НОВИНИ


ПРИЯТНО ОБРЪЩЕНИЕ
ДО ВСИЧКИ ТВОРЦИ, ДЕЛОВИ ПАРТНЬОРИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ
НА МУЗЕЯ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА” – ГАБРОВО

Highslide JS

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ЧЕСТИТА НОВА 2015 ГОДИНА ОТ ЕКИПА НА ДХС!
ПРИЕМЕТЕ НАШИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЗДРАВЕ, ЗА МИРНИ ДНИ, ИЗПЪЛНЕНИ СЪС СЪЗИДАТЕЛЕН ТРУД И С ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ!
ЗАПАЗЕТЕ СВЕЖО ЧУВСТВОТО СИ ЗА ХУМОР!

С УСМИВКА: ТАТЯНА ЦАНКОВА - ДИРЕКТОРXXII МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА – ГАБРОВО 2015

От май до септември на следващата 2015 година Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще бъде домакин на най-мащабната международна проява в България в областта на хумористичното изкуство. Вече 42 години мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” обединява стотици творци от цял свят, които влизат в благородна надпревара на идеи, възгледи, умения и таланти.
В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 16 май 2015 г. във Веселата къща ще се открие XXII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015. Негови организатори са Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването на Република България.
Екипът на Дома на хумора вече започна разпращането на условията за участие в 6-те конкурсни раздела на XXII-то Международно биенале: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, фотография, плакат. Темата за всички раздели е свободна, интерпретирана чрез средствата на комичното. Участниците в раздел „Карикатура” имат възможността да помислят и творят и по много актуална тема – „Протестиращият човек” (в семейството, в университета, в обществото и др.). Всеки участник има право да представи до две творби за раздел, придружени от попълнен формуляр за участие. Крайният срок за получаване на творбите в Дома на хумора и сатирата е 1 март 2015 г. Жури, съставено от професионалисти и предишни лауреати, ще селекционира представените творби и ще присъди общо 20 награди, сред които Голямата награда „Златният Езоп”, Наградата на град Габрово – „Гаскар” (габровският „Оскар”) и 6 специални награди на Министерството на културата (по една във всеки раздел). Още 12 специални награди ще бъдат присъдени от името на фирми, сдружения и организации, партньори на този престижен международен форум.
Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще издаде каталог на изложбите, в който ще намерят място всички селекционирани творби, а авторите им ще получат безплатен екземпляр от него.
Пълните условия и формулярът за участие в Международното биенале вече могат да се видят и изтеглят от рубриката МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ на интернет-страницата на Музея „Дом на хумора и сатирата” www.humorhouse.bg, където са публикувани на 5 езика (български, руски, английски, немски и френски). Пак там своевременно ще се обяви съставът на журито, както и информация за получените, селекционираните, дарените и наградените творби.
Още отсега организаторите канят всички автори да посетят Габрово на 16 май 2015 г. и да вземат участие в откриването на изложбите и церемонията по награждаването на лауреатите на XXII-то Международно биенале, както и в габровския карнавал.

(17.11.2014)


ПО-ДОБРЕ КЪСНО, ОТКОЛКОТО НИКОГА

На 7 ноември, 2014 г. Музеят "Дом на хумора и сатирата" бе посетен от културна делегация от град Дзясин, Китай в състав: г-н Zhong Zhongxio, г-жа Wang Chunyan, г-н Yang Jian и г-н Zhu Rongyue. Делегацията се очакваше да присъства на откриването на събитието "Карикатурен десант" на 16 октомври, в което град Дзясин е представен с изложба на трима изявени китайски карикатуристи, ала получаването на визи се оказа бавна процедура. Посещението на делегацията е и част от установените преди две години културни контакти между градовете Габрово и Дзясин. Техните основи постави представителна изложба българска карикатура от фонда "Хумор на народите", която Домът на хумора и сатирата представи в Дзясин.

