и музейните служители обявяваме, че от 14 март Музеят на хумора и сатирата ще затвори за посещения. Следете фейсбук страницата ни, където ще споделяме карикатури и произведения от колекциите ни, както и някои от най-интересните ни изложби напоследък.
Пазете се, останете вкъщи и споделяйте забавни картинки, мемета и коментари във фейсбук групата на Музея на хумора https://bit.ly/2QeolmA
И не забравяйте, "Светът е оцелял, защото се е смял"!


П Р О Г Р А М А
м. март 2020

Временни изложби в Музея:

Нова българска типография 2 - типографски проект на Борил Караиванов и Кирил Златков;
Европа на български - изложба на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти plakatkombinat.com;
Жени карикатуристи - финалисти от международния конкурс Women Cartoonists International Award – 2019 ;
Изложба Нонумент;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова;
120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986) - творби от музейния фонд

6 март
Откриване на изложбата Жени карикатуристи - финалисти от международния конкурс Women Cartoonists International Award – 2019 , организиран от United Sketches, Франция

10.03.2020
ПОКАНА ЗА ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ


Кметът на Община Габрово кани местната общност да участва в публично обсъждане за поемане на общински дълг, в съответствие с чл.15 от Закона за общинския дълг, при следните параметри:
- сключване на договор за дългосрочен кредит в размер до 80 000 лв. с предназначение финансиране на разходите по преустройство и развитие на сувенирен магазин в Музей „Дом на хумора и сатирата“. Изпълнението ще се финансира от Фонд за градско развитие за северна България - финансов инструмент, част от ОПРР 2014 - 2020. Кредитът ще бъде обезпечен с особен залог по реда на Закона за особените залози върху съвкупността от настоящи и бъдещи вземания на Община Габрово, за собствените приходи на общината по смисъла на чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ от Закон за публичните финанси (ЗПФ) и обща изравнителна субсидия по чл. 52, ал. 1, т. 1, буква „б“ от ЗПФ, включително и тези постъпващи по бюджетна сметка на Община Габрово.

Материал по темата на публичното обсъждане може да намерите на интернет страницата на Община Габрово, на интернет страницата на Музея “Дом на хумора и сатирата”, на място в Музея “Дом на хумора и сатирата” и в Център за информация и услуги на гражданите, Община Габрово.

Обсъждането ще се проведе на 24.02.2020 г. от 17:30 часа в Зала на жирафите в Музей “Дом на хумора и сатирата”, Габрово.

ОБЩИ ПАРАМЕТРИ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

17.02.2020


П Р О Г Р А М А
м. февруари 2020

Временни изложби в Музея:

Нова българска типография 2 - типографски проект на Борил Караиванов и Кирил Златков;
Европа на български - изложба на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти plakatkombinat.com;
Карикатурен салон 2019
- 44. Национална изложба карикатура;
- Самостоятелна изложба на Милко Диков, носител на наградата на Дома на хумора и сатирата от 44. Национална изложба карикатура;
- Самостоятелна изложба на Трайко Попов;
Изложба Нонумент;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова;
120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986) - творби от музейния фонд

6 февруари
18:00 ч. - Европа на български - откриване на изложба на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти plakatkombinat.com (зала 6)
18:30 ч. - Идеи без граници. 30 интерюта със световни артисти от България - представяне на книгата на Даниел Ненчев (Зала на жирафите)

13 февруари
18:00 ч. - Нова българска типография 2 - типографски проект на Борил Караиванов и Кирил Златков (зала 3)

15 февруари (събота)
11:00 ч. - Рисуване с ръце - детско творческо и образователно ателие, посветено на Световния ден в защита на китовете и други морски бозайници (Зала на жирафите; вход - 5 лв.; за притежателите на карта Приятели на хумора - 20% отстъпка;)

29 февруари (събота)
11:00 ч. - Денят + в новата 2020 - детско творческо и образователно ателие, посветено на хобитата (Зала на жирафите; вход - 5 лв.; за притежателите на карта Приятели на хумора - 20% отстъпка;)

29.01.2020
Литературна вечер с журналиста Даниел Ненчев

На 6 февруари в 18:30 часа в Музея на хумора и сатирата ще бъде представена книгата на журналиста Даниел Ненчев „Идеи без граници“. Мястото е Залата на жирафите.

