НОВИНИП Р О Т Е С Т


ЕКИПЪТ НА МУЗЕЯ "ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА" СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОТЕСТНАТА АКЦИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ В МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ СИНДИКАЛНИТЕ СТРУКТУРИ НА КНС И КТ "ПОДКРЕПА" НА 24 НОЕМВРИ 2015 Г.

Призоваваме българската общественост и в частност всички габровци да подкрепят усилията ни в опазването на националното и местното културно наследство за бъдещите поколения!Highslide JSДОМЪТ НА ХУМОРА И САТИРАТА УЧАСТВА В ARTTIDE 2015

От 8 до 10 септември 2015 г. град Габрово е домакин на пилотното издание на Международната борса за културни продукти ARTtide. Организатори на събитието са Клъстер Творческо Габрово с подкрепата на Община Габрово и Министерството на туризма. Международната борса има следните категории:

- Мултимедия и визуални изкуства
- Музикално-сценични изкуства
- Дизайн
- Събития и фестивали

Именно в категория Събития и фестивали Музеят "Дом на хумора и сатирата" ще представи 3-минутна видеовизитка на своя утвърден културен продукт - Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. След 22 осъществени издания, в които са участвали общо 9 950 автори от цял свят, изпращайки 64 730 творби, Биеналето е пример за устойчиво развитие на един културен продукт извън столицата и големите градове на България. Биеналето е една от визитните картички на Габрово, проправили пътя за дългогодишни културни връзки и културен обмен на града с творци и институции от 173 страни в света.

Подробна информация за специфичните цели на културната борса, общите условия за участие и работната програма могат да се открият на www.arttide.exchange .

Културни продукти, успешни бизнес модели и добри практики се очаква да представят участници от България, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Австрия, Испания, Шотландия и други.

(26.08.2015)


ДОМЪТ НА ХУМОРА И САТИРАТА ПОСРЕЩНА 3-МИЛИОННИЯ СИ ПОСЕТИТЕЛ

На 12 август 2015 г., Музеят „Дом на хумора и сатирата“ посрещна своя 3-милионен посетител. Това е г-н СУ УИМ ПОНГ от Тайван, пристигнал с група туристи от азиатската страна на екскурзия у нас. Той е жител на гр. Тайнан и за първи път посещава България, макар че много е слушал за нея от свой приятел българин. Работата на г-н Понг е свързана с обувното производство, а хобито му – с изучаването на история и религия на народите.

Важният гост бе посрещнат тържествено от любезните екскурзоводи и уредници на Веселата къща. Лично директорът на Дома Татяна Цанкова му връчи удостоверение, габровски сувенир, рекламни материали и пълен комплект от изданията на ДХС на английски език. След разглеждането на изложбените зали и атракциите, г-н Понг остави своя автограф на китайски и английски в Книгата за почетни гости на Дома.

Архивите на Дома съхряват информация и за други знаменателни посетители на музея. На 5 август 1982 г., Домът посреща милионния си посетител – учителя от гр. Горки Павел Сергеевич. Три години по-късно пристъпилите прага на музея са вече 1 500 000, а късметлията е Шота Александрович Деданашвили – летец от гражданската авиация на гр. Тбилиси. На 24 март 1987 г. е посрещнат 2-милионния посетител в Дома на хумора и сатирата. Това е Олга Чеканова от Ленинградр, днешен Санкт Петербург.

(12.07.2015)


ГАБРОВСКИТЕ ШЕГИ - ПРЕЗ ПАРАДНИЯ ВХОД НА ПАРЛАМЕНТАНа 22 юли 2015 г.. в 11.00 ч. в Клуба на народния представител в Народното събрание Музеят "Дом на хумора и сатирата" ще покаже тематичната колекция "Габровски шеги". Тя включва произведения, които се съхраняват в основния музеен фонд: 15 живописни творби на български автори и 2 на чуждестранни. Акцент в изложбата е серия илюстрации на Борис Димовски (1927-2007), почетен гражданин на Габрово от 1983 г. Изложбата се посвещава на 155-годишнината от обявяването на Габрово за град. Тя е рядка възможност за българските парламентаристи да почерпят вдъхновение от изконната габровска икономичност, здравомислие и изобретателност.

