НОВИНИНОВА ИЗЛОЖБА

На 24 ноември, четвъртък, Домът на хумора и сатирата откри най-новата си изложба. Тя е документална и нейното заглавие е "Личности и събития от историята на габровския хумор." Изложбата е първи опит на специалистите в Музея да представят словесно-визулни портрети на личностите с безспорен принос в създаването, утвърждаването и развитието на явлението "габровски хумор" - от автентичната личност на търговеца и дарител Миньо Попов-Дядо Миню през идейните създатели на Дома на хумора и сатирата до съвременните стожери на Музея.

Представянето на личностите в документалната експозиция е подкрепено от интересни архивни документи, мнения и отзиви на български и чуждестранни учени, творци и публични фигури за характера на габровеца и неговия хумор.

Особено трогателна бе срещата с роднините и наследниците на личностите в изложбата, специално поканени за откриването. Сред гостите бе и г-н Йордан Хаджиев, един от представените герои, писател-хуморист и почетен гражданин на Габрово.

Изложбата стана възможна с частичното финансиране по проект, одобрен от МК, както и със сътрудничеството на Държавен архив-Габрово и Регионална библиотека "Априлов-Палаузов". Подробности за изложбата са публикувани в рубриката "Временни изложби".

(25.11.2016)


ЗА ПЪРВИ ПЪТ - СТЕНДЪП КОМЕДИЯ В ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА

На 16 ноември в Залата на жирафите на Дома на хумора и сатирата за първи път видяхме стендъп комедия. Гостуваха двама от най-известните български комедианти от Комеди клуб – София Иван Кирков и Васил Ножаров. Шоуто със сигурност бе една въздишка по някогашната атмосфера на Експерименталния сатирично-вариететен театър, когато се наслаждавахме на неповторими за страната ни спектакли и феерия с чаша в ръка и добра компания.

Стендъп комедията не е откритие на нашия век, тя тръгва от Великобритания преди едно-две столетия, но за нашата страна определено е новост. Днес е на особена почит не само във Великобритания, но и в САЩ, Германия и в други страни. Изкуство за ценители, за хора с усет към комедийното говорене от един изпълнител, застанал пред нас с микрофон в ръка. Това предполага клуб и сродна на нашите разбирания среда.

Основател на този пръв за страната и станал вече култов Клуб, е Иван Кирков. Той развива стендъпа в София от 2012 година и популяризира този вид сценично изкуство все по-успешно. Ето как той определя своето изкуство:„Стендъп комедията е много опасна за всички. Комедиант, който изразява мислите си свободно на сцената, не е мечтата нито на политици, нито на продуценти, нито на абсолютно никого. Фестивалите ми не се финансират от никоя общинска или държавна организация, финансират ги единствено интелигентните млади хора, които идват, за да се смеят в The Comedy Club Sofia и в отворените сцени, на които организирам представления.”

Гостуването в Залата на жирафите в Дома на хумора и сатирата бе част от национално турне на Клуба и бе изненада за всички. Комедиантите предварително предупредиха, че шоуто не е подходящо за младежи под 16-годишна възраст.

Билетите на цената от 6 лв включваха и чаша вино.

(17.11.2016)


"КОТКИ ВЪРХУ ПОКРИВА" - АРТ ИНСТАЛАЦИЯ НА ГАБРОВСКИЯ СКУЛПТОР АДРИАН НОВАКОВ

На 14 ноември 2016 г. върху покрива на Дома на хумора и сатирата се открива нова арт инсталация. Автор на проекта, съфинансиран по програма "Култура" на Община Габрово, е скулпторът Адриан Новаков. След наскоро открития паметник на четящото дете в чест на 130-годишнината от рождението на детския писател Ран Босилек, родом от Габрово, Новаков изненадва своите съграждани с инсталация, озаглавена "Котки върху покрива".

Всеки вдигнал поглед минувач може да види силуети на не една, а цели 11 котки, които грациозно балансират по ръба на "горещия ламаринен покрив" на Музея. Котките са изработени от месингова ламарина и са с височина около 80 см. Една от тях, разбираемо, е без опашка.

Преди да покачи изящните си героини на покрива на Музея, Адриан Новаков е запечатал разходката им по улиците, площадите и любимите на габровци места за срещи в 32 фотографии. Тази временна изложба съпътства официалното откриване на инсталацията "Котки върху покрива".

С новите 11 котки котешкото "семейство" на постоянен адрес в Дома на хумора и сатирата бележи впечатляващ прираст. Но, за съжаление, селфита с котките на покрива остават невъзможни. Нека всички им се наслаждават от далеч!

(10.11.2016)


ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА

Това е заглавието на първото анимационно филмче, изработено от 15 габровски момчета и момичета на възраст от 6 до 12 години. Те работиха три дни в Залата на жирафите в Дома на хумора и сатирата под ръководството на менторите от Нов български университет Кристина Гацова, Бианка Ташкова и Дияна Ценова. Целта на проекта, част от програмата на Седмия Смешен филм фест, бе да се въведат децата в тайните на изрезковата анимация. Разбира се, проектът бе успешно реализират с подкрепата на Община Габрово и фондация Арт офис, а готовият продукт – показан на заключителната вечер на фестивала.

