ИЗЛОЖБИ / ПЪТУВАЩИ

Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА показва разнообразни тематични изложби в България и чужбина, които се включват в годишния календарен план на изложбите.

40 години детска школа БАТИК
Детски рисунки
/17 - 27 ноември 2020, галерията на Дружеството на бургаските художници, Бургас/

В изложбата, посветена на 40 години от създаването на школата по батик на Златка Бобева в град Бургас, Домът на хумора и сатирата ще представи десет от 30-те детски творби от музейния си фонд, дарени от основателката през 1989 година.

Бургаската школа по батик е участвала в национални и международни фестивали и изложения, самостоятелни изложби в България, Чехословакия, Русия, Зимбабве, Македония, Австрия, Япония, Словения, Гърция, Турция. Техниката батик е много древна, според някои - на повече от две хиляди години и води началото си вероятно от индонезийските острови. Днес с батик се занимават по цял свят и създадените чрез тази техника изделия са истински произведения на изкуството.

Организатори на експозицията са Община Бургас и НЧ "Асен Златаров 1940", където продължава да работи школата през последните близо 20-години. По време на откриването ще бъде представен филма на Адела Пеева от средата на 80-те години "Конче с панделка", който разказва за създаването на забележителната творческа школа, оставила трайни следи в културния живот на Бургас.

Люти чушки – документална изложба
Копия на страници от едноименния сборник
/20 октомври – 20 ноември 2020, Градска библиотека "Паисий Хилендарски", Асеновград/

През 2018 година се навършиха 50 години от издаването на скандалната книжка „Люти чушки” с народни епиграми, подбрани от Радой Ралин и илюстрирани от Борис Димовски. Тя излиза през бурната 1968 година, ознаменувана от събитията в Чехословакия. Комунистическата власт е параноична, а Тодор Живков се оставя да му бъде внушено, че една от страничките в книжката е пряка атака към него. Сатирата в „Люти чушки” се оказва отвъд позволената мяра и изданието е изтеглено от мрежата книжарници. Продадени са едва две-три хиляди екземпляра, а авторите – уволнени от работа и без право да публикуват свои произведения няколко години.

Закупените книжки обаче заживяват свой живот – ксерокопирани, преписвани и прерисувани, те се превръщат в рядка ценност, предавана тайно от ръка на ръка. Това и представя настоящата документална изложба, състояща се от копия на страници от сборника „Люти чушки”.

Финес на върха на молива - самостоятелна изложба на Паоло Далпонте (Италия)
Карикатура
/28 септември 2016 - 15 декември 2017, МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово/

Изложбата на италианския илюстратор, живописец и карикатурист ПАОЛО ДАЛПОНТЕ представя 36 творби от второто гостуване на автора в Дома на хумора и сатирата. По време на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015 той лично получи присъдената му специална награда за карикатура на Министерството на здравеопазването.

Носител на повече от 40 награди от международни конкурси, Паоло Далпонте е роден в Поя ди Ломазо, Италия, където продължава да живее и работи. Завършил е Националния институт по приложни изкуства в Тренто. Сътрудничи на редица издателства и преподава техники за рисуване с молив във вечерни курсове. Творчеството си е представил в 42 самостоятелни изложби по света.

Заглавието на изложбата - "Финес на върха на молива" - е чиста метафора на стила на художника. Той предпочита черно-бялата техника, а моливът е неговият най-подходящ инструмент за обрисуване на предметите в тънки подробности. Според Далпонте отсъствието на цвят води до един по-хладен поглед върху предмета, една по-скоро аналитична, а не емоционална гледна точка.