НОВИНИОБЯВА

Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Габрово набира кандидати за работа на длъжност Координатор събития, програми и проекти в отдел „Екскурзоводно обслужване, туристически маркетинг, реклама, обществени връзки и изяви, международни връзки”

Дата 18.10.2016 г.

Основна цел на длъжността: Координира организирането на събития, програми и проекти в Музея „Дом на хумора и сатирата” в областта на работата с публики, включително детски и младежки аудитории, провеждането на образователни програми и рекламата. Презентира Музея и идентифицира нуждите на публиката. Влиза в контакт и кореспондира с общности и групи с цел привличане на посетители и участници в публични програми и събития на музея. Гарантира достъпна и сигурна среда за посетителите и екипите в музея, като координира административно и технически дейностите.

Минимална образователна степен – бакалавър
Професионално направление – хуманитарни науки и изкуства
Минимален професионален опит – половин година
Компютърна грамотност
Работа в екип
Владеене на чужд език – много добър английски, втори чужд език е предимство.
Комуникативност и презентационни умения.

Необходими документи за кандидатстване:

- заявление – свободен текст с телефон за обратна връзка;
- автобиография и мотивационно писмо;
- копие от документ за придобито образование;
- копие от документи, удостоверяващи професионалния опит.

Документите се приемат от 19 октомври до 2 ноември в деловодството на Музей „Дом на хумора и сатирата.”
Подборът ще се извърши по документи и събеседване.
Събеседването ще се проведе с избрани кандидати на 7 и 8 ноември (един от двата дни).

За справка тел.: 0879987118 – Галя Иванова и 0894051955 – Пенка Веселинова

(18.10.2016)


АВТОРСКА ПРОЗА на ИЦКО ФИНЦИ

На 20 октомври 2016 г. от 18.00 ч. в Залата на жирафите в Дома на хумора и сатирата именитият български актьор Ицко Финци ще представи свой авторски концерт-спектакъл. Премиерата му е била през м. май в салона на Театрална работилница "Сфумато". Спектакълът съдържа авторски текстове, "илюстрирани" с изпълнения на пиано.
Събитието е част от програмата на тазгодишния Смешен филм фест в Габрово.
Входът за спектакъла е СВОБОДЕН.

(14.10.2016)


ДЕТСКО АТЕЛИЕ ПО АНИМАЦИЯ

В рамките на Седмия смешен филм фест Община Габрово, Музеят „Дом на хумора и сатирата“ и Нов български университет организират ателие по анимация за деца. Да анимираш буквално означава да вдъхнеш живот на образи, като ги раздвижиш и именно това ще е задачата пред малките участниците – заедно да направят филмче, което ще бъде показано пред публика при закриването на Смешен филм фест 7 на 26 октомври от 20 часа в зала „Възраждане”! Децата ще работят с техниката изрезкова анимация, при която от цветни картони се създават образи и се раздвижват кадър по кадър. Децата ще бъдат въведени в тайните на анимационното кино от млади професионалисти и студенти от Нов български университет.

Ателието е с продължителност три дни, по два часа на ден. Местата са ограничени и участието е само с предварително записване. Участието и в трите дни е задължително, тъй като децата се включват в реален творчески процес, който завършва с направа на филм!

Място на провеждане на ателието: Музей „Дом на хумора и сатирата“, Зала на жирафите.
Дати: 21 - 23 (петък - неделя) октомври 2016 г.
Начален час: 15:30
Краен час: 17:30
Възраст на участниците: между 6 и 12 години
В ателието могат да участват само 12 деца, затова – побързайте да се запишете!
Записване на тел. 066/ 80 72 29, Дом на хумора и сатирата, от понеделник (17 октомври) до четвъртък (20 октомври), 9-12 ч., 14-17 ч. Лице за контакт Венета Козарева.
Такса за участие: 6 лева.

(13.10.2016)


НАМЕРИ СЕ КОТЕТО НА ЛИГА

В неделната утрин на 18 септември 2016 деца на възраст 5-6 години от габровската детска градина "Явор", както и техните майки, участваха в творческия проект "Да открием загубеното коте на Лига".

Автор на проекта бе латвийската учителка Лига Лиздика, която вече трети месец стажува в Дома на хумора и сатирата. Неин помощник в общуването с децата бе Силвия Неделчева, която се занимава с детски дейности и проекти. Събитието уважиха също г-жа Вера Тихова, директор на детска градина "Явор", както и нейни колеги.