Китайските гости бяха посрещнати от г-жа Татяна Цанкова, директор на Дома и музейни специалисти. В разговора те запознаха домакините с културните институции, които представляват; изразира подчертания си интерес към укрепване на сътрудничеството с Дома на хумора и сатирата; разгледаха с възхищение изложбите в музея; вписаха впечатленията си в Книгата за почетните гости и направиха десетки фотографии за спомен. Гости и домакини си размениха традиционни дарове. Домът на хумора и сатирата получи покана да покаже изложба европейска карикатура в Дзясин през следващата година, а членовете на китайската делегация - да участват в 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015.

(07.11.2014)


ДОМЪТ НА ХУМОРА И САТИРАТА - ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Музеят "Дом на хумора и сатирата" е представен на две страници с текст и фотографии във второто издание на кампанията "Българските символи - това е България". Статията представя накратко историята, целите, постоянните изложби, атракциите, богатите фондове и най-мащабните международни и национални събития, организирани от този единствен по рода си музей в България.

Луксозното издание с твърда корица "Българските символи - това е България" рекламира красотата на страната, нейните природни забележителности, културно-исторически паметници и артефакти от различни епохи, музеи, църкви и манастири. Върху 420 страници с текст и цветни фотографии оживяват 6-те обособени региона на страната със своята специфика и неповторимост. В раздела за Северен централен регион е поместена пространна информация за туристическите забележителности на Габрово и Габровска област.

(12.08.2014)


НОВО ДАРЕНИЕ


В темелите на Дома на хумора и сатирата стоят гравирани имената на колцина личности, без чиято морална и творческа подкрепа музеят едва ли щеше да просъществува вече 42 години. Една от тези личности е забележителният художник и карикатурист БОРИС ДИМОВСКИ (1925 - 2007), запомнен със своята целеустременост и увереност в правотата си. Независимо че в основния художествен фонд "Хумор на народите" се съхраняват 412 творби на Димовски, неговите наследници не спират да даряват новооткрити произведения, пряко свързани със създаването на Дома и ранните години от историята му.

Последното дарение на семейството на Борис Димовски се състои от 7 карикатури и сатирични рисунки. Сред тях е невиждан до момента шарж на Стефан Фъртунов (основател и първи директор на музея), когото Димовски съзнателно е поставил на пиедистал; рисунка с надпис "Този Дом се построи в лето 1974, макар и историческата истина да казва, че това е годината на мащабната реконструкция на бившата кожарска фабрика; сатирични рисунки със заглавия "Безплатен смях", "1 април", Габрово и габровската котка.

(27.10.2014)


СЪБОТЕН ДЕТСКИ ЧАС В МУЗЕЯ

С ученици от ОУ „Ран Босилек” – Габрово
Кога: 31 май 2014 година
Къде: Зала на жирафите
Начало: 10.30 ч.

Празникът на детето да започне сега!

(29.05.2014)


СЛАВИ БОНЕВ ОСТАВА ЗАВИНАГИ В ЗАЛА "ДА ЖИВЕЕ КАРНАВАЛЪТ!"

Кой е Слави Бонев? Преди всичко габровец, а за онези, които са свидетели на постепенното, ала ентусиазирано възраждане на Габровския карнавал след политическите промени през 1989 година, Слави е емблематичният вдъхновител, двигател, душа и глас на тази традиционна градска веселба в Габрово. Той бе в центъра на откриването на всеки карнавален сезон на 11 ноември. Той измисляше темата на поредния карнавал и той я реализираше, разбира се, не сам, а с дружина сговорни приятели, Община Габрово и множество почитатели на карнавала.

Но съдбата отреди твърде рано Слави Бонев да се пренесе в отвъдния свят. Може би там се е получил дефицит на кадри като него. Ала тук, на земята, останаха приятелите и съмишлениците на Слави, които отказват да го забравят. Затова Сдружение "Едно карнавално сърце за Габрово" от побратимения град Аалст, Белгия изработи и дари на Музея "Дом на хумора и сатирата" карнавална фигура на Слави Бонев. Днес всеки посетител в музея може да я види в зала "Да живее карнавалът!", редом с неизменната карнавална шапка на незабравимия габровски карнавалист.