(15.07.2015)


ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!

Днес, 26 юни, един от най-скъпо продаваните в света български художници – ЕМИЛ СТОЙЧЕВ – навършва 80 години. Огромният му талант и уникалният му стил го правят разпознаваем и популярен не само у нас, но и по света.

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ се гордее, че притежава в художествения си фонд „Хумор на народите“ колекция от 9 платна на именития творец. Две картини са откупени от негови самостоятелни изложби, а останалите седем са откупени от ДХС след участията му в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987 и 1989 г.

През 1989 г. Емил Стойчев печели Голямата награда „Златният Езоп“ на XI-то Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово с творбата си „Възможен портрет на Салвадор Дали“.

Екипът на Дома на хумора и сатирата честити рождения ден на твореца и му поднася своите пожелания за крепко здраве и нестихващо вдъхновение за нови творби и изложби.

(26.06.2015)


"МАЛКИ СПОМЕНИ ЗА ГОЛЕМИЯ ПАРЦАЛЕВ"

На 16 юни 2015 г. в Залата на жирафите, от 17.30 ч. Домът на хумора и сатирата организира среща с актьора ЗВЕЗДЕЛИН МИНКОВ, автор на книгата "Малки спомени за големия Парцалев". Събитието отбелязва 90-годишнината от рождението на незабравимия за поколения българи комик Георги Парцалев. Неговите превъплъщения в театъра, киното, телевизията и естрадата са ярки примери на комедиен талант и жалони в историята на българската комедия.

Актьорът Звезделин Минков е познат на габровската публика с изпълненията му като имитатор на Тодор Живков, Георги Парцалев, Григор Вачков, Петър Слабаков, Георги Черкелов, Никола Анастасов, Тодор Колев, Георги Калоянчев и други. На 16 юни актьорът ще забавлява публиката със спомени за незабравими случки и срещи с Георги Парцалев.

(12.06.2015)


ЛЯТНО КИНО В "ЗАЛАТА НА ЖИРАФИТЕ"
НЕКА СЕ ПОСМЕЕМ ОТНОВО С ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ!

16 юни, 14:00 ч. - С ДЕЦА НА МОРЕ (режисьор Д.Петров; сценарий - братя Мормареви, 1972)
17 юни, 14:00 ч - ПЕТИМАТА ОТ МОБИ ДИК (режисьор Гриша Островски; сценарист Борис Априлов, 1970).
18 юни, 14:00 ч. - КИТ (режисьор Петър Б.Василев; сценарий Христо Михов-Черемухин

(12.06.2015)


УЛОВЕНИ МОМЕНТИ ОТ 22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА - ГАБРОВО 2015

Развеят ли се пъстроцветните национални знамена върху фасадата на Дома на хумора и сатирата през май всяка нечетна година, дошло е време е за откриване на поредното Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Тази година отбелязахме неговото 22-ро издание.В началото на месец май излезе от печат каталог-албума на 22. Международно биенале. Върху корицата е новопатентованото лого на изявата с автор ЙОРДАНКА ШИЯКОВА.


Седмица преди официалния старт на 22. Биенале новите изложби в шестте жанрови раздела, представящи 723 творби на 428 автори от 46 държави, изпълниха залите на Дома. Почитателите на хумора и сатирата в изкуствата ще могат да им се насладят до края на месец септември.


22 награди очакваха най-изявените участници в Биенале 2015.
Пресцентърът на 22.Международно биенале бе готов да посрещне гости от страната и чужбина два дни преди официалното му откриване.На 15 май 2015, на тържествена сесия на Общинския съвет на Габрово дългогодишният директор на Дома на хумора и сатирата, гл. асистент ТАТЯНА ЦАНКОВА бе удостоена с Почетния знак на Габрово за издигане на авторитета на културния институт и утвърждаване на Габрово като световна столица на хумора и сатирата.


"Усмихнатото" начало на празника на Дома на хумора и сатирата на 16 май 2015 г.


