НОВИНИ


ОТНОВО ОТВАРЯМЕ ВРАТИ!!!

При спазване на всички противоепидимични мерки за затворени пространства, в сила в настоящия момент, от 14 май 2020 Музеят на хумора и сатирата отваря врати за посетители без часово зониране за различни възрасти и при обичайното работно време – от 9:00 до 18:00 часа, от вторник до неделя. Посещенията ще се извършват при стриктно спазване на изискването за социална дистанция от най-малко 1,5 метра и задължителното носене на предпазна маска. Пълните условия са изложени в ЗАПОВЕД НА ДИРЕКТОРА НА МУЗЕЯ.

На този етап не се приемат заявки за групови посещения, а детските творчески и образователни ателиета продължават да се провеждат онлайн във фейсбук страницата (https://bit.ly/2TgYdt5) и в Youtube-канала (https://bit.ly/3bqgLgE) на Музея.

Залите на Музея очакват своите нетърпеливи посетители! И колкото и обстановката да не позволява разгръщането на Габровския карнавал по улиците на града, изненади все пак ще има. Нека този път погледите са отправени към терасите на габровци!

13.05.2020


1 април 2020


Скъпи творци, приятели, съграждани, колеги,
Скъпи деца,
За първи път в 48-годишната си история Домът на хумора и сатирата ще отбележи рождения си ден онлайн. За съжаление вратите му ще останат затворени, а залите – празни за обичайно очакваните тълпи от гости. Тъжно! Ала като се замисли човек, дали всеки един от нас не е преживял поне един рожден ден в живота си без гости, торта и подаръци.

Така е и сега. Времето на извънредни мерки ни призовава да бъдем смирени и дисциплинирани. Да останем по домовете си и да се надяваме, че коронавирусът все някога ще се умори да вилнее. А тогава, тогава ще празнуваме физически заедно – в нови изложби, с цветни детски ателиета, представяния на нашумели книги и филмови прожекции.

Засега, обаче, се налага да поддържаме настроението ви от фейсбук страницата на Музея, както и от фейсбук групата https://bit.ly/2QeolmA , където любезно ви каним да споделяте своите забавни истории, картини, мемета и коментари. Какъв уникален шанс да празнуваме хем заедно, хем без масраф!

Екипът на Музея


31.03.2020
С грижа за здравето на публиката и музейните служители обявяваме, че от 14 март Музеят на хумора и сатирата ще затвори за посещения. Следете фейсбук страницата ни, където ще споделяме карикатури и произведения от колекциите ни, както и някои от най-интересните ни изложби напоследък.
Пазете се, останете вкъщи и споделяйте забавни картинки, мемета и коментари във фейсбук групата на Музея на хумора https://bit.ly/2QeolmA
И не забравяйте, "Светът е оцелял, защото се е смял"!


П Р О Г Р А М А
м. март 2020

Временни изложби в Музея:

Нова българска типография 2 - типографски проект на Борил Караиванов и Кирил Златков;
Европа на български - изложба на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти plakatkombinat.com;
Жени карикатуристи - финалисти от международния конкурс Women Cartoonists International Award – 2019 ;
Изложба Нонумент;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова;
120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986) - творби от музейния фонд

6 март
Откриване на изложбата Жени карикатуристи - финалисти от международния конкурс Women Cartoonists International Award – 2019 , организиран от United Sketches, Франция

10.03.2020
ПОКАНА ЗА ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ


Кметът на Община Габрово кани местната общност да участва в публично обсъждане за поемане на общински дълг, в съответствие с чл.15 от Закона за общинския дълг, при следните параметри:
- сключване на договор за дългосрочен кредит в размер до 80 000 лв. с предназначение финансиране на разходите по преустройство и развитие на сувенирен магазин в Музей „Дом на хумора и сатирата“. Изпълнението ще се финансира от Фонд за градско развитие за северна България - финансов инструмент, част от ОПРР 2014 - 2020. Кредитът ще бъде обезпечен с особен залог по реда на Закона за особените залози върху съвкупността от настоящи и бъдещи вземания на Община Габрово, за собствените приходи на общината по смисъла на чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ от Закон за публичните финанси (ЗПФ) и обща изравнителна субсидия по чл. 52, ал. 1, т. 1, буква „б“ от ЗПФ, включително и тези постъпващи по бюджетна сметка на Община Габрово.

Материал по темата на публичното обсъждане може да намерите на интернет страницата на Община Габрово, на интернет страницата на Музея “Дом на хумора и сатирата”, на място в Музея “Дом на хумора и сатирата” и в Център за информация и услуги на гражданите, Община Габрово.

Обсъждането ще се проведе на 24.02.2020 г. от 17:30 часа в Зала на жирафите в Музей “Дом на хумора и сатирата”, Габрово.

