НОВИНИ


Oле Фрам и Стефан А. Щерев за радиобалета и Бузлуджа
Възстановка, отработване, отчуждение.
Радиобалетът като пърформативна памет


18:30, 12 юли, петък, Габрово, бар Камъка, ул. Орлово гнездо, 17А


На 12 юли Музеят на хумора и сатирата кани Оле Фрам от ЛИГНА и Стефан А. Щерев от Информбюро в бар Камъка да ни разкажат какво представлява радиобалетът, да представят свои досегашни проекти и да споделят защо Дом-паметникът на комунистическта партия на Бузлуджа е интересен обект за пърформативна памет.

Творческият колектив ЛИГНА създава поредица от представления, третиращи забравени исторически ситуации: стихийна стачка в бивша фабрика, която в момента е главният оф-театър в Хамбург; забравената практика на масови танцови изпълнения и на движенчески хорове; „новият стар град“, който бе наскоро открит в сърцето на Франкфурт. Публиката е поканена да опита различни жестове – нещо като игра от трето лице. Оле Фрам ще говори за тази практика като начин на осъществяване на нова връзка с историческите паметници – в сетивно потапяне, което отваря пространство на автономно действие за участника.

Оле Фрам е член на ЛИГНА, заедно с Михаел Хюнерс и Торстен Михалсон. От 2002 година работата им е отдадена на създаването на временни ситуации, които използват публиката като колектив продуценти – сдружение, което може да създаде непредвидими, неконтролеруеми ефекти, оспорващи регулацията на дадено пространство. Един от моделите на ЛИГНА, радиобалетът (създаден през 2002), предоставя на радиослушателите хореография от отхвърлени и забранени жестове в бивши публични, а сега контролирани пространства като железопътна гара или търговски център. Други, като „Новият човек” (2008), поставят под съмнение пространството на самия театър като апарат, който оформя субективност. По-нови творби като „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер” (2017) приканват участниците да поставят на сцена сложно взаимодействие, което им се разкрива едва постепенно.

Стефан А. Щерев е артист и директор на Информбюро Асоциация. Съосновател е на Антистатик – международен фестивал за съвременен танц и пърформанс, Европейска нощ на Театрите, Номадска Танцова Академия България и Асоциация Топлоцентрала. През 90-те е част от театър-студио 4хС, което работи в експерименталния сатирично-вариететен театър в Габрово.

През 2011 година фестивалът Антистатик кани ЛИГНА да представят „Новият човек”, а през 2014 – „Тайно радио” в София, а през 2017 година ЛИГНА, Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов създават постановката „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер”, която открива театралния сезон във Франкфурт, а у нас ще може да бъде видяна в есенната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата (дата: 30 ноември).

Оле Фрам и Стефан А. Щерев гостуват в Габрово в рамките на проекта MAPS - https://nonument.org (Mapping and Archiving Public Spaces – картографиране и архивиране на публични пространства), съфинансиран от програма Творческа Европа на Европейската комисия.

09.07.2019


П Р О Г Р А М А
м. юли 2019

Временни изложби в Музея:

24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството
Град Градина - изложба за деца в рамките и по темата на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Автор: Невена Екимова;
Изложба Съвременно изкуство - 69 творби на 62 автори;
Изложба Карикатура - 113 творби на 90 автори;
Изложба на отличените с Голямата награда Златен Езоп творби от 1973 до 2017 година;
Парк на хумора - изложбата е разположена по крайбрежната улица "Аврам Гачев" и представя историята на Парка на хумора от зараждането на идеята до реализацията на всяка от скулптурите;
120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986) - творби от музейния фонд;
Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния - самостоятелна изложба на Андреа Салваи, Италия