Целта на проекта бе да се покаже един образователен модул на игра и забава, чрез който децата да развиват всестранни творчески умения.


А всичко започна от следи, оставени от котката на Лига, която буквално изигра тревогата си по изгубеното коте.
Майки и деца се втурнаха да изработват котета от простички материали.
Последваха математически предизвикателства и специално разучен латвийски танц.
Я, колко много котета!

Накрая децата нахраниха котката с "хартиени" кюфтета.
Несъмнено работата с деца изисква много търпение и любов. А възпитаниците на детската градина "Явор" доказаха, че когато са ангажирани със забавни дейности, два часа минават като миг.


(20.09.2016)
(16.09.2016)


V.I.P. ПОСЕЩЕНИЕ

Днес, 24 юни, представители на 24 дипломатически мисии в България, а именно на Австрия, Албания, Аржентина, Белгия, Бразилия, Виетнам, Грузия, Дания, Израел, Индия, Индонезия, Ирак, Иран, Казахстан, Кипър, Мароко, Молдова, Норвегия, Пакистан, Палестина, Сирия, Хърватия, Чехия и Южна Африка посетиха Дома на хумора и сатирата. Подобна дипломатическа визита град Габрово не помни от края на 70-те години на миналия век. Групата дипломати бе водена от Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина.

Дипломатите се запознаха със специфичния характер на габровския хумор, историята, дейността и международните проекти на Дома, както и временните и постоянните изложби. По повод специалното посещение екипът на Музея подготви малка изложба с творби на автори от съответните страни, които се съхраняват във фонда "Хумор на народите".

Очаква се посещението да спомогне установяването на нови и заздравяването на стари международни контакти.

(24.06.2016)


ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН ПАНАИР НА МУЗЕЙНАТА КНИГА

От 10 до 12 юни Музеят "Дом на хумора и сатирата" ще вземе участие в Първия национален панаир на музейната книга в ЕМО "Етър. Събитието се организира от ЕМО "Етър", Института за приложна музеология и Издателство "Фабер" и е вписано в Националния културен календар за 2016 г. Първият национален панаир на музейната книга има както академичен, така и пазарен профил.

Домът на хумора и сатирата ще покаже над 50 емблематични свои издания, много от които отдавна са антикварна и библиографска рядкост. Сред тях са: каталогът на Първото международно биенале на карикатурата и малката пластика (1973); поредицата от четири тома хумористични и сатирични разкази "Смях и болка" (1979-1985); култовият албум "106 съвременни карикатуристи" (1980); Луиджи Малерба. Мислещите кокошки. (1981); Колелото на живота, сборник с народни анекдоти (1982); алманахът за хумор и сатира на народите "Апропо", излизал на 4 езика (1983-1991). Ще бъде показано и най-новото издание "Хуморът на народите. 175 творби от фонда на Музея", представителен албум на български и английски, току-що излязъл от печат.

Сред изданията има албуми, сборници с вицове, сборници с разкази, туристически гид, каталози, библиографии, сборници с научни публикации. Домът на хумора и сатирата се гордее с постиженията на своята издателска политика, последователно осъществявана вече 44 години.

Участието на Дома в Първия национален панаир на музейната книга завърши с прекрасна изненада. Двуезичиният албум "Хуморът на народите. 175 творби от художествения фонд на Музея" бе отличен с наградата за най-добро полиграфическо изпълнение. Екипът, работил по изданието, изказва благодарност на партньорите "Пиксел Плюс" ЕООД-Пловдив за фотографиите и предпечатната подготовка и "Елит Прес Къмпани" ЕООД - София за печата на изданието.

(14.06.2016)
Скъпи малки приятели,

Искате ли заедно да отпразнуваме Международния ден на бащата? Искате ли да поиграете заедно с татко и да спечелите заедно с него награда? Искате ли да кажете МОЯТ ТАТКО Е НАЙ-НАЙ...?