Какво има в една минута смях ли? Гледайте филма и ще научите! Една минута смях, казват, удължава живота със... Не това е важно в случая. Важни са срещите с изкуството и греещите любопитни очи на децата.

До следващия път! А ето и ФИЛМЪТ.

(31.10.2016)


ОБЯВА

Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Габрово набира кандидати за работа на длъжност Координатор събития, програми и проекти в отдел „Екскурзоводно обслужване, туристически маркетинг, реклама, обществени връзки и изяви, международни връзки”

Дата 18.10.2016 г.

Основна цел на длъжността: Координира организирането на събития, програми и проекти в Музея „Дом на хумора и сатирата” в областта на работата с публики, включително детски и младежки аудитории, провеждането на образователни програми и рекламата. Презентира Музея и идентифицира нуждите на публиката. Влиза в контакт и кореспондира с общности и групи с цел привличане на посетители и участници в публични програми и събития на музея. Гарантира достъпна и сигурна среда за посетителите и екипите в музея, като координира административно и технически дейностите.

Минимална образователна степен – бакалавър
Професионално направление – хуманитарни науки и изкуства
Минимален професионален опит – половин година
Компютърна грамотност
Работа в екип
Владеене на чужд език – много добър английски, втори чужд език е предимство.
Комуникативност и презентационни умения.

Необходими документи за кандидатстване:

- заявление – свободен текст с телефон за обратна връзка;
- автобиография и мотивационно писмо;
- копие от документ за придобито образование;
- копие от документи, удостоверяващи професионалния опит.

Документите се приемат от 19 октомври до 2 ноември в деловодството на Музей „Дом на хумора и сатирата.”
Подборът ще се извърши по документи и събеседване.
Събеседването ще се проведе с избрани кандидати на 7 и 8 ноември (един от двата дни).

За справка тел.: 0879987118 – Галя Иванова и 0894051955 – Пенка Веселинова

(18.10.2016)


АВТОРСКА ПРОЗА на ИЦКО ФИНЦИ

На 20 октомври 2016 г. от 18.00 ч. в Залата на жирафите в Дома на хумора и сатирата именитият български актьор Ицко Финци ще представи свой авторски концерт-спектакъл. Премиерата му е била през м. май в салона на Театрална работилница "Сфумато". Спектакълът съдържа авторски текстове, "илюстрирани" с изпълнения на пиано.
Събитието е част от програмата на тазгодишния Смешен филм фест в Габрово.
Входът за спектакъла е СВОБОДЕН.

(14.10.2016)


ДЕТСКО АТЕЛИЕ ПО АНИМАЦИЯ

В рамките на Седмия смешен филм фест Община Габрово, Музеят „Дом на хумора и сатирата“ и Нов български университет организират ателие по анимация за деца. Да анимираш буквално означава да вдъхнеш живот на образи, като ги раздвижиш и именно това ще е задачата пред малките участниците – заедно да направят филмче, което ще бъде показано пред публика при закриването на Смешен филм фест 7 на 26 октомври от 20 часа в зала „Възраждане”! Децата ще работят с техниката изрезкова анимация, при която от цветни картони се създават образи и се раздвижват кадър по кадър. Децата ще бъдат въведени в тайните на анимационното кино от млади професионалисти и студенти от Нов български университет.

Ателието е с продължителност три дни, по два часа на ден. Местата са ограничени и участието е само с предварително записване. Участието и в трите дни е задължително, тъй като децата се включват в реален творчески процес, който завършва с направа на филм!

Място на провеждане на ателието: Музей „Дом на хумора и сатирата“, Зала на жирафите.
Дати: 21 - 23 (петък - неделя) октомври 2016 г.
Начален час: 15:30
Краен час: 17:30
Възраст на участниците: между 6 и 12 години
В ателието могат да участват само 12 деца, затова – побързайте да се запишете!
Записване на тел. 066/ 80 72 29, Дом на хумора и сатирата, от понеделник (17 октомври) до четвъртък (20 октомври), 9-12 ч., 14-17 ч. Лице за контакт Венета Козарева.
Такса за участие: 6 лева.

(13.10.2016)


НАМЕРИ СЕ КОТЕТО НА ЛИГА

В неделната утрин на 18 септември 2016 деца на възраст 5-6 години от габровската детска градина "Явор", както и техните майки, участваха в творческия проект "Да открием загубеното коте на Лига".

Автор на проекта бе латвийската учителка Лига Лиздика, която вече трети месец стажува в Дома на хумора и сатирата. Неин помощник в общуването с децата бе Силвия Неделчева, която се занимава с детски дейности и проекти. Събитието уважиха също г-жа Вера Тихова, директор на детска градина "Явор", както и нейни колеги.