4 юли
17:00 ч.Екскурзоводен тур из изложбите на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството.
18:00 ч. - Прожекция на документалния филм Чаплин на остров Бали (2017, Франция, Белгия, Сингапур; режисьор: Рафаел Мийе) от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале. (Зала на жирафите; вход - 4 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици и пенсионери; свободен вход за притежателите на членска карта Приятели на хумора). Партньор по програмата от прожекции на документални филми е Master of Art Film Festival.
През 1932 г., преживявайки криза на средната възраст, утежнена от появата на звуковото кино, Чаплин решава да не се връща в Холивуд след турнето в Европа за представянето на Светлините на града. Вместо това заедно с брат си Сидни „забягва“ на остров Бали. Островът изглежда като истински рай на спокойствието, тъй като Чаплин е на практика непознат там. Очарован от безметежния живот на местните, той намира нови сили и вдъхновение в техните танци, които заснема с помощта на брат си. Бали му помага да преодолее страха си от звуковото кино и му позволява да започне нова фаза в творчеството си, която ще го отведе до Модерни времена — първия филм, в който той не просто говори, а пее!

6 юли (събота)
11:00 ч. - Образователна програма Градът и изкуството (Измерения на публичното) - публично пространство и публично изкуство (Зала 4; вход - 5 лв; за притежатели на членска карта Приятели на хумора - 20% отстъпка)

19 юли
18:00 ч. - Прожекция на документалния филм Щастливият филм (2016,САЩ, режисьори: Хилман Къртис, Бен Наборс, Стефан Сагмайстер) от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале. (Зала на жирафите; вход - 4 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици и пенсионери; свободен вход за притежателите на членска карта Приятели на хумора). Партньор по програмата от прожекции на документални филми е Master of Art Film Festival.
Австрийският дизайнер Щефан Загмайстер се справя добре. Живее в Ню Йорк — града, за който е мечтал, и бележи успехи в работата си — създава обложки на албуми за Ролинг Стоунс, Джей-Зи и Токинг Хедс. Но смътно подозира, че трябва да има нещо повече от това. Решава да превърне себе си в дизайнерски проект. Ще може ли да претвори личността си, за да стане по-добър човек? Възможно ли е да тренира ума си, за да стане по-щастлив? Той прави три контролирани експеримента с медитация, терапия и наркотици, като се оценява на всеки етап. Но реалният живот се промъква и осуетява процеса: оказва се невъзможно изкуството, сексът, смъртта и любовта да бъдат разплетени. Уникалните му проекти и болезнено личните му преживявания бележат пътуване, което го отвежда по-близо до самия него, отколкото е възнамерявал да стигне.

20 юли (събота)
11:00 ч. - Образователна програма За нас е важно (Измерения на публичното) - обществен дебат и обществен интерес (Зала 4; вход - 5 лв; за притежатели на членска карта Приятели на хумора - 20% отстъпка)

02.07.2019
П Р О Г Р А М А
м. юни 2019

Временни изложби в Музея:

24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството
Град Градина - изложба за деца в рамките и по темата на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Автор: Невена Екимова;
Изложба Съвременно изкуство - 69 творби на 62 автори;
Изложба Карикатура - 113 творби на 90 автори;
Изложба на отличените с Голямата награда Златен Езоп творби от 1973 до 2017 година;
Парк на хумора - изложбата е разположена по крайбрежната улица "Аврам Гачев" и представя историята на Парка на хумора от зараждането на идеята до реализацията на всяка от скулптурите;
120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986) - творби от музейния фонд;
Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния - самостоятелна изложба на Андреа Салваи, Италия

6 юни
17:00 ч. – Екскурзоводен тур из изложбите на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Обиколката включва акценти върху показаните карикатури и произведения на съвременното изкуство, както и връщане назад към творбите, удостоени с Голямата награда Златен Езоп от 1973 до 2017 година;
18:00 ч. - Представяне на второто преработено издание на книгата на Радослав Бумов Бодкаджии (Зала на жирафите). Събитието се организира съвместно с Дружеството на писателите в Габрово.

7 юни
17:00 ч. - Прожекция на полския филм Неон (2014, режисьор: Ерик Беднарски) от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале. (Зала на жирафите; вход - 4 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици и пенсионери; свободен вход за притежателите на членска карта Приятели на хумора). Партньор по програмата от прожекции на документални филми е Master of Art Film Festival.