Тогава заповядайте в Дома на хумора и сатирата точно в 10 часа на 19 юни, неделя.
В смях и игри ще отпразнуваме Международния ден на бащата.
За татковците, довели своите малчугани, сме приготвили викторина, томбола, конкурси.
Можете да направите цял отбор с мама, за да помогнете в състезанието между всички татковци. Така ще определим кой татко е НАЙ-НАЙ и той ще получи награда.
За татковци с дечица, пожелали да участват в програмата – вход свободен до 12 часа.
Татковците, пожелали да участват в надпреварата МОЯТ ТАТКО Е НАЙ-НАЙ..., молим до 16 юни да ни пишат на адрес: humorhouse.gabrovo@gmail.com

Очакваме Ви!
(08.06.2016)


ПРЕДАВАНЕ НА ЩАФЕТАТА

Музеят "Дом на хумора и сатирата" има нов директор. След проведен конкурс на 13 май 2016 г. в Габрово, постът директор на Музея бе спечелен от г-жа МАРГАРИТА ДОРОВСКА. Официално, г-жа Доровска все още не е поела кормилото на културната институция, но тя бе неофициално представена на габровската публика, гостите на града и многобройните посетители в Музея по време на майските празници на хумора в Габрово.

Броени дни преди г-жа Доровска да застане начело на Дома на хумора и сатирата, думата има дългогодишният директор г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА:


ОБРЪЩЕНИЕ
към творците, съмишлениците, колегите и кметовете на Община Габрово

"Обръщам се към Вас по повод предстоящото си пенсионирване. Целия си трудов път - 42 години - отдадох за каузата на Музея „Дом на хумора и сатирата”, като 23 години бях негов директор.
Благодаря на всички Вас за съдействието, за мене бе чест да работим заедно за популяризиране на хумористичното изкуство и за утвърждаването на Дома на хумора като емблематичен за Габрово културен институт.
Изказвам специални благодарности на колегите си от Дома на хумора за привилегията да работя именно с тях през годините!
Пожелавам на новия директор на Музея „Дом на хумора и сатирата” г-жа Маргарита Доровска успех!"

Татяна Цанкова
Директор на ДХС (1993 – 2016)


Когато "миналото" и "бъдещето" на една емблематична за Габрово институция се срещат с широка усмивка, несъмнено настоящето е обещаващо и изпълнено с надежда!

(30.05.2016)


Г-ЖА ТАТЯНА ЦАНКОВА УДОСТОЕНА С НАГРАДАТА "ЗЛАТЕН ВЕК"


На 18 май - Международен ден на музеите, дългогодишният директор на Музея "Дом на хумора и сатирата" ТАТЯНА ЦАНКОВА бе удостоена с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" (печат на Симеон Велики, грамота и парична премия.) Наградата й се присъжда "за принос в областта на българската култура и по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост." Г-жа Цанкова получи наградата на тържествена церемония в МК лично от министър Вежди Рашидов.

Целият творчески и трудов път на г-жа Цанкова е свързан с Дома на хумора и сатирата. След конкурс тя заема директорския пост през 1993 г. и ръководи Дома в продължение на 23 години. Това не е първото отличие, на което е носител тя. През 2015 г. Общинският съвет-Габрово й връчва Почетен знак на Габрово за приноса й в издигане на авторитета на Дома на хумора и сатирата и за утвърждаване на марката Габрово като световна столица на хумора. Името й е включено в VІІ издание на Международния справочник "Кой кой е в света на жените професионалистки" и в изданието "Великите жени на 21 век" на Американския биографичен институт.

Екипът на Дома на хумора и сатирата й честити заслуженото високо отличие и й пожелава здраве и много поводи за усмивки в ежедневието!

(19.05.2016)


ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА
21 - 22 май 201621 май

10.00 ч. - Весела суматоха (пред Музея "Дом на хумора и сатирата")
11.00 ч. - Откриване на самостоятелна изложба плакат на Лекс Древински (Германия), носител на Наградата "ГАСКАР" за 2015 г.
(Музей "Дом на хумора и сатирата")
11.30 ч. - Национална изложба и карнавал-ревю на котки (Спортна зала "Орловец")
14.00 ч. - Биг бенд парад (Открита сцена на ул."Радецка")
14.00 ч. - Детски мини карнавал (градинката до МОЛ "Габрово")
18.00 ч. - КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ (Централна градска част)
20.30 ч. - Празничен концерт (площад "Възраждане")

22 май

10.00 ч. - БИЕНАЛЕ НА ХУМОРИСТИЧНО-САТИРИЧНАТА ДЕТСКА РИСУНКА "Нашият избор: спорт и смях за здраве" - откриване и награждаване на лауреатите в конкурса (Музей "Дом на хумора и сатирата")

(17.05.2016)

"ХУМОРЪТ НА НАРОДИТЕ" - 175 ТВОРБИ ОТ ХУДОЖЕСТВЕНИЯ ФОНД НА ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА

В навечерието на габровския Фестивал на хумора и на Деня на българската просвета и култура Музеят „Дом на хумора и сатирата“ предлага на любителите на хумористичното изкуство най-новото си луксозно издание.