Иранските фотографи ГАДИР ВАГАРИ, МОРТЕЗА ЛОТФИ, СЕЙЕД АЛИ СЕЙЕДИ и МОДЖИД МОГАДАМ не за първи път запечатват със своите камери историята на Международародното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Специален гост на 22.издание на Биеналето бе
г-жа ЛУИДЖИНА ПЕДИ, директор на Италианския културен институт в София.


Зала "Стефан Фъртунов" едва побра шарената публика от лауреати, творци, спомоществователи, делегации от побратимените на Габрово градове и обикновени габровци, почели с присъствието си този емблематичен международен форум.

Начало на приветствените слова към творците и гостите даде г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА, директор на Музея "Дом на хумора и сатирата", която прочете поздравителни адреси от Министерството на културата, Министерството на здравеопазването и Министреството на икономиката на
Р. България.

Благодарност и оценка за усилията на екипа на Музея поднесе г-жа ТАНЯ ХРИСТОВА, която официално откри 22. Международно биенале в качеството си на кмет на Община Габрово и председател на Организационния комитет на 22. Международно биенале.


Емоционално приветствие към участниците в Биенале 2015 направи проф. ТОДОР ВАРДЖИЕВ, председател на международното жури на конкурса тази година.
Думи на подкрепа и обещания за бъдещо сътрудничество с Музея "Дом на хумора и сатирата" се чуха от доц. д-р НАДЯ МАРИНОВА, зам. министър на туризма.
Щастлив да открие самостоятелната си изложба бе турският художник ДЖЕМАЛЕТИН ЙЪЛДЪЗ, лауреат на Голямата награда "Златният Езоп" 2013. Той поднесе и трогателен дар на преводачката от турски СИЙКА ПЕНЧЕВА, съпровождала всички творци от Турция, които са имали контакти с Дома и са били участници в Биеналето през годините - сборник с архивни фотографии и поезия. Дай, Боже, такъв "ихтибар" на всеки преводач!Официалната част на церемонията разнообразяваха изпълненията на габровското "Струнно трио" (сем. Вълкови и Христофор Ангелов).

Първа награда на "Фотографски системи" ООД за смешна фотография получи РАДОСВЕТА КАЛИНОВА. Наградата бе връчена от СВЕТОСЛАВ ДРАГИЕВ, художник-фотограф и управител на компанията.
Руският карикатурист АЛЕКСАНДЪР ШМИДТ отнесе наградата на "Фотографски системи" ООД за карикатура с особено отношение към фотографията.


Творбата "Цигулки" на младия скулптор КРАСИМИР МЕТОДИЕВ завоюва наградата на "Скални материали" АД - Русе за млад автор.


Тази година наградата на "Скални материали" АД - Русе за скулптура остана в Габрово. Неин носител е скулпторът НИКОЛАЙ ЦВЕТАНОВ. Наградата връчи лично проф. ВЕНЕЛИН ТЕРЗИЕВ, изпълнителен директор на компанията.
Наградата на в. "Форум" за скулптура спечели творбата "Преносим ангел" на ГЕОРГИ ПАСЕВ.


Особено приятна изненада поднесе скулпторът ЗЮХТЮ КАЛИТ. Той дари за фонда "Хумор на народите" своя скулптура, изработена от камък. Дарението с благодарност прие директорът на Дома
г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА.
Литовският карикатурист ИЛЯ БЕРЕЗНИЦКАС шeговито сподели, че романтична история го свързва с първото му участие в Международното биенале през 80-те години на миналия век. Сега е отличен със специалната награда на Национален парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН.
"Намирам за леко абсурно да бъда отличен за творба, насочена срещу злоупотребата с алкохол, а да съм такъв почитател на виното" , се пошегува италианският карикатурист ПАОЛО ДАЛПОНТЕ, лауреат на една от наградите на Министерството на здравеопазването на
Р. България.
И още дарове за Музея в лицето на г-жа ТАТЯНА ЦАНКОВА от дългогодишния спонсор на Биеналето "Скални материали" АД-Русе и неговия изпълнителен директор проф. ВЕНЕЛИН ТЕРЗИЕВ.