8 юни (събота)
11:00 ч. - Образователна програма Градът и изкуството - публично пространство и публично изкуство (Зала 4; вход - 5 лв; за притежатели на членска карта Приятели на хумора - 20% отстъпка)

19 - 20 юни
Уъркшоп за създаване на видеосъдържание - с участието на Евгения Атанасова-Тенева и Васил Къркеланов (Зала на жирафите)

21 юни
17:00 ч. - Прожекция на испанския филм Горя (2018, режисьо: Андреу Сигнес) от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале. (Зала на жирафите; вход - 4 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици и пенсионери; свободен вход за притежателите на членска карта Приятели на хумора). Партньор по програмата от прожекции на документални филми е Master of Art Film Festival.

22 юни (събота)
11:00 ч. - Образователна програма За нас е важно - обществен дебат и обществен интерес (Зала 4; вход - 5 лв; за притежатели на членска карта Приятели на хумора - 20% отстъпка)

28 - 29 юни
16:30 - 18:00 ч. - Занимания за деца по темата Град Градина (На алеята до Музея; вход - свободен)

28 юни
18:00 ч. - Литературна вечер. Петър Краевски и Марин Бодаков: поетико-сатиричен диалог (Зала на жирафите; вход - свободен)

29.05.2019
Конкурс за нови габровски шеги

Включете се в най-новия конкурс на Музея на хумора и сатирата и Box Vision! Спечелете байк или една от многобройните предметни награди. Това може да стане лесно, като ни изпратете нова габровска шега до края на месец юни. Най-забавните предложения ще бъдат филмирани!

Условия за участие:

Конкурсът е отворен за всички с чувство за хумор, без възрастови ограничения. Всеки участник може да предложи неограничен брой нови (непубликувани в досегашно печатно издание) габровски шеги.

В срок до 30 юни 2019 всички желаещи могат да изпращат нови габровски шеги на адрес blagolazh@humorhouse.bg, да ги качват в събитието във фейсбук или да ги донесат лично в Музея на хумора и сатирата.

Ще бъдат дисквалифицирани всички, които по някакъв начин с участието си уронват човешкото достойнство.
През първата седмица на юли ще бъдат обявени победителите и връчени наградите.

Награди:

Голямата награда на журито:
Байк

Голямата награда на публиката (с най-много харесвания във фейсбук):
Книга и албум за Габрово
8 поощрителни предметни награди

21.05.2019
ОБЯВА

Музеят „Дом на хумора и сатирата“- Габрово набира кандидати за работа на длъжност КООРДИНАТОР СЪБИТИЯ И ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦА

Описание на длъжността:
• Инициира и координира подготовката и реализацията на проекти, образователни програми и събития за младежки аудитории.
• Координира организацията на събития, програми и проекти в Музей Дом на хумора и сатирата в областта на работата с публики.
• Осъществява контакт и кореспондира с общности и групи с цел привличане на посетители и участници в публични програми и събития на музея.
• Комуникира с участниците в събитията, програмите и проектите на Музей Дом на хумора и сатирата. Осигурява информация относно технически изисквания и материали за провеждането на събития и координира подготовката с останалите членове на екипа.
• Следи за гладкото протичане на събитията, общува активно с участниците и партньорите и реагира на всички възникнали трудности;
• Поддържа съществуващите партньорски отношения и инициира създаването на нови такива с различни организации, общности и групи (културни институти и организации,образователни институции, клубове и организации на различни общности, туроператорски фирми, рекламни агенции, медии).
• Реализира проучвания сред участниците и публиките на събития в Музея с цел обратна връзка.
• Гарантира достъпна и сигурна среда за посетителите в Музея, като координира административно и технически дейностите.

Необходими компетенции и умения:
• Завършена минимална образователна степен бакалавър в областта на хуманитарните науки или изкуствата;
• Опит в организационна работа и културен мениджмънт;
• Много добра езикова грамотност;
• Много добро владеене на английски език - писмено и говоримо;
• Много добра компютърна грамотност и работа с интернет.

Личностни качества:
• креативност;
• умение за взимане на решения и комбинативност;
• управление на информацията;
• управление на времето;
• лоялност;
• общителност.