Албумът „Хумор на народите“ се посвещава на 45-годишнината от основаването на Дома на хумора и сатирата. В изданието е представена една малка частица – 175 творби – от основния музеен художествен фонд, който включва 33 234 хумористично-сатирични произведения на автори от цял свят. Подборът на творбите е направен от широк екип музейни специалисти от ДХС, художественото оформление е дело на Йорданка Шиякова, дизайнът на корицата – на Людмила Цифудин, а преводът – на Галина Бонева. Фотографиите на творбите и предпечатната подготовка са извършени от „Пиксел Плюс“ ЕООД – Пловдив, а печатът е осъществен от „Елит Прес Къмпани“ ЕООД – София. Албумът „Хумор на народите“ вече е в продажба на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.
В изданието е включен и прекрасният текст „Смехът – аудиовизуална сила“, писан специално за ДХС през 1989 г. от писателя-сатирик и почетен гражданин на Габрово Радой Ралин.
Идеята и целта на новото представително издание са описани кратко и ясно в предговора от дългогодишния директор на ДХС Татяна Цанкова:
„При подбора на творбите водещ критерий за екипа бе емоцията – смехът, който те предизвикват. Избраните творения провокират чуството за хумор на зрителя/читател, отприщват неговите положителни емоции, пречистват негативните натрупвания. В този смисъл албумът е своего рода смехотерапия, а смехът – универсален език на разбирателството.Но смехът може да бъде и бодлив – като парченце от криво огледало, в което се пречупват нелицеприятни човешки пороци и обществени злини.Те постоянно ни връхлитат и отключват нашата и на творците нравствена реакция, защото няма нищо по-съкрушително от присмеха – той може да срине и най-окопалия се „авторитет”.
Творбите в албума са ярко доказателство за таланта и интелигентността на своите създатели, за тяхното самочувствие и достойнство на свободни хора, за осъзнатата им мисия – да бъдат флагмани на движението за справедливост и хуманизъм.
Албумът „Хуморът на народите” е предназначен за всички, които обичат да се смеят. Но той е послание и за отношението към хумора – кривото огледало на света – нашия коректив при избора ни на добро и зло, на праведно и грешно. Той е възхвала на тези, за които правото да се смееш и присмиваш, е всъщност правото да бъдеш свободен.“


(05.05.2016)


МУЗЕЙ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА” – ГАБРОВО

П Р О Т О К О Л


Днес, 14. 04. 2016 г., жури, назначено със заповед № 12 /11.04.2016 г. на директора на Музея „Дом на хумора и сатирата”, проведе заседание за подбор на творби за участие в биеналето на хумористично-сатиричната детска рисунка „НАШИЯТ ИЗБОР: СПОРТ И СМЯХ ЗА ЗДРАВЕ” - ГАБРОВО 2016 и за присъждане на наградите съгласно условията на конкурса, организиран от Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово

Състав на журито:

Председател: Йорданка Любенова Шиякова – ръководител отдел “Изобразително изкуство и експозиционно-фондова дейност” при Музей “ Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Членове: Евгения Димитрова Стефанова – член на Клуб “Приятели на Белгия”-Габрово
Елена Николаева Николова – представител на Музей “Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Журито извърши преглед на представените 242 детски творби от 242 участници, както следва: 165 ученици от 10 училища и 77 участници от 8 школи по изкуствата по темата „Нашият избор: спорт и смях за здраве”.

Журито взе следните РЕШЕНИЯ:

І. След подбор определи за участие в изложбата 224 творби.