Д-р СНЕЖАНКА ДОНЧЕВА връчи наградата на Министерството на здравеопазването за карикатура, насочена срещу употребата на тютюневи изделия на карикатуриста ИРИЕН ТРЕНДАФИЛОВ.


Младият талант, избран от Лайънс клуб - Габрово да получи наградата му, се казва ЛОРА ЯНЕВА. Наградата връчи г-жа ДОРОТЕЯ КОМИТСКА, президент на клуба.
Сигурно има Божия промисъл в това, че специалната награда на Музея "Дом на хумора и сатирата" отиде при турския художник МЕХМЕТ ТЕКИРДАГ, чиято творческа дейност излиза далеч извън границите на изобразителното изкуство. Впечатляващa e любовта му към котките, не само защото името на фамилията му означава вид котка на турски език.
Това бе първото участие на ИВАН ЯНЕВ в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Неговият потрет на Радой Ралин му спечели наградата за графика и рисунка на Министерството на културата. Наградата връчи г-н НИКОЛАЙ СИРАКОВ, областен управител.

Каква по-голяма награда от това да получиш от ръцете на учителя си проф. ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ наградата за скулптура на Министерството на културата на Р. България! Тази чест се падна на скулптора ОГНЯН ПЕТКОВ.
Председателят на международното жури на 22. Биенале - Габрово 2015 проф. ТОДОР ВАРДЖИЕВ с удоволствие връчи наградата за живопис на Министерството на културата на Р.България на ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ-ЖОРО.


А това е истинският герой на деня - живописецът НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ - ГАРИ. Той успя да се пребори със селекционираните 478 автори и спечели Голямата награда "Златният Езоп" за 2015 г. Неговата творба "Господарят на света" е пореден бисер в съкровищницата на Дома на хумора и сатирата. Наградата връчи г-жа Таня Христова, кмет на Община Габрово и председател на Организационния комитет на Биеналето.

Когато официалната церемония завърши, веселбата продължи около масата. Участници в Биеналето, гости и габровци вдигнаха наздравица за бъдещето на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - една от запазените марки на Габрово.


А двама професори - ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ и ТОДОР ВАРДЖИЕВ - се отдадоха на творчески размисли в Парка на смеха.В късния следобед всичко в Габрово бе карнавал!На 17 май 2015 г. се откри 16. Национална среща-наддумване БЛАГОЛАЖ, чиято история навърши 30 години. Малки и големи сладкодумци се надпреварваха кой по-смешна история ще разкаже по темите "Трудът е песен" и "Здравето е най-голямото богатство".И АКО НЯКОЙ, ЧЕТЯЩ ТЕЗИ РЕДОВЕ, СИ МИСЛИ, ЧЕ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА СА СЕ ОТДАЛИ НА ЗАСЛУЖЕН ОТДИХ, ТО НЕКА МУ КАЖЕМ, ЧЕ ГРЕШИ. КРАЯТ НА ВСЯКО ИЗДАНИЕ НА БИЕНАЛЕТО Е И НАЧАЛО НА ПОДГОТОВКАТА ЗА СЛЕДВАЩОТО.
НЕКА СЕ ГОТВЯТ И ВСИЧКИ ТВОРЦИ У ДОМА И ПО СВЕТА!
ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ
по случай 22. МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА


Highslide JS


Highslide JS


Highslide JS


МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ В ГАБРОВО


16 май 2015 г. – Ден на Габрово

10.30 ч.Весела суматоха
Парк на смеха до Музея „Дом на хумора и сатирата“

11.00 ч.XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015 (откриване на изложбите от 6-те конкурсни раздела и награждаване на лауреатите; откриване на самостоятелната изложба на Джемалетин Йълдъз (Турция) – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ от XXI МБХСИ – Габрово 2013)
Музей „Дом на хумора и сатирата“, зала „Стефан Фъртунов“

18.00 ч.Карнавално шествие „Габровец и котка по гръб не падат“
Централна градска част

17 май 2015 г.
9.00 ч.XVI Национална среща-наддумване „Благолаж” – Габрово 2015
Музей „Дом на хумора и сатирата“, зала „Грехът“