Необходими документи за кандидатстване:
• Автобиография
• Мотивационно писмо
• Копие от документ за придобито образование

• Копие от документи, удостоверяващи професионален опит
Документи ще се приемат от 24.04.2019 г. до 10.05.2019 г. в деловодството на Музей „Дом на хумора и сатирата“.
Подборът ще се извърши по документи след 13.05.2019 г.
Събеседването с избраните кандидати ще се проведе на 20.05.2019 г. Същите ще бъдат уведомени предварително по телефон.

За справка тел. 0877 907 174 Галя Иванова

Предоставянето на личните данни е доброволно, тяхното обработване, ползване в процеса на подбор и съхраняване ще се извършва в пълно съответствие със Закона за защита на личните данни.

22.04.2019
П Р О Г Р А М А
м. април 2019

Изложби в Музея:
"ВНИМАНИЕ!" - 27 визуални артисти от Габрово и региона;
"Светът според Тодор Цонев" - ретроспективна изложба. Проект, реализиран с подкрепата на програма "Култура" на община Габрово;
Карикатурен салон
"Комунистическият манифест" - самостоятелна изложба на Мартин Роусън, Великобритания;
"Арт председателство" - творби на "невъзпитаните карикатуристи" Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов;
"Анимирани карикатури" на Чавдар Николов;
"Събота сутрин, -2°C, усещат се като -7°C" - самостоятелна изложба фотография на Кирил Станоев
"120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986)" - творби от музейния фонд ;
"Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния" - самостоятелна изложба на Андреа Салваи, Италия

1 април
47-ми рожден ден на Музея "Дом на хумора и сатирата", вход: свободен

• 10:00 ч. – Шеговити театрални етюди – специален поздрав от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ по случай 1 април;
• 11:00 ч. - „Повече усмивки”(рисуване на балон) – фоайе етаж 3, детска работилница;
• 14:00 ч. - Шеговити театрални етюди - специален поздрав от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ по случай 1 април;
• 14:30 ч. – „Малкият Чарли Чаплин“ - фоайе етаж 3 (при хубаво време в „Парка на смеха“), детска работилница за изработване на бомбета и мустачки, посветена на 130 години от рождението на Чарли Чаплин;
• 17:00 ч. - Шеговити театрални етюди - специален поздрав от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ по случай 1 април;
#47yearshumorhousegabrovo – през целия ден посетителите имат възможност да се снимат в специални рамки по случай 47-мия рожден ден на Музея и да споделят в социалните мрежи празника.

6 април, събота
11:00 ч. - Космически предизвикателства - образователно ателие, предоставено от Детския научен център "Музейко", НИВО 2, "Мисия Светлина" (Зала на жирафите; подходящо за деца от 7 до 12 години; с предварително записване на тел: 0878458430 или priateli@humorhouse.bg; вход - 5 лв.; за притежателите на карта "Приятели на хумора" - 4 лв.)

13 април
11:00 - 12.30 ч. - Детско творческо и образователно ателие в изложбата Град Градина (Зала 4, с предварително записване на тел: 0878458430 или priateli@humorhouse.bg; вход - 5 лв.; за притежателите на карта "Приятели на хумора" - 4 лв.)

16 април (през целия ден)
Панорама на любими комедии, посветена на 130 години от рождението на Чарли Чаплин - с участието на Цветомир Цанков (Вход: билет за Музея)

26 април
18:00 ч. - Концерт на група „ОсНоВНо ВеТроВе“, заключително събитие към изложбата „Внимание!“ (Вход: свободен )

26.03.2019
Музеен семеен маратон
1 - 4 март 2019От 1 до 4 март Музеят на хумора и сатирата предлага на всички свои гости семеен музеен маратон. По време на посещението си всеки ще има възможност на отговоря на въпроси, свързани с една от емблематичните изложби в Музея Светът според Тодор Цонев, която продължава до 7 април 2019. Вярно отговорилите участници ще получат подарък, а на 5 март ще бъде изтеглен един участник (или семейство) от включилите се в маратона, който ще получи членска карта Приятели на хумора. Тя която дава право на безплатни посещения в Музея в рамките на година.