ІІ. Журито присъди следните награди:Н А Г Р А Д И:
Специална предметна награда от Посолството на Кралство Белгия в България за ярко художествено претворяване на темата

ЕВГЕНИ ЦАНКОВ ГАНЧЕВ – 14 г. Детска школа при НЧ „Априлов-Палаузов” – Габрово, с преподавател Ема Вертерова

І категория – ученици от първи до четвърти клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

І награда

СИМОНА СИМЕОНОВА ВАСИЛЕВА – 8 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Мая Георгиева

ІІ награда

МАРИЯ – ЕКАТЕРИНА ИВАЙЛОВА АНТОНОВА – 8 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Мая Георгиева

ІІІ награда

ИВАН ИВАНОВ КОСЕВ – 7 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Мая Георгиева

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” на името на основателя на Музея Стефан Фъртунов - специална предметна награда и диплом

ВИЛДАНА ЙОРДАНОВА МЛАДЕНОВА – 9 г. от ОУ „Цанко Дюстабанов” – Габрово, с преподавател Елисавета Пенчева

ІІ категория - от пети до седми клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

І награда

НАДЕЖДА ЯНИСЛАВОВА САВЧЕВА – 12 г. от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” – Габрово с преподавател Златина Панайотова

ІІ награда

НЕВЕНА МЛАДЕНОВА НИКОЛАЕВА – 12 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Ива Мошкова

ІІІ награда

ЯНИЦА КОЛЕВА КОЛЕВА – 12 г. от СОУ „Райчо Каролев” – Габрово с преподавател Ива Мошкова

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” на името на основателя на Музея Стефан Фъртунов - специална предметна награда и диплом

АНА-МАРИЯ МАРТИНОВА ДИЧЕВА – 12 г. от ОУ „Ран Босилек” – Габрово, с преподавател Гриша Гатев

ІІІ категория - от осми до дванадесети клас

Награди на Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия”

І награда

ДЕСИСЛАВА ЯНИСЛАВОВА САВЧЕВА – 14 г. от Национална Априловска гимназия – Габрово с преподавател Пепа Минчева

ІІ награда

НЕЛИ-КАТРИН ХРИСТОВА – 15 г. от Национална Априловска гимназия – Габрово с преподавател Пепа Минчева

ІІІ награда

ЕЛИФ АЛДЕНИЗ ЕНВЕР – 14 г. от Национална Априловска гимназия – Габрово с преподавател Пепа Минчева

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” на името на основателя на Музея Стефан Фъртунов - специална предметна награда и диплом

ГЕРГАНА ВАЛЕНТИНОВА ИВАНОВА – 15 г. от Национална Априловска гимназия – Габрово, с преподавател Пепа Минчева

ІV категория - от художествените школи

До този момент школите са участвали в една категория, въпреки голямата разлика във възрастта на обучаващите се. Разликата в представянето на деца от една и съща възраст при школите и при училищата е значителна. Този факт е достатъчно основателен журито да приеме решение, поне по един участник от всяка участваща школа да бъде поощрен за творчеството си. И тази година всички школи се представят на ниво, по-високо дори от участници в трета категория на училищата. В тази връзка Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst – Gabrovo”, Белгия и Сдружение „Приятели на Белгия” решиха да присъдят по две втори и по две трети награди, както и три поощрения в категорията „Школи”.

І награда

ТЕОДОРА ДАНАИЛОВА СТАНЧЕВА – 8 г. от Школа по изобразително изкуство „АРТ-СВЯТ”–Габрово с преподавател Милена Колева

ІІ награда

ЛЮБОМИРА ДИМИТРОВА АНГЕЛОВА – 12 г. от Детска школа по изобразително изкуство с преподавател Ива Пенчева

ЙОАН ДАНАИЛОВ ДАНАИЛОВ – 13 г. от Школа по изобразително изкуство „ВВ-АРТ”–Севлиево с преподавател Васко Василев

ІІІ награда

АЛЕКСАНДЪР ТЕОДОСИЙ БАЛАБАНОВ – 13 г. от Детска школа Енкаустика” – Габрово с преподавател Румен Трифонов

ВЕСЕЛИН ВЕСЕЛИНОВ ФУРНИГОВ – 7 г. от Детска школа „Приложни забавления” – Габрово с преподавател Мариана Трифонова

ПООЩРЕНИЯ:

АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ ЦОНЕВ – 9 г. от Детска школа по изобразително изкуство при НЧ „Развитие – 1870 г.” – Севлиево с преподавател Ива Русинова