Целта на проекта бе да се покаже един образователен модул на игра и забава, чрез който децата да развиват всестранни творчески умения.


А всичко започна от следи, оставени от котката на Лига, която буквално изигра тревогата си по изгубеното коте.
Майки и деца се втурнаха да изработват котета от простички материали.
Последваха математически предизвикателства и специално разучен латвийски танц.
Я, колко много котета!

Накрая децата нахраниха котката с "хартиени" кюфтета.
Несъмнено работата с деца изисква много търпение и любов. А възпитаниците на детската градина "Явор" доказаха, че когато са ангажирани със забавни дейности, два часа минават като миг.


(20.09.2016)
(16.09.2016)


V.I.P. ПОСЕЩЕНИЕ

Днес, 24 юни, представители на 24 дипломатически мисии в България, а именно на Австрия, Албания, Аржентина, Белгия, Бразилия, Виетнам, Грузия, Дания, Израел, Индия, Индонезия, Ирак, Иран, Казахстан, Кипър, Мароко, Молдова, Норвегия, Пакистан, Палестина, Сирия, Хърватия, Чехия и Южна Африка посетиха Дома на хумора и сатирата. Подобна дипломатическа визита град Габрово не помни от края на 70-те години на миналия век. Групата дипломати бе водена от Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина.

Дипломатите се запознаха със специфичния характер на габровския хумор, историята, дейността и международните проекти на Дома, както и временните и постоянните изложби. По повод специалното посещение екипът на Музея подготви малка изложба с творби на автори от съответните страни, които се съхраняват във фонда "Хумор на народите".

Очаква се посещението да спомогне установяването на нови и заздравяването на стари международни контакти.

(24.06.2016)


ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН ПАНАИР НА МУЗЕЙНАТА КНИГА

От 10 до 12 юни Музеят "Дом на хумора и сатирата" ще вземе участие в Първия национален панаир на музейната книга в ЕМО "Етър. Събитието се организира от ЕМО "Етър", Института за приложна музеология и Издателство "Фабер" и е вписано в Националния културен календар за 2016 г. Първият национален панаир на музейната книга има както академичен, така и пазарен профил.

Домът на хумора и сатирата ще покаже над 50 емблематични свои издания, много от които отдавна са антикварна и библиографска рядкост. Сред тях са: каталогът на Първото международно биенале на карикатурата и малката пластика (1973); поредицата от четири тома хумористични и сатирични разкази "Смях и болка" (1979-1985); култовият албум "106 съвременни карикатуристи" (1980); Луиджи Малерба. Мислещите кокошки. (1981); Колелото на живота, сборник с народни анекдоти (1982); алманахът за хумор и сатира на народите "Апропо", излизал на 4 езика (1983-1991). Ще бъде показано и най-новото издание "Хуморът на народите. 175 творби от фонда на Музея", представителен албум на български и английски, току-що излязъл от печат.

Сред изданията има албуми, сборници с вицове, сборници с разкази, туристически гид, каталози, библиографии, сборници с научни публикации. Домът на хумора и сатирата се гордее с постиженията на своята издателска политика, последователно осъществявана вече 44 години.

Участието на Дома в Първия национален панаир на музейната книга завърши с прекрасна изненада. Двуезичиният албум "Хуморът на народите. 175 творби от художествения фонд на Музея" бе отличен с наградата за най-добро полиграфическо изпълнение. Екипът, работил по изданието, изказва благодарност на партньорите "Пиксел Плюс" ЕООД-Пловдив за фотографиите и предпечатната подготовка и "Елит Прес Къмпани" ЕООД - София за печата на изданието.

(14.06.2016)
Скъпи малки приятели,

Искате ли заедно да отпразнуваме Международния ден на бащата? Искате ли да поиграете заедно с татко и да спечелите заедно с него награда? Искате ли да кажете МОЯТ ТАТКО Е НАЙ-НАЙ...?

Тогава заповядайте в Дома на хумора и сатирата точно в 10 часа на 19 юни, неделя.
В смях и игри ще отпразнуваме Международния ден на бащата.
За татковците, довели своите малчугани, сме приготвили викторина, томбола, конкурси.
Можете да направите цял отбор с мама, за да помогнете в състезанието между всички татковци. Така ще определим кой татко е НАЙ-НАЙ и той ще получи награда.
За татковци с дечица, пожелали да участват в програмата – вход свободен до 12 часа.
Татковците, пожелали да участват в надпреварата МОЯТ ТАТКО Е НАЙ-НАЙ..., молим до 16 юни да ни пишат на адрес: humorhouse.gabrovo@gmail.com

Очакваме Ви!
(08.06.2016)


ПРЕДАВАНЕ НА ЩАФЕТАТА

Музеят "Дом на хумора и сатирата" има нов директор. След проведен конкурс на 13 май 2016 г. в Габрово, постът директор на Музея бе спечелен от г-жа МАРГАРИТА ДОРОВСКА. Официално, г-жа Доровска все още не е поела кормилото на културната институция, но тя бе неофициално представена на габровската публика, гостите на града и многобройните посетители в Музея по време на майските празници на хумора в Габрово.