(20.05.2014)


"СЕКС-МАШИНАТА" НА ДХС - ЧАСТ ОТ ГАБРОВСКИЯ КАРНАВАЛ


Лошото време, което сполетя габровци в събота, 17 май, не им попречи да изпълнят улиците на града и да се слеят с дългоочакваното веселие, известно у нас и по света като ГАБРОВСКИ КАРНАВАЛ. Под мотото "О, времена!О, нрави!" дефилираха картини - сатира върху съвременни политически, икономически и социално значими проблеми, които гражданите на Габрово се опитват да разрешат и със задължителната щипка хумор.

С един такъв наболял за областта проблем, а именно застаряващото население и ниската раждаемост, се зае екипът на Дома на хумора и сатирата. Специалистите извадиха от художествения си фонд произведението на българския скулптор Любен Костов "Дървена машина за семейно задоволяване" (участвала в Международното биенале през 1993 година), напечатаха листовки с тематично обвързани вицове и карикатури и смело закрачиха в проливния дъжд след собственото си предложение на увеличаване прирастта на габровското население.

"Секс-машината" предизвика многозначителни усмивки по лицата на зрителите в Габрово, но истинските резултати се очакват догодина. Защото с този въпрос шега не бива!

(19.05.2014)


МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ХУМОРА И САТИРАТА ГАБРОВО 2014

П Р О Г Р А М А

12 МАЙ
18.00 ч. - Концерт на съставите при НЧ „Априлов – Палаузов 1861” ( Открита сцена пл. „Възраждане”)
20.00 ч. - Концерт на Весела Морова ( Открита сцена пл. „Възраждане”)

13 - 16 МАЙ
Международен фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT” - ( Драматичен театър ”Рачо Стоянов”)

13 МАЙ
18.00 ч. - Концерт на ДФА „Габровче” ( Открита сцена пл. „Възраждане”)
20.00 ч. - Концерт на оркестър „Габрово” ( Открита сцена пл. „Възраждане”)

14 МАЙ
18.00 ч. - Концерт на съставите при НЧ „Габрово-2002” ( Открита сцена пл. „Възраждане”)
20.00 ч. - Концерт на „Foltin” (Македония) ( Открита сцена пл. „Възраждане”)

15 МАЙ
16.30 ч. - Откриване на изложба “Габрово върху дантела” ( Дечкова къща)
17.30 ч. - Откриване на изложба на габровските художници, посветена на Празника на града (Художествена галерия „Христо Цокев”)
17.30 ч. - Концерт на вокална група „Усмивки” към училище „Луи Брайл” ( Открита сцена пл. „Възраждане”)
18.00 ч. - Концерт на съставите при НЧ „Габрово-2002” ( Открита сцена пл. „Възраждане”)
19.00 ч. - Нощ на литературата ( Открита сцена ул. „Радецка”)
20.00 ч. - Концерт на Орлин Горанов и Мариана Попова ( Открита сцена пл. „Възраждане”)

16 МАЙ
17.30 ч. - Тържествена сесия на Общински съвет по повод Празника на града (Регионален исторически музей)
18.00 ч. - Концерт на Клуб „Звезди в аванс”, ръководители Валя и Радослав Талеви (Открита сцена пл. „Възраждане”)
20.00 ч. - Концерт на Криско, Михаела Филева, Вензи, Били Хлапето, Лексус (Открита сцена пл. „Възраждане”)

17 МАЙ - ДЕН НА ГАБРОВО
9.30 ч. - Молебен за благополучие (Храм „Успение на Св. Богородица”)
10.00 ч. - Издигане знамето на града (пл. „Възраждане”)
10.30 ч. - Национален детски фестивал „Смехоранчета” (Зала „Възраждане”)
10.30 ч. - Весела суматоха пред Музей “Дом на хумора и сатирата”
11.00 ч. - Биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка „Алкохолът – веселие или опасност” – Габрово 2014, под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България. Откриване на изложбата и награждаване на лауреатите в конкурса (организатори: Музей „Дом на хумора и сатирата”, Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово, Фондация “People Serve Bulgaria: Aalst-Gabrovo”) (Музей “Дом на хумора и сатирата”)
11.30 ч. - Национален карнавал-ревю на котки (Спортна зала „Орловец”)
12.00 ч. - Изпълнения на оркестър „Родолюбие” с ръководител Николай Христов-Габровеца (Дечкова къща)
14.00 ч. - Детски мини-карнавал (Градинката до МОЛ Габрово)
14.30 ч. - Биг бенд парад (Открита сцена на ул. „Радецка”)
18.00 ч. КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ (Централна градска част)
19.00 ч.- 24 ч. – “Нощ на музеите” с група за автентичен фолклор при НЧ “Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино. Конкурс за най-вкусен „щирник” (автентична габровска баница) и дегустация. (Регионален исторически музей)
20.00 ч. - Празничен концерт с участието на: Диана Eкспрес, група Те, DJ Vasquez, DJ CARLOS GALLARDO, AIMEE JAY (саксофон), ANDGIE BROWN (вокали), ASSAF (перкусии) (пл. „Възраждане”)