ДЕНИЦА МАРИНОВА АХМАКОВА – 9 г. от Детска школа при НЧ „Дряновска пробуда – 2008г.” – Дряново с преподавател Гергана Симеонова

ЦВЕТИНА ЦВЕТАНОВА БЕЛЧЕВА – 6 г. индивидуална подготовка с преподавател Елиза Ковачева-Цокова

Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” на името на основателя на Музея Стефан Фъртунов - специална предметна награда и диплом

ВАЛЕНА ХРИСТОВА – 8 г. от Детска школа по изобразително изкуство с преподавател Ива Пенчева

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА, ВРЪЧВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА УЧАСТИЕ И НАГРАЖДАВАНЕ НА ЛАУРЕАТИТЕ - 22 МАЙ 2016 г., 10.00 ч., в ДХС.

ЦВЕТНИ СПОМЕНИ ОТ 1 АПРИЛ 2016 ГОДИНА

Колективен портрет на екипа на Дома на хумора и сатирата в ранната утрин на
1 април 2016 г.

Още на 31 март специалните гости за тазгодишното първоаприлско тържество - карикатуристите НЕНАД ОСТОИЧ и ДАМИР НОВАК от град Сисак, Хърватия - се срещнаха с г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА, директор на ДХС.Две паралелки деца от ОУ "Ран Босилек" се включиха в детския празник, посветен на 40-ия рожден ден на малката планета "Габрово".
А после в "Залата ни жирафите" децата рисуваха своите мечти върху шарени балони.
Сдружение "Планета Габрово" бе подготвило изненада за всички деца - парчета торта с логото на Музея "Дом на хумора и сатирата".Сладка почерпка имаше и за екипа на Дома, който се събра точно в 13.00 ч., за да си пожелае смях и здраве още дълги години.
В ранния следобед пристигна втората двойка специални гости - българските карикатуристи ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ (вдясно) и ТРАЙКО ПОПОВ (вляво).В същото време третата двойка творци със своя изложба по случай 1 април - КАЛИН НИКОЛОВ (вляво) и ЦВЕТАН СТОЯНОВ (вдясно) - оставяха впечатленията си в Книгата за почетни гости.


Ето пълният секстет автори, чиито изложби бяха акцент в първоаприлската програма тази година: (отляво-надясно) КАЛИН НИКОЛОВ, ЦВЕТАН СТОЯНОВ, ТРАЙКО ПОПОВ, ДАМИР НОВАК, ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ и НЕНАД ОСТОИЧ.Малко преди откриването на първоаприлските изложби към групата гостуващи творци се присъединиха тревненските карикатуристи ВЕСЕЛИН ЗИДАРОВ и СВЕТЛИН СТЕФАНОВ.Гостуващи творци и габровска публика в очакване на официалното откриване на изложбите "Усмивката" и "2+2".
За съвместната си работа по изложбата "Усмивката" и дали е лесно да се фотографират усмихнати лица говориха художниците КАЛИН НИКОЛОВ и ЦВЕТАН СТОЯНОВ.Празничната атмосфера подгряваха младите изпълнители от Музикалната школа "Звезди в аванс" на Радослав и Ваня Талеви КОНСТАНТИН КАЛОФЕРОВ и БОРИС СЕРАФИМОВ.А за песента "Ла бамба" малката изпълнителка ПРЕСИЯНА ХРИСТОВА получи бурни и продължителни ръкопляскания.


Своя проект "2 + 2" представиха хърватските карикатуристи НЕНАД ОСТОИЧ и ДАМИР НОВАК, като изказаха искрена благодарност към Дома на хумора и сатирата за домакинството на първата международна изложба карикатура от проекта.


С присъщото си чувство за хумор ТРАЙКО ПОПОВ и ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ признаха, че май се оказват "постоянни" гости в Дома на хумора и сатирата всеки първи април, но нямат нищо против това да се случва и в бъдеще.


Благодарствено слово към създателите на Музея "Дом на хумора и сатирата", творците и дългогодишните сътрудници на музея, екипа и публиката поднесе директорът на музея г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА.Първоаприлското тържество в Дома на хумора и сатирата почете заместник кметът по социално-икономическото развитие на Габрово инж. НЕЛА РАЧЕВИЦ.Г-жа РАЧЕВИЦ поднесе бутилка специално вино на домакинята на празника г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА.