Светът според Тодор Цонев представя цялостното творчество на художника с неизвестни или слабо известни на публиката досега творби – скулптура, живопис, графика и рисунки. Показаните малки сатирични скулптури са без аналог както в България, така и сред творчеството на автори в останалите страни от бившия комунистически блок.

28.02.2019
П Р О Г Р А М А
м. март 2019

Изложби в Музея:
"ВНИМАНИЕ!" - 27 визуални артисти от Габрово и региона;
"Светът според Тодор Цонев" - ретроспективна изложба. Проект, реализиран с подкрепата на програма "Култура" на община Габрово;
Карикатурен салон
"Комунистическият манифест" - самостоятелна изложба на Мартин Роусън, Великобритания;
"Арт председателство" - творби на "невъзпитаните карикатуристи" Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов;
"Анимирани карикатури" на Чавдар Николов;
"Събота сутрин, -2°C, усещат се като -7°C" - самостоятелна изложба фотография на Кирил Станоев
"120 години от рождението на Дечко Узунов (1899-1986)" - творби от музейния фонд ;
"Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния" - самостоятелна изложба на Андреа Салваи, Италия

1-4 март
Семеен музеен маратон през целия ден с викторина с въпроси, свързани с изложбата "Светът според Тодор Цонев"

7 март
18:00 ч. - Невена Коканова. Години любов - представяне на книгата, среща с автора Георги Тошев и прожекция на новия му документален филм Невена Коканова. Пътуване. (Зала на жирафите; вход - свободен)

10 март
11:00 ч. - Глинени глави - безплатно ателие за притежатели на членската карта "Приятели на хумора". (Образователна програма към изложбата "Светът според Тодор Цонев")

21 март
14:00 ч. - Прожекция на филма Пази се от автомобил - част от панорамата на руски комедии, организирана съвместно с Руския културно-информационен център в София (Зала на жирафите; вход - свободен)

17:00 ч. - Екскурзоводен тур в изложбата Внимание! и среща с художничката Невена Екимова (Събитието е безплатно за притежателите на членска карта "Приятели на хумора"; вход за всички останали - билет за Музея)

22-24 март (събота и неделя)
11:00 - 15:00 ч. - Мастър клас Графика - ВИСОК печат с Павлина Делчева - графичен дизайнер на свободна практика и арт директор на IGO-Ortner Gruppe (Вход - 8 лв.; за притежателите на членска карта "Приятели на хумора" - 20% отстъпка)

27.02.2019
“Космически предизвикателства за деца“ - образователна програма
9 февруари, 11:00 часа, Зала на жирафитеМузеят на хумора и сатирата открива творческо-образователните си събития за деца през 2019 година с програмата „Космически предизвикателства за деца“. Първата среща ще се състои на 9 февруари от 11 часа в Залата на жирафите с импровизиран космодрум за млади изследователи. На неговата работна площадка ще се проведат 12 взаимосвързани нива на програмата за цяла година. На първата среща ще се преодолее първото ниво, наречено „Пътешествието на Розета”. То е подходящо за деца от 7 до 12 години.

По време на заниманията децата ще научават факти за звездите, светлината, сателитите и научните изследвания; за най-верните приятели на човека в Космоса – роботите и много други. Сами ще изработват модели на сателит, космически сонди, лунни апарати. Всяко ниво предлага научни теории и забавни практически занимания. За всяко дете има подарък – космически дневник, в който се залепя специален стикер за всяко преминато ниво.

Програмата „Космически предизвикателства“ (http://www.spaceedu.net) е предоставена с любезното съдействие на Детски научен център МУЗЕЙКО.