18 МАЙ
10.00 ч. - GABROVO CHALLENGE
10.00 ч. - Детски празник „В света на приключенията” (Приключенски парк „Незабравка” с. Поповци)
11.30 ч. - ІІ Национален конкурс за хумористични песни „Надпейте се, засмейте се” (АЕК „Етър

(07.05.2014)
ТАЙНИТЕ НА ПРИКАЗКИТЕ С ИЗДАТЕЛСТВО "ТОЧИЦА"


В Седмицата на детската книга и изкуствата за деца Домът на хумора и сатирата организира среща с издателство "Точица" и създателката му Зорница Христова, преводач и журналист. Денят на събитието е 17 април, 2014 г. от 11.00ч., а мястото - Залата на жирафите в музея.

Издателство "Точица" е създадено през 2010 година, а мотото му е "Мисли, преди да пораснеш"."Издателството е посветено на забавно-образователната литература. Искаме да предложим питателна храна на детското любопитство. Знанието само по себе си е забавно. Ако човек не се насилва да мисли като възрастен, може да обясни на децата всичко - математика, история, биология, какво ли не," казва издателката Зорница Христова.

Събитието е част от програмата на Клуб "Приятели на Хитър Петър" при Дома, която цели да поощрява досега на млади габровски разказвачи с магията на приказката и разказваческото изкуство.

(16.04.2014)


С НАГРАДА "НАЙ-ОРИГИНАЛЕН ПЛАКАТ ЗА СЪБИТИЕ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ"

По време на Международното изложение "Културен туризъм", което се проведе от 10 до 14 април, 2014 г. във Велико Търново, Домът на хумора и сатирата се включи за втори път в конкурса за най-добри публикации в сферата на туризма "Чети и пътувай". Тази година музеят кандидатства с плаката на 21. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2013. Негов автор е българската графичка Галина Павлова, участник и неколкократен лауреат на Международното биенале. Именно тази художествена творба, която е отпечатана и върху корицата на каталог-албума на Биенале - 2013 спечели на Дома на хумора и сатирата наградата "Най-оригинален плакат за събитие в областта на културния туризъм". Наградата е признание за творческите усилия, които обединяват творците-участници и организаторите на Габровското биенале.

(16.03.2014)


Р Е З У Л Т А Т И

от ОБЛАСТНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС ЗА ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНИ РИСУНКИ „Алкохолът – веселие или опасност”
ГАБРОВО 2014


под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България
На 15.04.2014 г., жури в състав:

Председател: Йорданка Любенова Шиякова – ръководител-отдел “Изобразително изкуство и експозиционно-фондова дейност” при М «ДХС» - Габрово
Членове: Евгения Димитрова Стефанова – член на Клуб “Приятели на Белгия” – Габрово
Галя Банковска – представител на Обществен дарителски фонд – Габрово

прегледа изпратените за конкурса 245 детски творби от 245 участници, подбра за участие в изложбата 206 рисунки и присъди следните награди:

Награда на Посолството на Кралство Белгия в България, за ярко художествено претворяване на темата.

