НОВИНИ


Група „Нема к‘во“ в Габрово
(21 април 2017 г., 19:00 ч., вход: 6 лв.)


На 21 април, петък,  предстои поредната стендъп комедийна вечер в Дома на хумора и сатирата. Ако все още не сте участвали в този съвременен формат на комедийно шоу, не пропускайте да го направите!

В 19 ч. на сцената в Залата на жирафите ще се изяви групата „Нема к‘во“. Комедиантите успешно съчетават шегите в стендъп комедията с клоуз-ъп илюзия (жанр в магията - фокуси, които се наблюдават от близо). Шоуто ще бъде по-различно и със сигурност – смешно.

Георги Николов – Жорони и Калин Кирилов засягат фундаментални теми от ежедневието, в които всеки може да се припознае, а илюзионистът Венсан успява да измами човешките сетива, превръщайки обикновените неща в магия. Същият се изяви и в ролята на водещ на Магичната среща „Златна котка“ 2017 г. В Дома на хумора и сатирата вече са гостували Comedy club Sofia и Дими.


Група „Нема к'во“ е популярна с формата си „Фактуално“, който съчетава в себе си различни сценични похвати, чиято основа е стенд-ъп комедията. Всеки месец в шоуто се засягат най-интересните и актуални теми, представени по забавен начин и всеки път гостува актуална личност, чието чувство за хумор е поставено на изпитание. В шоуто са гостували Драгомир Симеонов, Устата, Любен Дилов - син, 100 Кила и д.р. „Фактуално“ може да се види в София, а повече информация е налична на сайта на групата.

Предварителна продажба на билети се извършва на касата на Дома на хумора и сатирата. Цената е 6 лв.

Програмата се реализира в партньорство и с финансовата подкрепата на Фондация „Арт офис“ – програма „Изкуство в движение“ и фондация „Америка за България.“

А на 25 май т.г. ще се смеем с ХА-ХА-ХА Импро театър.

Очаквайте подробности.

19.04.2017


Литературна вечер с Богомил Герасимов - почетен гражданин на Габрово, дипломат и писател

На 11 април, вторник, от 18.00 ч. в Залата на жирафите Домът на хумора и сатирата организира среща с дипломата от кариерата, писател, журналист и общественик Богомил Герасимов. Събитието се посвещава на 45-годишнината от основаването на Музея, а г-н Герасимов е сред тези, които са били свидетели на полагането основите на Дома и има какво да разкаже за първите си срещи с габровския хумор и строителите на Дома на хумора и сатирата.

Интересът на Богомил Герасимов към габровския хумор е дългогодишен и траен. Като секретар по печата в българското посолство в Лондон (1963-1968) той допринася изключително много за популяризирането на габровския хумор в Обединеното кралство и установяването на първите контакти между Габрово и Абърдийн. По това време излиза от печат сборникът му "От Абърдийн с усмивка. Шотландски хумор", в който съставителят прави паралели между габровския и шотландския хумор. През 1979 г., по времето, когато Герасимов е посланик в Мексико, той обогатява колекцията на Дома с мексиканска пластика. По-късно, като съветник на тогавашния министър-председател, съдейства Домът на хумора и сатирата да получи сума във валута за закупуване на модерна техника за изграждащия се Експериментален сатирично-вариететен театър. За големите заслуги на Богомил Герасимов за популяризиране на габровските традиции в областта на хумора и сатирата по света град Габрово го провъзгласява за свой почетен гражданин през 1971 г.

Друг акцент на литературната вечер ще бъдат изданията на Герасимов - романи, пътеписи и повести, някои от които претърпели пет и повече издания, в които авторът разказва за пътешествията си по света и "срещите" си с богове, чудовища и мистерии.

08.04.2017

Фабрика за хумор
"Детска архитектурна работилница“ гостува в Музея „Дом на хумора и сатирата“
8 април 2017 г. / събота/, 10:30 – 12:30 ч., Зала " Стефан Фъртунов"

По повод своята 45-годишнина Музеят „Дом на хумора и сатирата“ кани деца и ученици на забавно и образователно занимание с Детска архитектурна работилница. В упражнението „Фабрика за хумор“ с децата ще си поговорим какво е това музей и как се е развивало неговото пространство през годините. Ще разгледаме различни примери по света и в България и ще определим основните видове музеи според тяхната експозиция. Ще направим кратка обиколка на Дома на хумора и сатирата, като изследваме различните видове пространства и как те са обвързани с размера на експонатите, които представят. Накрая децата ще си направят модел на „Фабрика за хумор“, използвайки различни материали – велпапе, дървени бамбукови клечки, канап, тел, цветна хартия, стари опаковки и други.