Книгата събира интервюта с плеяда съвременни български артисти, чиито постижения по света резонират с особена сила в националната култура. Това са личности с различни качества, които успяват да повлияят на милиони хора по целия свят, да открият нови пътища за общуване, да създават нови измерения в изкуството. Поводът за книгата е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България.

През последните 15 години Даниел Ненчев е водещ на телевизионни и радио предавания, автор в медии като Max, Капитал, Дневник, Intro, Артизанин, egoist.bg и др. Завършил е българска филология и журналистика за електронни медии в СУ “Св. Климент Охридски”. Носител е на наградата “Еdward” от фестивала “Еdit” във Франкфурт, Германия за сценария на късометражния филм “Water”.

03.02.2020

Gabrovo Game Jam – 2020

За четвърта поредна година, от 31 януари до 2 февруари, Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще бъде домакин на Gabrovo Game Jam - част от най-големия хакатон за разработка на игри в света GlobalGameJam (http://globalgamejam.org/). Събитието се реализира със сътрудничеството на регионални и национални организации, работещи в сферата на ИТ, културата, образованието и технологиите.

За 48 часа Gabrovo Game Jam ще събере в Музея любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници. Обединени в отбори, те ще създават игри по обща тема, която международните организатори GlobalGameJam обявят в деня на старта. В рамките на две денонощия игрите се разработват до ниво прототип, който може да се играе.

Журито, което ще оценява игрите на отборите е в състав: доц. д-р инж. Росен Иванов от катедра КСТ на Техническия университет Габрово, Александър Петров, графичен дизайнер от Велико Търново и Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата.

Тазгодишните партньори на събитието са:

Катедра „Компютърни системи и технологии“ към Технически университет - Габрово ( kst.tugab.bg/)

Photoplace.Club

Желаещите могат да се регистрират на: http://www.mapto.typeform.com/to/gP8S2y

Предварителна програма

ПЕТЪК, 31 януари
16:00: Откриване и видео презентации (Gabrovo Game Jam 2020 се открива с кратка презентация на тема "Сериозни игри", в чийто фокус е потенциалът на игрите да се използват като инструмент за адресиране на сложни и често травматични ситуации.)
17:00: Разкриване на темата на #GGJ20 и сформиране на отбори
19:00: Пица-брейнсторминг

СЪБОТА, 1 февруари
9:00: Раздвижване и закуска
11:00: Преглед на идеите
13:00: Обедна почивка
17:00: Равносметка на полувремето
19:00: Пица-брейнсторминг

НЕДЕЛЯ, 2 февруари
9:00: Раздвижване и закуска
13:00: Обедна почивка
15:00: Предаване на игрите
17:00: Край на предаването
19:00: Обявяване на победителите

30.01.2020
П Р О Г Р А М А
м. януари 2020

Временни изложби в Музея:

Обезглавявания - самостоятелна изложба на Николай Панайотов;
Карикатурен салон 2019
- 44. Национална изложба карикатура;
- Самостоятелна изложба на Милко Диков, носител на наградата на Дома на хумора и сатирата от 44. Национална изложба карикатура;
- Самостоятелна изложба на Трайко Попов;
Пестеливи драсканици - инсталация на Недко Солаков;
Изложба Нонумент;
Град Градина - изложба за деца в рамките и по темата на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Автор: Невена Екимова;
120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986) - творби от музейния фонд;

11 януари (събота)
11:00 ч. - Коте за спомени - детско творческо ателие за изработване на рамки за снимки (Зала на жирафите; вход за участие - 5 лв.; за притежателите на карта Приятели на хумора - 20% отстъпка)

25 януари (събота)
11:00 ч. - Голямото плетене - ателие с художничката Невена Екимова в Град Градина (Вход за участие - 16 лв. + допълнителни 11 лв. за матерлиали, ако плетивото остане за участниците; за притежателите на карта Приятели на хумора - 20% отстъпка;)

31 януари - 2 февруари (петък-неделя)
Gabrovo Game Jam 2020 - хакатон за разработка на компютърни игри; регистрация за участие на : http://www.mapto.typeform.com/to/gP8S2y

07.01.2020