ЛЮБОМИРА АНГЕЛОВА – 9 г. - Детска школа по Приложно изкуство, Габрово Преподавател: Ива Пенчева

Награда на Обществен дарителски фонд – Габрово

ВЯРА ПЛАМЕНОВА ПЕНЧЕВА – 5 г. - Школа по Изобразително изкуство – Елиза Ковачева

І категория – ученици от първи до четвърти клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

1. НАДЕЖДА ЯНИСЛАВОВА САВЧЕВА – 10 г. - ОУ „Ран Босилек”, Габрово Преподавател: Гриша Гатев
2. ПРЕСЛАВА МАРТИНОВА ПЕТКОВА – 9 Г. - СОУ „Райчо Каролев”, Габрово, преподавател: Величка Йорданова
3. ЯНИЦА КОЛЕВА КОЛЕВА – 10 Г. СОУ „Райчо Каролев”, Габрово, преподавател: Мая Георгиева

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” - специална предметна награда и диплом

СИМЕОН МАРТИНОВ ПЕТКОВ – 9 Г. - СОУ „Райчо Каролев”, Габрово, преподавател: Величка Йорданова

ІІ категория - от пети до седми клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

1. ДЕСИСЛАВА ЯНИСЛАВОВА САВЧЕВА – 12 Г. - ОУ „Ран Босилек”, Габрово Преподавател: Гриша Гатев
2. АНА-МАРИЯ ПЕТРОВА ПЕТРОВА – 11 Г. - ОУ „Ран Босилек”, Габрово , Преподавател: Гриша Гатев
3. БИЛЯНА ЦОНЕВА ЯРЪМОВА – 11 Г. - СОУ „Райчо Каролев”, Габрово, преподавател: Антония Баракова

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” - специална предметна награда и диплом

ТРАЯНА КОСТАДИНОВА – 13 Г - ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, Габрово Преподавател: Мартин Каличков

ІІІ категория - от осми до дванадесети клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия

1. ХРИСТИЯН МАРТИНОВ МАРКОВ – 9 клас - Национална Априловска гимназия – Габрово, Преподавател: Пепа Минчева
2. ЛИНА НИКОЛАЕВА КОСТОВА – 16 г. - Национална Априловска гимназия – Габрово, Преподавател: Пепа Минчева
3. ЦВЕТЕЛИНА МИЛКОВА КОЖУХАРОВА – 16 Г. - Национална Априловска гимназия – Габрово, Преподавател: Пепа Минчева

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” - специална предметна награда и диплом

ВЕСЕЛА ГЕОРГИЕВА ИВАНИЧКОВА – 14 г. - Национална Априловска гимназия – Габрово, Преподавател: Пепа Минчева

ІV категория - от художествените школи

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

1. ИННА ХРИСТОФОРОВА ИЛИЕВА – 15 г. - Сдружение по изкуствата – Читалище „Априлов-Палаузов”, Габрово, Преподавател: Ема Вертерова
2. КРИСТИЯН СИМЕОНОВ ДАНИЕЛОВ – 4 г. - Школа по изобразително изкуство „ВВ-АРТ”, Севлиево, Преподавател: Васко Василев
3. РУМЕН МАРИЯНОВ ГАТЕВ – 12 г. - Школа по изобразително изкуство към Читалище „Развитие” 1870, Севлиево, Преподавател: Ива Русинова

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” - специална предметна награда и диплом

ВОЛЕН ВАЛЕРИЕВ ИРМАНОВ – 8 г. - Школа по изобразително изкуство „ВВ-АРТ”, Севлиево, Преподавател: Васко Василев

П О О Щ Р Е Н И Я

І категория
ПЕТЪР ПЛАМЕНОВ КРЪСТЕВ – 9 г. - ОУ „Ран Босилек”, Габрово Преподавател: Гриша Гатев
ІІ категория
АЛЕКСАНДЪР АНГЕЛОВ СПАСОВ – 12 г. - ОУ „Ран Босилек”, Габрово Преподавател: Гриша Гатев
ІІІ категория
ИВА НЕДЯЛКОВА ПЕТКОВА – 15 г. - Национална Априловска гимназия – Габрово, Преподавател: Пепа Минчева
ІV категория
МИНА ПЕНЧЕВА – 8 г. - Детска школа по Приложно изкуство, Габрово Преподавател: Ива Пенчева

Всяко дете-участник ще получи свидетелство за участие от Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”.