Поради широката сфера на приложение, архитектурата представя безкрайни възможности за придобиване на опит от деца във всички възрасти. Способността да работят в екип, да наблюдават, да набелязват проблемите и да откриват нови творчески решения са само част от уменията, които Детска архитектурна работилница се стреми да развие у тях. Водещите работилницата млади архитекти подчертават, че целта им не е да подготвят бъдещи архитекти, а да дадат възможност на самите деца да упражняват своята чувствителност, въображение, вкус и критична оценка. Бъдещото качество на средата, която обитаваме, ще бъде определено от днешните деца. Способността им да взимат важни решения ще зависи от знанията, уменията и способностите, които те ще придобият по време на своето образование.

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ отваря своето пространство за творчески и образователни ателиета за деца и младежи. Целта на Дома е да ангажира трайно вниманието на подрастващите към изкуството и да отвори творчески перспективи пред тях чрез интерактивни занимания с гостуващи артисти и художници.

Ателието е подходящо за деца на възраст 6-12 години. Таксата за участие в ателието е 6 лв. За второ дете от семейството – 3 лв.

За записване пишете на humorhousе.gabrovo@gmail.com или се обадете на 0884 028581.

5.04.2017
10:00 ч. Хуморът ни е световен, оркестърът - габровски
Добро утро и честит празник - Оркестър "Габрово"
Парк на смеха

10:30-18:00 ч. Селфи с усмивка пред кривите огледала
От нас - огледалата, от Вас - споделените снимки с усмивки
Фоайе партер

10:30-12:30 ч. Първите 45
Видеозаписи от архива на Дома на хумора и сатирата
Фоайе пред Залата на жирафите

10:30-11:00 ч. Хитростта е изкуство, усмивката - магия! Кой ще почерпи?
Магично шоу на Quick Hands Junior
Зала 6

11:00-11:30 ч. Така се става габровец
Скечове на Театрална школа към ДТ "Рачо Стоянов"-Габрово
Зала "Корените на габровския хумор"

11:30-12:00 ч. Готови за полет-2206 Габрово
Забавна игра за деца
Зала "Планета Габрово"

13:00-14:00 ч. Йога на смеха с клуб "Приятели"
Зала на жирафите

14:30-15:30 ч. Каквото дядо направи-все е добре
Куклен театър с "Малка театрална компания"
Зала "Да живее карнавалът"

16:00-17:00 ч. Приемане на поздравления
Директорски кабинет

27.03.2017
Представяне на хумористичните издания на Дома на хумора и сатирата

На 28 март 2017 г. от 17.30 ч., в Къщата-музей „Чудомир“ в Казанлък г-жа Дарина Маринчевска, специалист в Дома на хумора и сатирата, ще направи презентация на издателската дейност на Музея през годините до днес. Събитието отбелязва 45 години от основаването на институцията и е част от тазгодишните Чудомирови празници.

Презентацията проследява многобройните и многоезичните издания на сборника „Габровски шеги“, каталозите от провежданите от Музея международни и национални конкурси за хумористично изкуство, научните, периодичните и рекламните издания на Музея. Специален акцент в представянето ще е последното издание – албум-каталогът „Хуморът на народите“ (175 творби от художествения фонд на Дома), посветен на 45-годишнината от създаването на Музея „Дом на хумора и сатирата“,Габрово.

24.03.2017

Стеднъп комедия с Дими
(16 март 2017 г., 19:00 ч., вход: 6 лв.)


След първото успешно представяне на стендъп комедия пред габровската публика в края на миналата година, на 16 март в Музея "Домът на хумора и сатирата" ще гостува комедиантът Дими.

Дими е роден в град София и е влюбен в столицата. Като дете заминава за Канада, където завършва образованието си. Завръща се в България преди 10 години, разкъсван между западното мислене и източноевропейската си принадлежност. Това отразяват и комедийните му изяви на сцена, преплитайки българския песимизъм с американския сарказъм. Дими вярва, че комедийните му представления са най-добри, когато са основани на интересна, незабелязана до момента истина. Обича да използва формата като личен отдушник. Има участия из барове и клубове в София, Ню Йорк и на Симеоновския лиф. Гостуването му в Дома на хумора и сатирата е първото му представление в страната извън София.

Поредицата от вечери с най-атрактивните и актуални стендъп комици в България се осъществява с любезното партньорство и финансовата подкрепа на фондациите "Арт Офис" и "Америка за България", както и програмата "Изкуство в движение.

Информация за вечерите, посветени на стендъп комедията, се публикува на фейсбук страницата и сайта на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg. Скоро на касите на Музея ще бъдат налични членски карти "Приятели на Дома на хумора и сатирата", които ще предлагат отстъпки в цените на габровската публика. Подробна информация може да се получи на тел. 066 807229 и 0884029374, както и на адрес info@humorhouse.bg.