Броени дни преди г-жа Доровска да застане начело на Дома на хумора и сатирата, думата има дългогодишният директор г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА:


ОБРЪЩЕНИЕ
към творците, съмишлениците, колегите и кметовете на Община Габрово

"Обръщам се към Вас по повод предстоящото си пенсионирване. Целия си трудов път - 42 години - отдадох за каузата на Музея „Дом на хумора и сатирата”, като 23 години бях негов директор.
Благодаря на всички Вас за съдействието, за мене бе чест да работим заедно за популяризиране на хумористичното изкуство и за утвърждаването на Дома на хумора като емблематичен за Габрово културен институт.
Изказвам специални благодарности на колегите си от Дома на хумора за привилегията да работя именно с тях през годините!
Пожелавам на новия директор на Музея „Дом на хумора и сатирата” г-жа Маргарита Доровска успех!"

Татяна Цанкова
Директор на ДХС (1993 – 2016)


Когато "миналото" и "бъдещето" на една емблематична за Габрово институция се срещат с широка усмивка, несъмнено настоящето е обещаващо и изпълнено с надежда!

(30.05.2016)


Г-ЖА ТАТЯНА ЦАНКОВА УДОСТОЕНА С НАГРАДАТА "ЗЛАТЕН ВЕК"


На 18 май - Международен ден на музеите, дългогодишният директор на Музея "Дом на хумора и сатирата" ТАТЯНА ЦАНКОВА бе удостоена с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" (печат на Симеон Велики, грамота и парична премия.) Наградата й се присъжда "за принос в областта на българската култура и по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост." Г-жа Цанкова получи наградата на тържествена церемония в МК лично от министър Вежди Рашидов.

Целият творчески и трудов път на г-жа Цанкова е свързан с Дома на хумора и сатирата. След конкурс тя заема директорския пост през 1993 г. и ръководи Дома в продължение на 23 години. Това не е първото отличие, на което е носител тя. През 2015 г. Общинският съвет-Габрово й връчва Почетен знак на Габрово за приноса й в издигане на авторитета на Дома на хумора и сатирата и за утвърждаване на марката Габрово като световна столица на хумора. Името й е включено в VІІ издание на Международния справочник "Кой кой е в света на жените професионалистки" и в изданието "Великите жени на 21 век" на Американския биографичен институт.

Екипът на Дома на хумора и сатирата й честити заслуженото високо отличие и й пожелава здраве и много поводи за усмивки в ежедневието!

(19.05.2016)


ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА
21 - 22 май 201621 май

10.00 ч. - Весела суматоха (пред Музея "Дом на хумора и сатирата")
11.00 ч. - Откриване на самостоятелна изложба плакат на Лекс Древински (Германия), носител на Наградата "ГАСКАР" за 2015 г.
(Музей "Дом на хумора и сатирата")
11.30 ч. - Национална изложба и карнавал-ревю на котки (Спортна зала "Орловец")
14.00 ч. - Биг бенд парад (Открита сцена на ул."Радецка")
14.00 ч. - Детски мини карнавал (градинката до МОЛ "Габрово")
18.00 ч. - КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ (Централна градска част)
20.30 ч. - Празничен концерт (площад "Възраждане")

22 май

10.00 ч. - БИЕНАЛЕ НА ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНАТА ДЕТСКА РИСУНКА "Нашият избор: спорт и смях за здраве" - откриване и награждаване на лауреатите в конкурса (Музей "Дом на хумора и сатирата")

(17.05.2016)

"ХУМОРЪТ НА НАРОДИТЕ" - 175 ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД НА ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА

В навечерието на габровския Фестивал на хумора и на Деня на българската просвета и култура Музеят „Дом на хумора и сатирата“ предлага на любителите на хумористичното изкуство най-новото си луксозно издание.