За да станете част от програмата „Космическо предизвикателство за деца“ е необходимо да се запишете на телефон 0878458430 или на priateli@humorhouse.bg. Местата са ограничени. Цена 5 лв. 4 лв. с карта „Приятели на хумора”

07.02.2019
П Р О Г Р А М А
м. февруари 2019

Изложби в Музея:
"ВНИМАНИЕ!" - 27 визуални артисти от Габрово и региона;
"Светът според Тодор Цонев" - ретроспективна изложба. Проект, реализиран с подкрепата на програма "Култура" на община Габрово;
Карикатурен салон
"Комунистическият манифест" - самостоятелна изложба на Мартин Роусън, Великобритания;
"Арт председателство" - творби на "невъзпитаните карикатуристи" Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов;
"Анимирани карикатури" на Чавдар Николов;
"125 години от рождението на Райко Алексиев" - карикатури на Райко Алексиев от художествения фонд "Хумор на народите";
"Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния" - самостоятелна изложба на Андреа Салваи, Италия

7 февруари
17:00 ч. - Безплатен екскурзоводен тур в изложбата "Светът според Тодор Цонев" за притежателите на карта "Приятели на хумора"

9 февруари, събота
11:00 ч. - Космически предизвикателства - образователно ателие, предоставено от Детския научен център "Музейко", НИВО 1, "Пътешествието на Pозета" (Зала на жирафите; подходящо за деца от 7 до 12 години; с предварително записване на тел: 0878458430 или priateli@humorhouse.bg; вход - 5 лв.; за притежателите на карта "Приятели на хумора" - 4 лв.)

13 февруари
14:00 ч. - Диамантената ръка - прожекция на филма, част от панорамата на руски комедии, организирана съвместно с Руския куртурно-информационен център (Зала на жирафите; вход - свободен)

16 февруари, събота
11:00 ч. - Подарък за моя мъркащ приятел - образователно ателие (Зала на жирафите; с предварително записване на тел: 0878458430 или priateli@humorhouse.bg; вход - 5 лв.; за притежателите на карта "Приятели на хумора" - 4 лв.)

21 февруари
18:00 ч. - Откриване на самостоятелна фотографска изложба на Кирил Станоев (зала 7)

28.01.2019
Gabrovo Game Jam - трето издание в Дома на хумора и сатирата


За трета поредна година от 25 до 27 януари 2019 г. Домът на хумора и сатирата ще бъде домакин на Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света – GlobalGameJam (www.globalgamejam.org.) Официалният старт е в 17 часа на 25 януари, а победителите ще бъдат обявени в 19.00 ч., неделя, 27 януари. Обединени в отбори, любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори, художници и дизайнери ще създават игри по обща тема, която международните организатори на GlobalGameJam ще обявят в деня на старта. Тогава се споделят идеите и сформират екипите. В рамките на две денонощия игрите се разработват до ниво прототип, който може да се играе. Оценяването ще става по стандартни критерии, но сюжети и персонажи, близки до Габрово и характера на габровеца ще донесат бонус точки.

Тазгодишен спонсор на Gabrovo Game Jam е глобалната фирма Acronis, която миналата година отвори офис в България и търси да назначи близо 300 компютърни специалисти. Компанията е световен лидер в технологиите за сигурност.

Партньори и съмишленици на Gabrovo Game Jam са Техническият университет в Габрово, фондация „Да играем“, фондация „Градище“, Photoplace club и други.

Подробна информация за събитието може да се открие на http://ggj.unriddle.it и на фейсбук събитието Gabrovo Game Jam.

24.01.2019
“Животът и смъртта на Людмила Живкова“ - литературна вечер с автора на книгата Иво Милев


На 23 януари от 18 часа в Залата на жирафите в Дома на хумора и сатирата ще бъде представена книгата на Иво Милев „Животът и смъртта на Людмила Живкова“. Милев е куратор на изложбата „Светът според Тодор Цонев“, която все още може да се види в Музея, и автор на каталога „Тодор Цонев. Художникът в сянка“, издаден от Музея.

Книгата “Животът и смъртта на Людмила Живкова“ обхваща 735 страници текст и богат снимков материал, резултат от усилената проучвателска работа на автора с архивни, фото- и документални материали от целия служебен архив на Людмила Живкова. Той включва масив от документи, кореспонденция, стенографски записи от срещи и заседания, разработка на проекти, вътрешни доклади и отчети. Книгата се състои от десет глави и послеслов. А сред тях е и „габровската връзка“, важни моменти, определи съдбата на настоящия Музей на хумора и сатирата като взетото решение от Председателството на 12 юли 1977 г. за превръщането на Дома на хумора и сатирата в „мощен специализиран“ културен институт, както и предложението на Людмила Живкова за поставяне на паметник на Чарли Чаплин в замисления Парк към Дома. Книгата предоставя интригуващи подробности за изминалото време и личностите, оставили своя отпечатък върху културния пейзаж на страната.