15.03.2017

ОБЯВА

Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Габрово набира кандидати за работа на длъжност "Обслужващ магазин в КИ" в отдел „Финансово – счетоводна дейност”

Дата 14.03.2017 г.

Основна цел на длъжността: Да обслужва магазина в Музея „Дом на хумора и сатирата” и клиентите при посрещането им. Заемащият длъжността извършва консултации за предлаганите сувенири; приема и работи с парични суми, касов апарат, бар код четец; аранжира и декорира витрини и изложбени пространства; следи за наличности по щанд и извършва заявки за доставка на сувенири; отчита ежедневно паричните средства в касата на Музея; изготвя стоков и паричен отчет за наличности по опис през месеца; поддържа хигиената и добрия вид на работното място.

Минимална образователна степен – средно специално
Професионално направление – икономически техникум или гимназия
Минимален професионален опит – 1 година търговски опит
Компютърна грамотност – работно ниво с компютър
Работа в екип
Владеене на чужд език – счита се за предимство / английски, немски, руски /.
Комуникативност и презентационни умения.

Необходими документи за кандидатстване:

- заявление – свободен текст с телефон за обратна връзка;
- автобиография и мотивационно писмо;
- копие от документ за придобито образование;
- копие от документи, удостоверяващи професионалния опит.

Документите се приемат от 15.03.2017г. до 21.03.2017г. в деловодството на Музея „Дом на хумора и сатирата.”
Подборът ще се извърши по документи и събеседване.
Събеседването с избраните кандидати ще се проведе след уведомяване по телефон за датата и часа на интервюто.
За справки тел. 0879987118 – Галя Иванова и 0888679807 – Ивелина Йонкова

14.03.2017

Подарък за моя мъркащ приятел - творческо ателие за млади и стари

На 25 февруари (събота) от 10.30 ч. в Залата на жирафите Домът на хумора и сатирата организира творческо ателие за деца, братята и сестрите им, родителите и приятелите им. Поводът за събитието е Световният ден на котката, а за всички габровци мъркащата черна котка с отрязана опашка е един от любимите символи на града. Входът за участие е 3.00 лв., а информация може да се получи на тел. 066/807229.

Целта на ателието е в атмосфера на забавление и смях децата да изработят подарък-играчка за своето коте. Това може да е къщичка от кашон, мишки от картон, птички от прежда или други предмети за котешки игри. Най-важното е всички да се забавляват с помощта на въображението, гласа и тялото си.

"Подарък за моя мъркащ приятел" е първото за тази година творческо и образователно ателие. Домът на хумора и сатирата планира да организира подобни ателиета всеки месец в почивните дни и по време на ваканциите. Очаква се на ателиетата да гостуват артисти и художници от страната, които да помогнат на децата и ги насърчат не само да развиват и прилагат въображението си, а и да се научат как да общуват с изкуството.

Екипът на Дома на хумора и сатирата има амбицията както да осмисли свободното време на децата, така и да им предложи полезни и забавни игри в света на изкуството. Творческите ателиета ще се обявяват в месечната програма на Музея.

23.02.2017


ПОКАНА

за участие в процедура за избор на асоциирани партньори за съвместно участие в процедура чрез подбор на проектни предложения ВG05М2ОР001-1.002 „Изграждане и развитие на Центрове за компетентност“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020
 
Национална Академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ), в качеството си на водеща организация в Обединение „Европейски център по дигитална креативност“ и във връзка с подготовка на проектно предложение по процедура ВG05М2ОР001-1.002 „Изграждане и развитие на Центрове за компетентност“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020, приоритетната ос: 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, Инвестиционен приоритет: № 1а „Укрепване на инфраструктурата, необходима за научноизследователска и иновационната дейност, подобряване на капацитета за реализиране на достижения в областта на научноизследователската и иновационната дейност и насърчаване на центровете на компетентност, по-специално центровете, които са от интерес за Европа“, Специфична цел 1: „Развитие на върхови и пазарно-ориентирани научни изследвания“, Компонент 4: „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

обявява процедура за избор на асоциирани партньори.

Асоциирани партньори могат да бъдат  всички юридически лица и техни обединения, които са заинтересовани от реализирането на проекта и участват съвместно с кандидата в подготовката и/или техническото му изпълнение или на предварително заявени в проектната обосновка дейности от проекта, но не разходват средства от безвъзмездната финансова помощ.

Настоящата покана съдържа следните документи за информация:

Покана (Приложение 1).