(15.04.2014)


ЧАРЛИ - НАЙ-ВЕЛИКИЯТ КОМИК НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА


На 16 април, 2014 г. се навършват 125 години от рождението на Чарли Чаплин и 100 години от началото на филмовата му кариера. Тези знаменателни годишнини Домът на хумора и сатирата отбелязва с тематична вечер, посветена на живота и творчеството на ненадминатия комик, която ще се проведе на 10 април, 2014 г. от 17.30 ч.. Факт е, че в Габрово се намира и единственият в България паметник на Чарли Чаплин, изработен от акад. Георги Чапкънов през 1983 г.

Програмата на вечерта включва презентация на малко известни факти от живота на актьора и многобройните му паметници по света, издигнати от негови почитатели; откъси от популярни неми филми с негово участие; камерна изложба с творби от художествения фонд "Хумор на народите", пресъздаващи различните образи на Чаплин, както и изложба с резултатите от фотокоткурса, организиран от Дома на хумора и сатирата на тема "Аз и Чарли в Габрово".

(07.04.2014)


МУЗЕЙ "ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА"

ПРОГРАМА ЗА 1 АПРИЛ, 2014
Международен ден на хумора и шегата
и 42-и рожден ден
на Музея „Дом на хумора и сатирата”
(Ден на отворените врати)


10.30 ч. - ДЕТСКО МАТИНЕ с Арт-къща „Куклите” – София

14.00 ч. - ДЕТСКО ТВОРЧЕСКО АТЕЛИЕ с фирма АДКОМ и с художниците от списание „Дъга”

17.30 ч. - ПЪРВА НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА БЪЛГАРСКИЯ КОМИКС и представяне на книгата „Кратка история на българския комикс” от Антон Стайков - гостува секция „Комикс” при СБХ

(13.03.2014)


ГАБРОВСКИТЕ АНЕКДОТИ И НА ЯПОНСКИ ЕЗИК


Преди броени дни Домът на хумора и сатирата получи няколко броя от публикуваната наскоро книжка с прочутите габровски анекдоти и смешни истории на японски език. Изданието е осъществено по инициатива и в превод на Професор Емеритус ЧИХАРУ НАКАМУРА от Университета Кобе - голям приятел и почитател на България, който от четвърт век проявява интерес към словесния габровски фолклор. Според предговора на съставителя-преводач изданието "открива съществуването на една богата хумористична култура в допълнение към прочутото кисело мляко и уханието на българските рози."

Досега са известни 47 издания на 25 езика на габровското "евангелие", ала появяването му на езика на Страната на изгряващото слънце е забележителен акт на приятелство, който хвърля още един културен мост между България и Япония.

Изданието е вече достояние на организации, институции и личности, чиято дейност подкрепя сътрудничеството между двете страни.

(07.03.2014)


РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК "СТЪРШЕЛ" ОТНОВО В ГАБРОВО


Поводът за поредното гостуване на единственото оцеляло периодично издание за хумор и сатирата в България е представянето на книгата "Карикатурна броеница. От Дембицки до Комарницки" на сатирика и дългогодишен главен редактор на вестника ЙОРДАН ПОПОВ. Мястото, денят и часът - 27 февруари, Залата на жирафите, 17.30 часа.

"Карикатурна броеница..." е своеобразна история на българския хумористично-сатиричен печат от първите десетилетия на миналия век до днес. Като пъстроцветни мъниста в нея се редят имената на карикатуристи и писатели, свързали живота и кариерата си с изданието, малко известни тайни от "кухнята" на редакцията, както и звездни мигове от историята на в. "Стършел".

В премиерата на книгата ще се включи и настоящият главен редактор МИХАИЛ ВЕШИМ.