Красив букет цветя от г-жа СТЕФКА ВАСИЛЕВА, началник отдел "Държавен архив" - Габрово.
Всички гостуващи автори отнесоха със себе си торба с дарове от Музея "Дом на хумора и сатирата".На чаша българско вино или ....вода след официалното откриване на изложбите. И както казват габровци на своите гости - "Добре дошли и добре отишли!"
(04.04.2016)

ПРИЗНАНИЕ

В навечерието на 44-я си рожден ден Домът на хумора и сатирата получи ценен подарък – признанието за отличен организатор на най-мащабната изява в областта на хумористичните изкуства. В оспорваната конкуренция на 17 събития от културния календар на Габрово XXII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата спечели Наградата на журито за „Събитие на годината в областта на културата за 2015 г.“ Конкурсът е организиран от габровския „Клуб на будителите“ с подкрепата на Асоциацията на индустриалния капитал – Габрово.

Екипът на Веселата къща благодари сърдечно за оценката и уверява, че все така сърцато ще продължава да прилага смехотерапията и да насърчава творческите пориви на хумористите и сатириците от цял свят. Габрово заслужава да запази и носи с гордост славата си на българска столица на хумора.

(04.04.2016)10.30 ч. – НА ПЛАНЕТА ГАБРОВО – детски празник, посветен на 40-годишнината от откриването на малката планета Габрово (с участието на ученици от ОУ „Ран Босилек“ и със съдействието на Сдружение „Планета Габрово“)

14.00 ч. - Прожекция на филмите "БАЙ ГАНЬО ТРЪГВА ПО ЕВРОПА" и "БАЙ ГАНЬО ВЪВ ВИЕНА" (режисьор - Иван Ничев; в ролите - Георги Калоянчев, Стоян Алексиев, Джоко Росич, Пейчо Пейчев и други

17.30 ч. – УСМИВКАТА – изложба на Цветан Стоянов (фотография и рисунка) и Калин Николов (карикатура)

17.30 ч. – „2 + 2“ – гостуваща изложба карикатура на Ненад Остоич и Дамир Новак (Хърватия) и Ивайло Цветков и Трайко Попов (България) по проект на Международна асоциация на карикатуристите – Сисак

(14.03.2016)


"ВЪЗМОЖНАТА ИСТИНА" - ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТРЕТИЯ РОМАН НА ВОЛЕН МИТЕВ


Актьор в някогашния Експериментален сатиричен вариететен театър в Габрово, ВОЛЕН МИТЕВ избра Дома на хумора и сатирата за място на габровската премиера на третия си роман - "Възможната истина". Събитието ще се състои на 11 март, петък, от 17.30 ч. в Залата на жирафите.

Романът излиза под редакторството на награждавания съвременен писател и обществен авторитет от Ямбол Христо Карастоянов, чиито думи открехват атмосферата на романа ето така: "Възможно ли е миналото да се завърне и възможно ли е това завръщане да е ужасяващо? Възможно ли е то да пропука стари и уж проверени истини? И как това ще промени живота ни?"

Макар и построен по правилата на жанра, романът не е криминален в пълния смисъл на думата. В него има предателства и предатели, агенти, куршуми, отвличания, полковници и флиртове, ала "истината" може да прозре само онзи, който прочете романа на Волен Митев.

(09.03.2016)НА ЕЗИКА НА ЦИФРИТЕ

През изминала 2015 година Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА – Габрово