Албумът „Хумор на народите“ се посвещава на 45-годишнината от основаването на Дома на хумора и сатирата. В изданието е представена една малка частица – 175 творби – от основния музеен художествен фонд, който включва 33 234 хумористично-сатирични произведения на автори от цял свят. Подборът на творбите е направен от широк екип музейни специалисти от ДХС, художественото оформление е дело на Йорданка Шиякова, дизайнът на корицата – на Людмила Цифудин, а преводът – на Галина Бонева. Фотографиите на творбите и предпечатната подготовка са извършени от „Пиксел Плюс“ ЕООД – Пловдив, а печатът е осъществен от „Елит Прес Къмпани“ ЕООД – София. Албумът „Хумор на народите“ вече е в продажба на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.
В изданието е включен и прекрасният текст „Смехът – аудиовизуална сила“, писан специално за ДХС през 1989 г. от писателя-сатирик и почетен гражданин на Габрово Радой Ралин.
Идеята и целта на новото представително издание са описани кратко и ясно в предговора от дългогодишния директор на ДХС Татяна Цанкова:
„При подбора на творбите водещ критерий за екипа бе емоцията – смехът, който те предизвикват. Избраните творения провокират чуството за хумор на зрителя/читател, отприщват неговите положителни емоции, пречистват негативните натрупвания. В този смисъл албумът е своего рода смехотерапия, а смехът – универсален език на разбирателството.Но смехът може да бъде и бодлив – като парченце от криво огледало, в което се пречупват нелицеприятни човешки пороци и обществени злини.Те постоянно ни връхлитат и отключват нашата и на творците нравствена реакция, защото няма нищо по-съкрушително от присмеха – той може да срине и най-окопалия се „авторитет”.
Творбите в албума са ярко доказателство за таланта и интелигентността на своите създатели, за тяхното самочувствие и достойнство на свободни хора, за осъзнатата им мисия – да бъдат флагмани на движението за справедливост и хуманизъм.
Албумът „Хуморът на народите” е предназначен за всички, които обичат да се смеят. Но той е послание и за отношението към хумора – кривото огледало на света – нашия коректив при избора ни на добро и зло, на праведно и грешно. Той е възхвала на тези, за които правото да се смееш и присмиваш, е всъщност правото да бъдеш свободен.“


(05.05.2016)


МУЗЕЙ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА” – ГАБРОВО

П Р О Т О К О Л


Днес, 14. 04. 2016 г., жури, назначено със заповед № 12 /11.04.2016 г. на директора на Музея „Дом на хумора и сатирата”, проведе заседание за подбор на творби за участие в биеналето на хумористично-сатиричната детска рисунка „НАШИЯТ ИЗБОР: СПОРТ И СМЯХ ЗА ЗДРАВЕ” - ГАБРОВО 2016 и за присъждане на наградите съгласно условията на конкурса, организиран от Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово

Състав на журито:

Председател: Йорданка Любенова Шиякова – ръководител отдел “Изобразително изкуство и експозиционно-фондова дейност” при Музей “ Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Членове: Евгения Димитрова Стефанова – член на Клуб “Приятели на Белгия”-Габрово
Елена Николаева Николова – представител на Музей “Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Журито извърши преглед на представените 242 детски творби от 242 участници, както следва: 165 ученици от 10 училища и 77 участници от 8 школи по изкуствата по темата „Нашият избор: спорт и смях за здраве”.

Журито взе следните РЕШЕНИЯ:

І. След подбор определи за участие в изложбата 224 творби.

ІІ. Журито присъди следните награди:Н А Г Р А Д И:
Специална предметна награда от Посолството на Кралство Белгия в България за ярко художествено претворяване на темата

ЕВГЕНИ ЦАНКОВ ГАНЧЕВ – 14 г. Детска школа при НЧ „Априлов-Палаузов” – Габрово, с преподавател Ема Вертерова

І категория – ученици от първи до четвърти клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

І награда

СИМОНА СИМЕОНОВА ВАСИЛЕВА – 8 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Мая Георгиева

ІІ награда

МАРИЯ – ЕКАТЕРИНА ИВАЙЛОВА АНТОНОВА – 8 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Мая Георгиева

ІІІ награда

ИВАН ИВАНОВ КОСЕВ – 7 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Мая Георгиева

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” на името на основателя на Музея Стефан Фъртунов - специална предметна награда и диплом

ВИЛДАНА ЙОРДАНОВА МЛАДЕНОВА – 9 г. от ОУ „Цанко Дюстабанов” – Габрово, с преподавател Елисавета Пенчева

ІІ категория - от пети до седми клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

І награда

НАДЕЖДА ЯНИСЛАВОВА САВЧЕВА – 12 г. от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” – Габрово с преподавател Златина Панайотова

ІІ награда

НЕВЕНА МЛАДЕНОВА НИКОЛАЕВА – 12 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Ива Мошкова

ІІІ награда

ЯНИЦА КОЛЕВА КОЛЕВА – 12 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Ива Мошкова

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” на името на основателя на Музея Стефан Фъртунов - специална предметна награда и диплом

АНА-МАРИЯ МАРТИНОВА ДИЧЕВА – 12 г. от ОУ „Ран Босилек” – Габрово, с преподавател Гриша Гатев

ІІІ категория - от осми до дванадесети клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

І награда

ДЕСИСЛАВА ЯНИСЛАВОВА САВЧЕВА – 14 г. от Национална Априловска гимназия – Габрово с преподавател Пепа Минчева

ІІ награда

НЕЛИ-КАТРИН ХРИСТОВА – 15 г. от Национална Априловска гимназия – Габрово с преподавател Пепа Минчева

ІІІ награда

ЕЛИФ АЛДЕНИЗ ЕНВЕР – 14 г. от Национална Априловска гимназия – Габрово с преподавател Пепа Минчева

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” на името на основателя на Музея Стефан Фъртунов - специална предметна награда и диплом