(25.02.2014)


БИЕНАЛЕ НА ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНАТА ДЕТСКА РИСУНКА
„Алкохолът – веселие или опасност”
ГАБРОВО 2014


под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България

СТАТУТ


Биеналето е областен ученически конкурс за хумористично-сатирични рисунки


ОРГАНИЗАТОРИ

Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Фондация “People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo” – Белгия и Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово

ТЕМА

„Алкохолът – веселие или опасност”
С участието си в конкурса учениците трябва да изразят със средствата на хумора и сатирата негативното си отношение към зависимостта от алкохола и опасните последици от злоупотребата с него. Посланието към публиката трябва да бъде поднесено с чувство за хумор.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

1. Могат да участват ученици от училищата и школите в област Габрово, разпределени в следните категории:
І - от първи до четвърти клас;
ІІ - от пети до седми клас;
ІІІ - от осми до дванадесети клас;
ІV - от художествените школи.
2. Участието става организирано – със съдействието на преподавателите и ръководителите на школи.
3. Приемат се само творби без паспарту.
3.1. Без думи;
3.2. Размери: блок № 4 (25 х 35 см); 35 х 50 см;
3.3. Техника – по избор.
4. На гърба на всяка рисунка се изписват четливо трите имена на участника, възраст, в коя категория участва, име на училището/школата, клас и име на преподавателя.
5. Всеки участник представя по 1 творба.
6. Всички получени рисунки остават на разположение на ДХС и ще бъдат използвани при бъдещи изложби.
7. Творбите се представят в ДХС от преподавателя по опис, съставен от него.

СРОК

Крайният срок за представяне на творбите е 10 април 2014 г. в Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово .

ЖУРИ
1. Жури, съставено от професионалисти и представители на организаторите, заседава на 15 април 2014 г., за да извърши селекцията и определи носителите на наградите.
2. Решенията на журито са окончателни и не подлежат на обжалване.

НАГРАДИ

1. Посолството на Кралство Белгия в България осигурява специална предметна награда за ярко художествено претворяване на темата.
2. Обществен дарителски фонд – Габрово осигурява една специална предметна награда.
3. Фондация “People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия” осигуряват по три предметни награди и диплом за всяка категория (общо 12 награди), както и свидетелство за участие за всеки участник.
4. Музеят „Дом на хумора и сатирата” осигурява по една специална предметна награда и диплом за всяка категория (общо 4 награди).

ОТКРИВАНЕ

1. Откриването на изложбата и награждаването на отличените ученици ще се състои на 17 май 2014 г. от 11.00 ч. в ДХС. Изложбата продължава до 20 юни 2014 г.
2. Изложба от подбрани творби ще бъде представена през есента на 2014 г. в гр. Аалст, Белгия.

Проявата се популяризира в средствата за масово осведомяване, регионални и национални електронни медии. Статутът, резултатите от конкурса и наградените творби ще бъдат обявени на сайта на Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово www.humorhouse.bg.

За допълнителна информация: тел. на ДХС – 066 807229 /вътр. 218 ; 0884029374 ; 066 803526.

(14.01.2014)


ФОТОКОНКУРС „АЗ И ЧАРЛИ В ГАБРОВО”По повод 125-годишнината от рождението на великия комик Чарли Чаплин Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово обявява фотоконкурс на тема „Аз и Чарли в Габрово”.

В конкурса могат да участват габровци и гости на града, българи и чужденци, запечатали с обективите си единствения в България паметник на Чарли Чаплин, който се намира в Парка на смеха до Музея „Дом на хумора и сатирата”. Оригиналната композиция е дело на талантливия скулптор акад. Георги Чапкънов, който я дарява на Габрово през 1985 г. Паметникът на най-великия комик на всички времена е любима атракция и неизменно място за снимки за спомен на туристите.

Организаторите очакват снимки с атрактивни и нестандартни сюжети, оригинални и необичайни гледни точки към паметника, кадри на веселяци редом с комика и всякакви оригинални фотографски трикове и хрумвания, поднесени с чувство за хумор и доза артистизъм.

Всеки участник може да изпрати до 2 авторски фотографии в електронен вариант, с разширение .jpeg и минимум 300 dpi, с минимален размер 20 х 28,7 см на адрес: humorhouse@mail.bg. Снимките трябва да се изпратят най-късно до 20 март 2014 г. и да са придружени от заглавие, кратка анотация (по желание) и данни за автора (име, адрес, телефон за контакт).