21.01.2019
П Р О Г Р А М А
м. януари 2019

Изложби в Музея:
"ВНИМАНИЕ!" - 27 визуални артисти от Габрово и региона;
"Светът според Тодор Цонев" - ретроспективна изложба. Проект, реализиран с подкрепата на програма "Култура" на община Габрово;
Карикатурен салон
"Айляк карикатура" - самостоятелна изложба на Ириен Трендафилов;
"Комунистическият манифест" - самостоятелна изложба на Мартин Роусън, Великобритания;
"Арт председателство" - творби на "невъзпитаните карикатуристи" Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов;
"Анимирани карикатури" на Чавдар Николов;
43. Национална изложба на карикатурата
"Поздрави от...Италия и България" - илюстровани картички, марки и монети;
"125 години от рождението на Райко Алексиев" - карикатури на Райко Алексиев от художествения фонд "Хумор на народите";
"Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния" - самостоятелна изложба на Андреа Салваи, Италия

17 януари
14:00 ч. - Прожекция на филма "Гара за двама" (режисьор: Елдар Резанов), част от панорамата на руски комедии, организирана съвместно с Руския културно-информационен център (Зала на жирафите; вход - билет за посещение на Музея; вход за притежатели на членска карта "Приятели на хумора" - свободен)

23 януари
18:00 ч. - Представяне на книгата "Животът и смъртта на Людмила Живкова" на Иво Милев.(Зала на жирафите; вход - свободен)

25 - 27 януари
Gabrovo Game Jam 2019 - трето издание на най-големия хакатон за разработка на игри в света, което се организира в Дома на хумора и сатирата.

07.01.2019

ЩАСТЛИВА 2019 ГОДИНА!50 години след "Люти чушки" – литературна вечер


На 20 декември, четвъртък, 18.00 часа Домът на хумора и сатирата организира последното събитие от програмата си за 2018 година - разговор за наследството на книгата "Люти чушки" (Зала на жирафите) и откриване на изложбата "50 години след "Люти чушки" (зала 7).

Тази есен се навършиха 50 години от издаването на книжката с народни епиграми, подбрани от Радой Ралин и илюстрирани от Борис Димовски. "Люти чушки" излиза през бурната 1968 година, ознаменувана от събитията в Чехословакия. Властта е параноична и Тодор Живков се оставя да му бъде внушено, че една от страничките в книжката е пряка атака към него. Сатирата в "Люти чушки" се оказва отвъд позволената мяра и изданието е изтеглено от книжарниците. Продадени са едва две-три хиляди екземпляра. Радой Ралин и Борис Димовски са уволнени от работа и няколко години техни произведения не се публикуват.

Книжките, които вече са в обръщение, обаче заживяват свой живот - ксерокопирани, преписвани и прерисувани, те се превръщат в ценност, предавана от ръка на ръка. Изгарянето на тиража не унищожава "Люти чушки".

През февруари 2017 в Музея бе представено изданието с документи и спомени "Случаят "Люти чушки": 1968", съставено от доц. Пламен Дойнов. Сега Музеят на хумора и сатирата отбелязва петдесетата годишнина на книжката, като представя в изложба епиграмите и рисунките в "Люти чушки", както и любопитното наследство, което книжката ни оставя. За него ще говорят доц. д-р Наталия Христова и наследниците на Радой Ралин и Борис Димовски - Кин Стоянов и Валерия Димовска.

Към разговора за "Люти чушки" ще се присъединят и писателят Георги Кушвалиев и карикатуристът Йовчо Савов. Кушвалиев ще представи книжката си с епиграми "Дебили-недраги", илюстрирана от Савов. Кушвалиев е носител на наградата за епиграми "Крилатият козел", учредена в памет на Радой Ралин.

17.12.2018