ГЕРГАНА ВАЛЕНТИНОВА ИВАНОВА – 15 г. от Национална Априловска гимназия – Габрово, с преподавател Пепа Минчева

ІV категория - от художествените школи

До този момент школите са участвали в една категория, въпреки голямата разлика във възрастта на обучаващите се. Разликата в представянето на деца от една и съща възраст при школите и при училищата е значителна. Този факт е достатъчно основателен журито да приеме решение, поне по един участник от всяка участваща школа да бъде поощрен за творчеството си. И тази година всички школи се представят на ниво, по-високо дори от участници в трета категория на училищата. В тази връзка Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия” решиха да присъдят по две втори и по две трети награди, както и три поощрения в категорията „Школи”.

І награда

ТЕОДОРА ДАНАИЛОВА СТАНЧЕВА – 8 г. от Школа по изобразително изкуство „АРТ-СВЯТ”–Габрово с преподавател Милена Колева

ІІ награда

ЛЮБОМИРА ДИМИТРОВА АНГЕЛОВА – 12 г. от Детска школа по изобразително изкуство с преподавател Ива Пенчева

ЙОАН ДАНАИЛОВ ДАНАИЛОВ – 13 г. от Школа по изобразително изкуство „ВВ-АРТ”–Севлиево с преподавател Васко Василев

ІІІ награда

АЛЕКСАНДЪР ТЕОДОСИЙ БАЛАБАНОВ – 13 г. от Детска школа Енкаустика” – Габрово с преподавател Румен Трифонов

ВЕСЕЛИН ВЕСЕЛИНОВ ФУРНИГОВ – 7 г. от Детска школа „Приложни забавления” – Габрово с преподавател Мариана Трифонова

ПООЩРЕНИЯ:

АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ ЦОНЕВ – 9 г. от Детска школа по изобразително изкуство при НЧ „Развитие – 1870 г.” – Севлиево с преподавател Ива Русинова

ДЕНИЦА МАРИНОВА АХМАКОВА – 9 г. от Детска школа при НЧ „Дряновска пробуда – 2008г.” – Дряново с преподавател Гергана Симеонова

ЦВЕТИНА ЦВЕТАНОВА БЕЛЧЕВА – 6 г. индивидуална подготовка с преподавател Елиза Ковачева-Цокова

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” на името на основателя на Музея Стефан Фъртунов - специална предметна награда и диплом

ВАЛЕНА ХРИСТОВА – 8 г. от Детска школа по изобразително изкуство с преподавател Ива Пенчева

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА, ВРЪЧВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА УЧАСТИЕ И НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ - 22 МАЙ 2016 г., 10.00 ч., в ДХС.

ЦВЕТНИ СПОМЕНИ ОТ 1 АПРИЛ 2016 ГОДИНА

Колективен портрет на екипа на Дома на хумора и сатирата в ранната утрин на
1 април 2016 г.

Още на 31 март специалните гости за тазгодишното първоаприлско тържество - карикатуристите НЕНАД ОСТОИЧ и ДАМИР НОВАК от град Сисак, Хърватия - се срещнаха с г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА, директор на ДХС.Две паралелки деца от ОУ "Ран Босилек" се включиха в детския празник, посветен на 40-ия рожден ден на малката планета "Габрово".
А после в "Залата ни жирафите" децата рисуваха своите мечти върху шарени балони.
Сдружение "Планета Габрово" бе подготвило изненада за всички деца - парчета торта с логото на Музея "Дом на хумора и сатирата".Сладка почерпка имаше и за екипа на Дома, който се събра точно в 13.00 ч., за да си пожелае смях и здраве още дълги години.
В ранния следобед пристигна втората двойка специални гости - българските карикатуристи ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ (вдясно) и ТРАЙКО ПОПОВ (вляво).В същото време третата двойка творци със своя изложба по случай 1 април - КАЛИН НИКОЛОВ (вляво) и ЦВЕТАН СТОЯНОВ (вдясно) - оставяха впечатленията си в Книгата за почетни гости.


Ето пълният секстет автори, чиито изложби бяха акцент в първоаприлската програма тази година: (отляво-надясно) КАЛИН НИКОЛОВ, ЦВЕТАН СТОЯНОВ, ТРАЙКО ПОПОВ, ДАМИР НОВАК, ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ и НЕНАД ОСТОИЧ.Малко преди откриването на първоаприлските изложби към групата гостуващи творци се присъединиха тревненските карикатуристи ВЕСЕЛИН ЗИДАРОВ и СВЕТЛИН СТЕФАНОВ.Гостуващи творци и габровска публика в очакване на официалното откриване на изложбите "Усмивката" и "2+2".
За съвместната си работа по изложбата "Усмивката" и дали е лесно да се фотографират усмихнати лица говориха художниците КАЛИН НИКОЛОВ и ЦВЕТАН СТОЯНОВ.Празничната атмосфера подгряваха младите изпълнители от Музикалната школа "Звезди в аванс" на Радослав и Ваня Талеви КОНСТАНТИН КАЛОФЕРОВ и БОРИС СЕРАФИМОВ.А за песента "Ла бамба" малката изпълнителка ПРЕСИЯНА ХРИСТОВА получи бурни и продължителни ръкопляскания.