След селекция от журито, допуснатите до участие снимки ще се представят в изложба, която ще бъде открита на 10 април 2014 г. в рамките на вечерта, посветена на 125-годишнината от рождението на Чарли Чаплин. Всички фотографии, изпратени за конкурса, ще бъдат запазени във фотоархива на Дома на хумора и сатирата.

Организаторите са предвидили 3 предметни награди за авторите на най-оригинални снимки, както и ваучери за безплатно семейно посещение на Дома на хумора и сатирата.

Информация за резултатите от конкурса ще бъде поместена на уеб сайта на Дома на хумора и сатирата: http://www.humorhouse.bg/.

(13.01.2014)


Р А В Н O С М Е Т К А Т А

През изминалата 2013 година
Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА – Габрово


- работи в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата и за популяризирането му като туристическа дестинация и българска столица на хумора;
- получи от Община - Габрово ново архитектурно оформление на входа и нов сатиричен символ върху фасадата - „Стършел”;
- осъществи специални програми, посветени на Европейската година на гражданите и Международната година за сътрудничество в областта на водите;
- подготви и проведе XV Национална среща-наддумване „Благолаж” и XXI Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, като представи в изложби допуснатите до участие 443 творби на 329 автори от 44 страни;
- придоби 600 нови художествени творби за основния музеен фонд;
- получи 901 дарения за фонда „Хумор на народите” от 343 дарители;
- обогати специализирания си книжен фонд със 195 нови издания;
- посрещна 31 470 посетители от 40 държави от 6 континента;
- подготви и представи в залите си 26 изложби от творби на български и чуждестранни автори на хумористично изкуство и организира 12 Весели четвъртъци за габровската публика;
- участва в 14 научни симпозиуми, конференции, квалификационни курсове, обучения и семинари;
- издаде албум-каталог на XXI Международно биенале на хумори и сатирата в изкуствата и книжка 8 от библиотека „Благолаж”;
- стана обект на 80 публикации в пресата, 520 публикации в Интернет-сайтове, 130 радиопредавания и 7 телевизионни репортажа, като дейността му бе отразявана от регионални, национални и чуждестранни медии
; - привлече нови 1 200 приятели в своята група в социалната мрежа Фейсбук, която вече наброява 3 500 членове;
- актуализира Интернет-страницата си www.humorhouse.bg 66 пъти през годината и отчете 27 000 уникални посещения на сайта от страната и чужбина.

(07.01.2014)


ОСМА КНИЖКА ОТ БИБЛИОТЕКА "БЛАГОЛАЖ" НА ПЪТ КЪМ СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ


Броени дни преди Коледа и края на 2013 година излезе от печат поредната книжка от библиотека "Благолаж" - издание на Музея "Дом на хумора и сатирата". На страниците на книжката отекват гласовете на дванадесет малки и още толкова опитни разразвачи от страната - участници в 15. Национална среща-наддумване "Благолаж", която се проведе на 19 май, 2013 година. Темите, по които се състезаваха тазгодишните разказвачи бяха две: за късмета - хумористично и за тютюнопушенето и алкохола - сатирично.

За българина късметът е разковниче за успеха му в живота. Търси го навсякъде; измисля всевъзможни примамки, когато "птичето кацне на рамото му", за да го задържи за по-дълго; включва го неизменно в делничните и празничните си молитви; не се уморява да пожелава на близки и приятели "Здраве и късмет!" Затова и двадесет и двамата участници в срещата се оказаха направо специалисти по темата.

Що се отнася до тютюнопушенето и алкохола, то те бяха прицел на втора национална среща-наддумване. В съвременната борба срещу тези пороци пълна подкрепа на организаторите на БЛАГОЛАЖ 2013 отново указа Министерството на здравеопазването на Република България.

В осмата книжка от библиотека "Благолаж" са включени още разкази на гости от публиката, любопитни случки с бивши участници, пословици и поговорки за пияници, любими вицове на колеги от Дома на хумора и сатирата - с една дума, концентрирана доза здраве, късмет и енергия за добри дела.

Книжката може да се открие на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата и ако все още търсите оригинален коледен подарък - осма книжка на "Благолаж" е вашият подарък! Весела Коледа! Смях, здраве и КЪСМЕТ!

(13.12.2013)