ОБЩИ ПАРАМЕТРИ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО

17.02.2020


П Р О Г Р А М А
м. февруари 2020

Временни изложби в Музея:

Нова българска типография 2 - типографски проект на Борил Караиванов и Кирил Златков;
Европа на български - изложба на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти plakatkombinat.com;
Карикатурен салон 2019
- 44. Национална изложба карикатура;
- Самостоятелна изложба на Милко Диков, носител на наградата на Дома на хумора и сатирата от 44. Национална изложба карикатура;
- Самостоятелна изложба на Трайко Попов;
Изложба Нонумент;
Град Градина - изложба за деца; автор: Невена Екимова;
120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986) - творби от музейния фонд

6 февруари
18:00 ч. - Европа на български - откриване на изложба на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти plakatkombinat.com (зала 6)
18:30 ч. - Идеи без граници. 30 интерюта със световни артисти от България - представяне на книгата на Даниел Ненчев (Зала на жирафите)

13 февруари
18:00 ч. - Нова българска типография 2 - типографски проект на Борил Караиванов и Кирил Златков (зала 3)

15 февруари (събота)
11:00 ч. - Рисуване с ръце - детско творческо и образователно ателие, посветено на Световния ден в защита на китовете и други морски бозайници (Зала на жирафите; вход - 5 лв.; за притежателите на карта Приятели на хумора - 20% отстъпка;)

29 февруари (събота)
11:00 ч. - Денят + в новата 2020 - детско творческо и образователно ателие, посветено на хобитата (Зала на жирафите; вход - 5 лв.; за притежателите на карта Приятели на хумора - 20% отстъпка;)

29.01.2020
Литературна вечер с журналиста Даниел Ненчев

На 6 февруари в 18:30 часа в Музея на хумора и сатирата ще бъде представена книгата на журналиста Даниел Ненчев „Идеи без граници“. Мястото е Залата на жирафите.

Книгата събира интервюта с плеяда съвременни български артисти, чиито постижения по света резонират с особена сила в националната култура. Това са личности с различни качества, които успяват да повлияят на милиони хора по целия свят, да открият нови пътища за общуване, да създават нови измерения в изкуството. Поводът за книгата е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България.

През последните 15 години Даниел Ненчев е водещ на телевизионни и радио предавания, автор в медии като Max, Капитал, Дневник, Intro, Артизанин, egoist.bg и др. Завършил е българска филология и журналистика за електронни медии в СУ “Св. Климент Охридски”. Носител е на наградата “Еdward” от фестивала “Еdit” във Франкфурт, Германия за сценария на късометражния филм “Water”.

03.02.2020

Gabrovo Game Jam – 2020

За четвърта поредна година, от 31 януари до 2 февруари, Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще бъде домакин на Gabrovo Game Jam - част от най-големия хакатон за разработка на игри в света GlobalGameJam (http://globalgamejam.org/). Събитието се реализира със сътрудничеството на регионални и национални организации, работещи в сферата на ИТ, културата, образованието и технологиите.

За 48 часа Gabrovo Game Jam ще събере в Музея любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници. Обединени в отбори, те ще създават игри по обща тема, която международните организатори GlobalGameJam обявят в деня на старта. В рамките на две денонощия игрите се разработват до ниво прототип, който може да се играе.

Журито, което ще оценява игрите на отборите е в състав: доц. д-р инж. Росен Иванов от катедра КСТ на Техническия университет Габрово, Александър Петров, графичен дизайнер от Велико Търново и Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата.

Тазгодишните партньори на събитието са:

Катедра „Компютърни системи и технологии“ към Технически университет - Габрово ( kst.tugab.bg/)

Photoplace.Club

Желаещите могат да се регистрират на: http://www.mapto.typeform.com/to/gP8S2y

Предварителна програма

ПЕТЪК, 31 януари
16:00: Откриване и видео презентации (Gabrovo Game Jam 2020 се открива с кратка презентация на тема "Сериозни игри", в чийто фокус е потенциалът на игрите да се използват като инструмент за адресиране на сложни и често травматични ситуации.)
17:00: Разкриване на темата на #GGJ20 и сформиране на отбори
19:00: Пица-брейнсторминг

СЪБОТА, 1 февруари
9:00: Раздвижване и закуска
11:00: Преглед на идеите
13:00: Обедна почивка
17:00: Равносметка на полувремето
19:00: Пица-брейнсторминг

НЕДЕЛЯ, 2 февруари
9:00: Раздвижване и закуска
13:00: Обедна почивка
15:00: Предаване на игрите
17:00: Край на предаването
19:00: Обявяване на победителите

30.01.2020
П Р О Г Р А М А
м. януари 2020

Временни изложби в Музея:

Обезглавявания - самостоятелна изложба на Николай Панайотов;
Карикатурен салон 2019
- 44. Национална изложба карикатура;
- Самостоятелна изложба на Милко Диков, носител на наградата на Дома на хумора и сатирата от 44. Национална изложба карикатура;
- Самостоятелна изложба на Трайко Попов;
Пестеливи драсканици - инсталация на Недко Солаков;
Изложба Нонумент;
Град Градина - изложба за деца в рамките и по темата на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Автор: Невена Екимова;
120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986) - творби от музейния фонд;

11 януари (събота)
11:00 ч. - Коте за спомени - детско творческо ателие за изработване на рамки за снимки (Зала на жирафите; вход за участие - 5 лв.; за притежателите на карта Приятели на хумора - 20% отстъпка)

25 януари (събота)
11:00 ч. - Голямото плетене - ателие с художничката Невена Екимова в Град Градина (Вход за участие - 16 лв. + допълнителни 11 лв. за матерлиали, ако плетивото остане за участниците; за притежателите на карта Приятели на хумора - 20% отстъпка;)

31 януари - 2 февруари (петък-неделя)
Gabrovo Game Jam 2020 - хакатон за разработка на компютърни игри; регистрация за участие на : http://www.mapto.typeform.com/to/gP8S2y

07.01.2020