КАРИКАТУРИСТЪТ ЙОВЧО САВОВ - ТРИНАДЕСЕТИЯТ ЛАУРЕАТ НА НАГРАДАТА НА ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА

Наградата на Музея "Дом на хумора и сатирата" се присъжда от 2003 г. и отличава най-остроумното участие на ежегодната Национална изложба на карикатурата, организирана от секция "Карикатура" на СБХ. Тазгодишният избранник е ЙОВЧО САВОВ, който, съгласно статута на наградата, получи диплом и плакат, както и правото да открие самостоятелна изложба в Дома през месец октомври. Наградата връчи представителят на Дома на хумора и сатирата г-жа Димка Колева.

Йовчо Савов е архитект по професия, който рисува карикатури. Вълнуват го не само глобални съвременни теми като екологията, емиграцията и бедността. Той твърдо защитава позицията си на гражданин и творец. Първите му контакти с Дома датират от 1975 г., когато участва във Второто международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика. Днес в художествения фонд "Хумор на народите" се съхраняват 13 негови карикатури от различни години.

Някои от престижните награди, с които е удостоен през последните години са: Голямата награда от Националната изложба на карикатурата (2010); Наградата на Столична община на името на Доньо Донев на 36-та Национална изложба на карикатурата; звание "Майстор на карикатурата" на VІІ Международно пловдивско биенале.

(07.04.2015)


СЛЕДПЪРВОАПРИЛСКИ НОВИНИ


Навръх 43-ия си рожден ден Домът на хумора и сатирата кръсти една от най-просторните си изложбени зали - Зала 3, на името на основателя и първи директор на Музея Стефан Фъртунов (1926 - 2010). "Стефан Фъртунов е нашият създател; човекът, който превърна мечтите си в реалност и допринесе изключително много светът да научи за Габрово и габровския хумор", изтъкна в приветственото си слово директор Татяна Цанкова. Стефан Фъртунов е почетен гражданин на Габрово със забележителен принос за извоюването на специално място на града на картата на света. Неговата визия и прозорливост за изграждането на модерен музей на съвременното хумористично и сатирично изкуство устоя на превратностите на новото време.

За славата на Дома и Габрово като българската столица на хумора музеят възроди стара традиция. Издаде две специални пощенски марки с персонализирани винетки, с номинали от 0,65 лв. и 1.00 лв по дизайн на художничката Людмила Цифудин. Персонализираната винетка изобразява логото на Музея "Дом на хумора и сатирата" с автор Богдан Бенев. Така всяка пратка, която излиза от Дома ще разнася славата на града в четирите посоки на света.

Славата определено ражда по-широка реклама. Става дума за реклама на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015 на сайт, популяризиращ изкуството и културата. Сайтът е съвместен проект на галерия ТЕЙТ в Лондон и хотелската верига LE MERIDIEN HOTEL & RESORTS, озаглавен "Отключи изкуството". Той предоставя информация за изложби, концерти, фестивали, филми и други културни прояви, които се провеждат в близост до мястото, където са отседнали гостите на 130 хотела в 50 държави. В рубриката "Изложби по света, които предизвикват усмивки" габровското Биенале е сред трите експозиции, които се препоръчват на туристите това лято (http://lemeridienunlockart.starwoodpromos.com/humour). Другите две са в Двореца "Белведере" във Виена и в Художествения музей във Волфсбург (Германия). В габровски стил, рекламата е напълно безплатна.

(06.04.2015)


ПЪРВИ АПРИЛ
РОЖДЕН ДЕН НА МУЗЕЯ "ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА" И
МАЛКАТА ПЛАНЕТА "ГАБРОВО"


(ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ)

Highslide JS


Р А В Н O С М Е Т К А Т А

През изминалата 2014 година
Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА – Габрово


