НОВИНИ


МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ В ГАБРОВО


16 май 2015 г. – Ден на Габрово

10.30 ч.Весела суматоха
Парк на смеха до Музея „Дом на хумора и сатирата“

11.00 ч.XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015 (откриване на изложбите от 6-те конкурсни раздела и награждаване на лауреатите; откриване на самостоятелната изложба на Джемалетин Йълдъз (Турция) – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ от XXI МБХСИ – Габрово 2013)
Музей „Дом на хумора и сатирата“, зала „Стефан Фъртунов“

18.00 ч.Карнавално шествие „Габровец и котка по гръб не падат“
Централна градска част

17 май 2015 г.
9.00 ч.XVI Национална среща-наддумване „Благолаж” – Габрово 2015
Музей „Дом на хумора и сатирата“, зала „Грехът“


КАРИКАТУРИСТЪТ ЙОВЧО САВОВ - ТРИНАДЕСЕТИЯТ ЛАУРЕАТ НА НАГРАДАТА НА ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА

Наградата на Музея "Дом на хумора и сатирата" се присъжда от 2003 г. и отличава най-остроумното участие на ежегодната Национална изложба на карикатурата, организирана от секция "Карикатура" на СБХ. Тазгодишният избранник е ЙОВЧО САВОВ, който, съгласно статута на наградата, получи диплом и плакат, както и правото да открие самостоятелна изложба в Дома през месец октомври. Наградата връчи представителят на Дома на хумора и сатирата г-жа Димка Колева.

Йовчо Савов е архитект по професия, който рисува карикатури. Вълнуват го не само глобални съвременни теми като екологията, емиграцията и бедността. Той твърдо защитава позицията си на гражданин и творец. Първите му контакти с Дома датират от 1975 г., когато участва във Второто международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика. Днес в художествения фонд "Хумор на народите" се съхраняват 13 негови карикатури от различни години.

Някои от престижните награди, с които е удостоен през последните години са: Голямата награда от Националната изложба на карикатурата (2010); Наградата на Столична община на името на Доньо Донев на 36-та Национална изложба на карикатурата; звание "Майстор на карикатурата" на VІІ Международно пловдивско биенале.

(07.04.2015)


СЛЕДПЪРВОАПРИЛСКИ НОВИНИ


Навръх 43-ия си рожден ден Домът на хумора и сатирата кръсти една от най-просторните си изложбени зали - Зала 3, на името на основателя и първи директор на Музея Стефан Фъртунов (1926 - 2010). "Стефан Фъртунов е нашият създател; човекът, който превърна мечтите си в реалност и допринесе изключително много светът да научи за Габрово и габровския хумор", изтъкна в приветственото си слово директор Татяна Цанкова. Стефан Фъртунов е почетен гражданин на Габрово със забележителен принос за извоюването на специално място на града на картата на света. Неговата визия и прозорливост за изграждането на модерен музей на съвременното хумористично и сатирично изкуство устоя на превратностите на новото време.

За славата на Дома и Габрово като българската столица на хумора музеят възроди стара традиция. Издаде две специални пощенски марки с персонализирани винетки, с номинали от 0,65 лв. и 1.00 лв по дизайн на художничката Людмила Цифудин. Персонализираната винетка изобразява логото на Музея "Дом на хумора и сатирата" с автор Богдан Бенев. Така всяка пратка, която излиза от Дома ще разнася славата на града в четирите посоки на света.

Славата определено ражда по-широка реклама. Става дума за реклама на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015 на сайт, популяризиращ изкуството и културата. Сайтът е съвместен проект на галерия ТЕЙТ в Лондон и хотелската верига LE MERIDIEN HOTEL & RESORTS, озаглавен "Отключи изкуството". Той предоставя информация за изложби, концерти, фестивали, филми и други културни прояви, които се провеждат в близост до мястото, където са отседнали гостите на 130 хотела в 50 държави. В рубриката "Изложби по света, които предизвикват усмивки" габровското Биенале е сред трите експозиции, които се препоръчват на туристите това лято (http://lemeridienunlockart.starwoodpromos.com/humour). Другите две са в Двореца "Белведере" във Виена и в Художествения музей във Волфсбург (Германия). В габровски стил, рекламата е напълно безплатна.