Своя проект "2 + 2" представиха хърватските карикатуристи НЕНАД ОСТОИЧ и ДАМИР НОВАК, като изказаха искрена благодарност към Дома на хумора и сатирата за домакинството на първата международна изложба карикатура от проекта.


С присъщото си чувство за хумор ТРАЙКО ПОПОВ и ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ признаха, че май се оказват "постоянни" гости в Дома на хумора и сатирата всеки първи април, но нямат нищо против това да се случва и в бъдеще.


Благодарствено слово към създателите на Музея "Дом на хумора и сатирата", творците и дългогодишните сътрудници на музея, екипа и публиката поднесе директорът на музея г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА.Първоаприлското тържество в Дома на хумора и сатирата почете заместник кметът по социално-икономическото развитие на Габрово инж. НЕЛА РАЧЕВИЦ.Г-жа РАЧЕВИЦ поднесе бутилка специално вино на домакинята на празника г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА.

Красив букет цветя от г-жа СТЕФКА ВАСИЛЕВА, началник отдел "Държавен архив" - Габрово.
Всички гостуващи автори отнесоха със себе си торба с дарове от Музея "Дом на хумора и сатирата".На чаша българско вино или ....вода след официалното откриване на изложбите. И както казват габровци на своите гости - "Добре дошли и добре отишли!"
(04.04.2016)

ПРИЗНАНИЕ

В навечерието на 44-я си рожден ден Домът на хумора и сатирата получи ценен подарък – признанието за отличен организатор на най-мащабната изява в областта на хумористичните изкуства. В оспорваната конкуренция на 17 събития от културния календар на Габрово XXII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата спечели Наградата на журито за „Събитие на годината в областта на културата за 2015 г.“ Конкурсът е организиран от габровския „Клуб на будителите“ с подкрепата на Асоциацията на индустриалния капитал – Габрово.

Екипът на Веселата къща благодари сърдечно за оценката и уверява, че все така сърцато ще продължава да прилага смехотерапията и да насърчава творческите пориви на хумористите и сатириците от цял свят. Габрово заслужава да запази и носи с гордост славата си на българска столица на хумора.

(04.04.2016)10.30 ч. – НА ПЛАНЕТА ГАБРОВО – детски празник, посветен на 40-годишнината от откриването на малката планета Габрово (с участието на ученици от ОУ „Ран Босилек“ и със съдействието на Сдружение „Планета Габрово“)

14.00 ч. - Прожекция на филмите "БАЙ ГАНЬО ТРЪГВА ПО ЕВРОПА" и "БАЙ ГАНЬО ВЪВ ВИЕНА" (режисьор - Иван Ничев; в ролите - Георги Калоянчев, Стоян Алексиев, Джоко Росич, Пейчо Пейчев и други

17.30 ч. – УСМИВКАТА – изложба на Цветан Стоянов (фотография и рисунка) и Калин Николов (карикатура)

17.30 ч. – „2 + 2“ – гостуваща изложба карикатура на Ненад Остоич и Дамир Новак (Хърватия) и Ивайло Цветков и Трайко Попов (България) по проект на Международна асоциация на карикатуристите – Сисак

(14.03.2016)


"ВЪЗМОЖНАТА ИСТИНА" - ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТРЕТИЯ РОМАН НА ВОЛЕН МИТЕВ


Актьор в някогашния Експериментален сатиричен вариететен театър в Габрово, ВОЛЕН МИТЕВ избра Дома на хумора и сатирата за място на габровската премиера на третия си роман - "Възможната истина". Събитието ще се състои на 11 март, петък, от 17.30 ч. в Залата на жирафите.

Романът излиза под редакторството на награждавания съвременен писател и обществен авторитет от Ямбол Христо Карастоянов, чиито думи открехват атмосферата на романа ето така: "Възможно ли е миналото да се завърне и възможно ли е това завръщане да е ужасяващо? Възможно ли е то да пропука стари и уж проверени истини? И как това ще промени живота ни?"

Макар и построен по правилата на жанра, романът не е криминален в пълния смисъл на думата. В него има предателства и предатели, агенти, куршуми, отвличания, полковници и флиртове, ала "истината" може да прозре само онзи, който прочете романа на Волен Митев.