- работи за популяризирането на Габрово като туристическа дестинация и българска столица на хумора;
- подготви и представи в залите си 34 изложби от творби на български и чуждестранни автори на хумористично изкуство и организира 20 Весели четвъртъци за габровската публика;
- придоби 405 нови художествени творби за основния музеен фонд;
- получи 175 дарения за фонда „Хумор на народите” от 72 дарители;
- обогати специализирания си книжен фонд със 234 нови издания;
- посрещна 33 600 посетители от страната и чужбина (с 2 000 повече от 2013 г.);
- прие чуждестранни туристи от 42 държави от 6 континента;
- участва в 21 научни симпозиуми, конференции, квалификационни курсове, обучения и семинари;
- осъществи съвместни дейности с 28 организации - партньори, симпатизанти, съмишленици и спонсори - от града, региона, страната и чужбина;
- стана обект на 100 публикации в пресата, 845 публикации в Интернет-сайтове, 95 радиопредавания и 7 телевизионни репортажа, като дейността му бе отразявана от регионални, национални и чуждестранни медии;
- привлече нови 1 280 приятели в своята група в социалната мрежа Фейсбук, която вече наброява 4 660 души;
- актуализира Интернет-страницата си www.humorhouse.bg 63 пъти през годината и отчете 16 600 уникални посещения на сайта от страната и чужбина.

(09.01.2015)


ПРИЯТНО ОБРЪЩЕНИЕ
ДО ВСИЧКИ ТВОРЦИ, ДЕЛОВИ ПАРТНЬОРИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ
НА МУЗЕЯ „ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА” – ГАБРОВО

Highslide JS

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

ЧЕСТИТА НОВА 2015 ГОДИНА ОТ ЕКИПА НА ДХС!
ПРИЕМЕТЕ НАШИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЗДРАВЕ, ЗА МИРНИ ДНИ, ИЗПЪЛНЕНИ СЪС СЪЗИДАТЕЛЕН ТРУД И С ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ!
ЗАПАЗЕТЕ СВЕЖО ЧУВСТВОТО СИ ЗА ХУМОР!

С УСМИВКА: ТАТЯНА ЦАНКОВА - ДИРЕКТОРXXII МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА – ГАБРОВО 2015

От май до септември на следващата 2015 година Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще бъде домакин на най-мащабната международна проява в България в областта на хумористичното изкуство. Вече 42 години мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” обединява стотици творци от цял свят, които влизат в благородна надпревара на идеи, възгледи, умения и таланти.
В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 16 май 2015 г. във Веселата къща ще се открие XXII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015. Негови организатори са Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването на Република България.
Екипът на Дома на хумора вече започна разпращането на условията за участие в 6-те конкурсни раздела на XXII-то Международно биенале: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, фотография, плакат. Темата за всички раздели е свободна, интерпретирана чрез средствата на комичното. Участниците в раздел „Карикатура” имат възможността да помислят и творят и по много актуална тема – „Протестиращият човек” (в семейството, в университета, в обществото и др.). Всеки участник има право да представи до две творби за раздел, придружени от попълнен формуляр за участие. Крайният срок за получаване на творбите в Дома на хумора и сатирата е 1 март 2015 г. Жури, съставено от професионалисти и предишни лауреати, ще селекционира представените творби и ще присъди общо 20 награди, сред които Голямата награда „Златният Езоп”, Наградата на град Габрово – „Гаскар” (габровският „Оскар”) и 6 специални награди на Министерството на културата (по една във всеки раздел). Още 12 специални награди ще бъдат присъдени от името на фирми, сдружения и организации, партньори на този престижен международен форум.
Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще издаде каталог на изложбите, в който ще намерят място всички селекционирани творби, а авторите им ще получат безплатен екземпляр от него.
Пълните условия и формулярът за участие в Международното биенале вече могат да се видят и изтеглят от рубриката МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ на интернет-страницата на Музея „Дом на хумора и сатирата” www.humorhouse.bg, където са публикувани на 5 езика (български, руски, английски, немски и френски). Пак там своевременно ще се обяви съставът на журито, както и информация за получените, селекционираните, дарените и наградените творби.
Още отсега организаторите канят всички автори да посетят Габрово на 16 май 2015 г. и да вземат участие в откриването на изложбите и церемонията по награждаването на лауреатите на XXII-то Международно биенале, както и в габровския карнавал.

(17.11.2014)