(06.04.2015)


ПЪРВИ АПРИЛ
РОЖДЕН ДЕН НА МУЗЕЯ "ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА" И
МАЛКАТА ПЛАНЕТА "ГАБРОВО"


(ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ)

Highslide JS


Р А В Н O С М Е Т К А Т А

През изминалата 2014 година
Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА – Габрово


- работи за популяризирането на Габрово като туристическа дестинация и българска столица на хумора;
- подготви и представи в залите си 34 изложби от творби на български и чуждестранни автори на хумористично изкуство и организира 20 Весели четвъртъци за габровската публика;
- придоби 405 нови художествени творби за основния музеен фонд;
- получи 175 дарения за фонда „Хумор на народите” от 72 дарители;
- обогати специализирания си книжен фонд със 234 нови издания;
- посрещна 33 600 посетители от страната и чужбина (с 2 000 повече от 2013 г.);
- прие чуждестранни туристи от 42 държави от 6 континента;
- участва в 21 научни симпозиуми, конференции, квалификационни курсове, обучения и семинари;
- осъществи съвместни дейности с 28 организации - партньори, симпатизанти, съмишленици и спонсори - от града, региона, страната и чужбина;
- стана обект на 100 публикации в пресата, 845 публикации в Интернет-сайтове, 95 радиопредавания и 7 телевизионни репортажа, като дейността му бе отразявана от регионални, национални и чуждестранни медии;
- привлече нови 1 280 приятели в своята група в социалната мрежа Фейсбук, която вече наброява 4 660 души;
- актуализира Интернет-страницата си www.humorhouse.bg 63 пъти през годината и отчете 16 600 уникални посещения на сайта от страната и чужбина.

(09.01.2015)


ПРИЯТНО ОБРЪЩЕНИЕ
ДО ВСИЧКИ ТВОРЦИ, ДЕЛОВИ ПАРТНЬОРИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ
НА МУЗЕЯ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА” – ГАБРОВО

Highslide JS

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ЧЕСТИТА НОВА 2015 ГОДИНА ОТ ЕКИПА НА ДХС!
ПРИЕМЕТЕ НАШИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЗДРАВЕ, ЗА МИРНИ ДНИ, ИЗПЪЛНЕНИ СЪС СЪЗИДАТЕЛЕН ТРУД И С ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ!
ЗАПАЗЕТЕ СВЕЖО ЧУВСТВОТО СИ ЗА ХУМОР!

С УСМИВКА: ТАТЯНА ЦАНКОВА - ДИРЕКТОРXXII МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА – ГАБРОВО 2015

От май до септември на следващата 2015 година Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще бъде домакин на най-мащабната международна проява в България в областта на хумористичното изкуство. Вече 42 години мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” обединява стотици творци от цял свят, които влизат в благородна надпревара на идеи, възгледи, умения и таланти.
В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 16 май 2015 г. във Веселата къща ще се открие XXII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015. Негови организатори са Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването на Република България.
Екипът на Дома на хумора вече започна разпращането на условията за участие в 6-те конкурсни раздела на XXII-то Международно биенале: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, фотография, плакат. Темата за всички раздели е свободна, интерпретирана чрез средствата на комичното. Участниците в раздел „Карикатура” имат възможността да помислят и творят и по много актуална тема – „Протестиращият човек” (в семейството, в университета, в обществото и др.). Всеки участник има право да представи до две творби за раздел, придружени от попълнен формуляр за участие. Крайният срок за получаване на творбите в Дома на хумора и сатирата е 1 март 2015 г. Жури, съставено от професионалисти и предишни лауреати, ще селекционира представените творби и ще присъди общо 20 награди, сред които Голямата награда „Златният Езоп”, Наградата на град Габрово – „Гаскар” (габровският „Оскар”) и 6 специални награди на Министерството на културата (по една във всеки раздел). Още 12 специални награди ще бъдат присъдени от името на фирми, сдружения и организации, партньори на този престижен международен форум.
Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще издаде каталог на изложбите, в който ще намерят място всички селекционирани творби, а авторите им ще получат безплатен екземпляр от него.
Пълните условия и формулярът за участие в Международното биенале вече могат да се видят и изтеглят от рубриката МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ на интернет-страницата на Музея „Дом на хумора и сатирата” www.humorhouse.bg, където са публикувани на 5 езика (български, руски, английски, немски и френски). Пак там своевременно ще се обяви съставът на журито, както и информация за получените, селекционираните, дарените и наградените творби.
Още отсега организаторите канят всички автори да посетят Габрово на 16 май 2015 г. и да вземат участие в откриването на изложбите и церемонията по награждаването на лауреатите на XXII-то Международно биенале, както и в габровския карнавал.

(17.11.2014)