работи за популяризирането на Габрово като туристическа дестинация и българска столица на хумора
организира общо 43 международни, национални и местни събития, включени в Националния културен календар на Министерството на културата и Общинския културен афиш
осъществи 22-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, като представи в изложби допуснатите до участие 723 творби на 478 автори от 46 държави
подготви и проведе 16-та Национална среща-наддумване „Благолаж“
организира 36 „Весели четвъртъци“ за габровската публика и 8 в други градове
подготви и представи в залите си 35 сборни и тематични изложби от творби на български и чуждестранни автори на хумористично изкуство
получи 956 дарения за фонда „Хумор на народите“ от 439 дарители
обогати специализирания си книжен фонд с 215 нови издания
посрещна 36 300 посетители от страната и чужбина (рекорд за последните 25 години; 2014 г. – 33 620; 2013 г. – 31 470)
• на 12 август 2015 г. посрещна 3-милионния си посетител – г-н Су Уим Понг от Тайван • прие чуждестранни посетители от 38 държави от 6 континента
участва в 13 научни форума – конференции, работни срещи, обучения, семинари
осъществи съвместни дейности с 24 организации – партньори, симпатизанти, съмишленици и спонсори – от града, региона, страната и чужбина
подготви и публикува 4 нови издания (каталог-албум на 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, кн. 9 от библиотека „Благолаж“, 2-ро преработено и допълнено издание на сборника „Габровски хумор“, двуезична брошура „ФЕКО – 30 години обединени карикатуристи”)
стана обект на 108 публикации в пресата, 900 публикации в интернет-сайтове, 237 радиопредавания и 25 телевизионни репортажа, като дейността му бе отразявана от регионални, национални и чуждестранни медии
привлече нови 870 приятели в своята група в социалната мрежа Фейсбук, която вече наброява 5 370 души
актуализира интернет-страницата си www.humorhouse.bg 55 пъти през годината и отчете 27 500 уникални посещения на сайта от страната и чужбина

(05.01.2016)


ПРИЯТНО ОБРЪЩЕНИЕ
ДО ВСИЧКИ ТВОРЦИ, ДЕЛОВИ ПАРТНЬОРИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ
НА МУЗЕЯ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА” – ГАБРОВО

Highslide JS

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ИЗПРАЩАМЕ ЕДНА ГОДИНА, БЕЛЯЗАНА ОТ
ПРОТИВОРЕЧИЯ, ВОЙНИ И ОМРАЗА.
С НАДЕЖДА ПОСРЕЩАМЕ НОВАТА 2016 Г.
НЕКА СИ ПОЖЕЛАЕМ ДА ВЪЗЦАРИ МИР НА ЗЕМЯТА.
ДАНО ПОЛИТИЦИТЕ, КОИТО ТОЛКОВА ОСМИВАТЕ В ТВОРБИТЕ СИ,
ПРОЯВЯТ РАЗУМ И СЕ ВСЛУШАТ В ПОСЛАНИЯТА НА СВОИТЕ НАРОДИ.
ПРИЕМЕТЕ НАШИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЗДРАВЕ И
ЗА ДНИ, ИЗПЪЛНЕНИ С ТВОРЧЕСТВО И ДОБРОТВОРСТВО!
ЗАПАЗЕТЕ СВЕЖО ЧУВСТВОТО СИ ЗА ХУМОР!

С УСМИВКА: ТАТЯНА ЦАНКОВА - ДИРЕКТОРКНИГА 9 ОТ БИБЛИОТЕКА "БЛАГОЛАЖ"


Двеста страници с хумор съдържа най-новото издание на Музея "Дом на хумора и сатирата" - книга 9 от библиотека "Благолаж". То пресъздава атмосферата на 16. Национална среща-наддумване "Благолаж", проведена на 17 май 2015 г. В нея възрастни сладкодумци от Априлци, Враца, Габрово, Дългопол, Омуртаг, с. Посабина (Поповско), Смолян, София и Търговище редом с четиригодишни деца от детска градина "Мики Маус" и ученици от ОУ "Ран Босилек", ОУ "Св. св. Кирил и Методий" (Габрово), както и от Варненско мериха сили в словесната надпревара по предварително зададените теми "Трудът е песен" и "Здравето - най-голямото богатство". Сред участниците бяха и бивши носители на голямата награда - пластиката с камбанка "Благолаж", а именно Веселина Бабаджанкова, Аспарух Йорданов, Мария Маркова, Дешка Стефанова и Георги Петков - Бинти. Участието на професионалната разказвачка Присила Хау от САЩ внесе особен колорит в състезанието. Книжката включва и весели истории и вицове, разказани от работещите в музея.

Девета книжка "Благолаж" е съставена от Венета Георгиева-Козарева и гл. ас. Татяна Цанкова. Оформлението и илюстрациите към репертоара на всеки участник са дело на Йорданка Шиякова. Книжката е отпечатана в "Екс-Прес" - Габрово с финансовата помощ на Министерството на здравеопазването, съорганизатор на събитието.

Книжка 9 от библиотека "Благолаж" вече пътува към всеки участник. За любителите на комичния фолклор, както и за онези, които търсят оригинален коледен подарък, изданието може да се намери на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.

(09.11.2015)