(09.03.2016)НА ЕЗИКА НА ЦИФРИТЕ

През изминала 2015 година Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА – Габрово

работи за популяризирането на Габрово като туристическа дестинация и българска столица на хумора
организира общо 43 международни, национални и местни събития, включени в Националния културен календар на Министерството на културата и Общинския културен афиш
осъществи 22-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, като представи в изложби допуснатите до участие 723 творби на 478 автори от 46 държави
подготви и проведе 16-та Национална среща-наддумване „Благолаж“
организира 36 „Весели четвъртъци“ за габровската публика и 8 в други градове
подготви и представи в залите си 35 сборни и тематични изложби от творби на български и чуждестранни автори на хумористично изкуство
получи 956 дарения за фонда „Хумор на народите“ от 439 дарители
обогати специализирания си книжен фонд с 215 нови издания
посрещна 36 300 посетители от страната и чужбина (рекорд за последните 25 години; 2014 г. – 33 620; 2013 г. – 31 470)
• на 12 август 2015 г. посрещна 3-милионния си посетител – г-н Су Уим Понг от Тайван • прие чуждестранни посетители от 38 държави от 6 континента
участва в 13 научни форума – конференции, работни срещи, обучения, семинари
осъществи съвместни дейности с 24 организации – партньори, симпатизанти, съмишленици и спонсори – от града, региона, страната и чужбина
подготви и публикува 4 нови издания (каталог-албум на 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, кн. 9 от библиотека „Благолаж“, 2-ро преработено и допълнено издание на сборника „Габровски хумор“, двуезична брошура „ФЕКО – 30 години обединени карикатуристи”)
стана обект на 108 публикации в пресата, 900 публикации в интернет-сайтове, 237 радиопредавания и 25 телевизионни репортажа, като дейността му бе отразявана от регионални, национални и чуждестранни медии
привлече нови 870 приятели в своята група в социалната мрежа Фейсбук, която вече наброява 5 370 души
актуализира интернет-страницата си www.humorhouse.bg 55 пъти през годината и отчете 27 500 уникални посещения на сайта от страната и чужбина

(05.01.2016)


ПРИЯТНО ОБРЪЩЕНИЕ
ДО ВСИЧКИ ТВОРЦИ, ДЕЛОВИ ПАРТНЬОРИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ
НА МУЗЕЯ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА” – ГАБРОВО

Highslide JS

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ИЗПРАЩАМЕ ЕДНА ГОДИНА, БЕЛЯЗАНА ОТ
ПРОТИВОРЕЧИЯ, ВОЙНИ И ОМРАЗА.
С НАДЕЖДА ПОСРЕЩАМЕ НОВАТА 2016 Г.
НЕКА СИ ПОЖЕЛАЕМ ДА ВЪЗЦАРИ МИР НА ЗЕМЯТА.
ДАНО ПОЛИТИЦИТЕ, КОИТО ТОЛКОВА ОСМИВАТЕ В ТВОРБИТЕ СИ,
ПРОЯВЯТ РАЗУМ И СЕ ВСЛУШАТ В ПОСЛАНИЯТА НА СВОИТЕ НАРОДИ.
ПРИЕМЕТЕ НАШИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЗДРАВЕ И
ЗА ДНИ, ИЗПЪЛНЕНИ С ТВОРЧЕСТВО И ДОБРОТВОРСТВО!
ЗАПАЗЕТЕ СВЕЖО ЧУВСТВОТО СИ ЗА ХУМОР!

С УСМИВКА: ТАТЯНА ЦАНКОВА - ДИРЕКТОРКНИГА 9 ОТ БИБЛИОТЕКА "БЛАГОЛАЖ"


Двеста страници с хумор съдържа най-новото издание на Музея "Дом на хумора и сатирата" - книга 9 от библиотека "Благолаж". То пресъздава атмосферата на 16. Национална среща-наддумване "Благолаж", проведена на 17 май 2015 г. В нея възрастни сладкодумци от Априлци, Враца, Габрово, Дългопол, Омуртаг, с. Посабина (Поповско), Смолян, София и Търговище редом с четиригодишни деца от детска градина "Мики Маус" и ученици от ОУ "Ран Босилек", ОУ "Св. св. Кирил и Методий" (Габрово), както и от Варненско мериха сили в словесната надпревара по предварително зададените теми "Трудът е песен" и "Здравето - най-голямото богатство". Сред участниците бяха и бивши носители на голямата награда - пластиката с камбанка "Благолаж", а именно Веселина Бабаджанкова, Аспарух Йорданов, Мария Маркова, Дешка Стефанова и Георги Петков - Бинти. Участието на професионалната разказвачка Присила Хау от САЩ внесе особен колорит в състезанието. Книжката включва и весели истории и вицове, разказани от работещите в музея.

Девета книжка "Благолаж" е съставена от Венета Георгиева-Козарева и гл. ас. Татяна Цанкова. Оформлението и илюстрациите към репертоара на всеки участник са дело на Йорданка Шиякова. Книжката е отпечатана в "Екс-Прес" - Габрово с финансовата помощ на Министерството на здравеопазването, съорганизатор на събитието.

Книжка 9 от библиотека "Благолаж" вече пътува към всеки участник. За любителите на комичния фолклор, както и за онези, които търсят оригинален коледен подарък, изданието може да се намери на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.

(09.11.2015)