  • Критерии и методология за оценка на асоциирани партньори. (Приложение 5).
  • Декларация за партньорство (Приложение IIIа)  

 

Предложенията на кандидатите следва да бъдат изпратени:

  • по електронна поща dimitrova.iliana@gmail.com
  • доставени лично, чрез упълномощено лице или по куриер на адрес: гр. София 1000, ул. " Г. С. Раковски ” 108А

не по-късно от: 22.02.2017 г.

Всички предложения, получени след този срок няма да бъдат разглеждани.

ДОКУМЕНТИ
13.01.2017


Случаят "Люти чушки" - среща-дискусия

Втора литературна вечер за 2017 г. организира Домът на хумора и сатирата на 13 февруари от 18.00 ч. в Залата на жирафите. Тя е посветена на творческа дискусия по повод сборника "Случаят "Люти чушки". Документи и спомени", съставен от доц. д-р Пламен Дойнов от Нов български университет.

Книгата отразява един от най-шумните скандали в литературната история на България от 70-те години на миналия век, в който главни герои са авторът на книжлето "Люти чушки", сатирикът Радой Ралин (1922-2004) и илюстраторът на книжлето Борис Димовски (1925-2007).

В книгата на доц. Пламен Дойнов са събрани на едно място документи от архивите на ЦК на БКП, ГК на БКП-София, Съюза на българските писатели, Съюза на българските художници, редакцията на вестник "Стършел" и други. Част от материалите са обществено достъпни едва след 10 ноември 1989 г. В своята пространна студия съставителят на документалната книга проследява и анализира всичко, с което разполага по темата.

Редно е да се напомни, че във времето, когато Радой Ралин и Борис Димовски са анатемосани и отхвърлени в София, първият директор на Дома на хумора и сатирата Стефан Фъртунов привлича творческия тандем за каузата на новосъздаващия се музей и утвърждаването на Габрово като български център на хумора.

В срещата ще участват още Валерия Димовска, дъщеря на Борис Димовски и Кин Стоянов, син на Радой Ралин.

08.02.2017

GABROVO GAME JAM - 48-часов хакатон за разработка на игри

От 20 до 22 януари 2017 г. в Габрово ще се проведе за първи път събитието Gabrovo Game Jam. Домакин и организатор е Музеят "Дом на хумора и сатирата", а съорганизатор - Община Габрово. Партньори на инициативата са Техническият университет в Габрово и Факултетът по изкуствата към Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Генерален спонсор на хакатона е технологичната компания СТЕМО ООД.

Gabrovo Game Jam е част от най-големия хакатон за разработка на игри в света - GlobalGameJam 2017 (www.globalgamejam.org). За реализацията на събитието се разчита на сътрудничеството на регионални организации, работещи в сферата на културата, образованието и технологиите; целта е да се допринесе за утвърждаването на региона в областта на иновациите и творчеството.

В продължение на 48 часа любители на настолни и компютърни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници ще създават игри по обща тема. Тя ще бъде обявена в деня на старта от международните организатори GlobalGameJam. В рамките на две денонощия игрите ще се разработват до ниво протоптип, който може да се играе. Част от програмата ще бъдат презентации, свързани с гейм индустрията.

Победителите ще бъдат обявени в неделя вечерта (22 януари) от жури в състав: Маргарита Доровска - директор на Дома на хумора и сатирата, Светлин Наков - основател на SoftUni и Марин Крънзов - главен изпълнителен директор на ParizaGames. Наградите са осигурени от СТЕМО ООД. Gabrovo Game Jam се спонсорира и от габровските фирми ВЕДА консулт, "Обществен клуб ФУРНА" ЕООД, Ядки "Детелина" ЕООД, Севлиево, фирма "МИГ" Мирослав Стойчев ЕТ.

Освен в Габрово, хакатон за игри ще се провежда паралелно в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и в повече от 80 страни по света.

17.01.2017

По следите на думите - литературна вечер

Домът на хумора и сатирата открива културния си календар за 2017 година на 12 януари с литературно събитие. То е посветено на най-новия роман "По следите на думите" на почетния гражданин на Габрово, писателя-хуморист Йордан Хаджиев. Началото на срещата с автора и представянето на книгата започва в 18.00 ч в Залата на жирафите.

Йордан Хаджиев не е "чистокръвен" габровец. Той е роден в Бяла Черква, ала е възпитаник на Априловската гимназия, целият му трудов и творчески живот като адвокат и писател е свързан с Габрово, затова е справедливо да се категоризира като "габровски" писател, още повече и сатирик. Носител е на Априловската награда за цялостно творчество.

Подобно на други български писатели през последните години Йордан Хаджиев пише "По следите на думите" очевидно за да остави личните си спомени и преживелици на идните поколения габровци, а и не само. Върху широкото платно на литературния живот в социалистическо Габрово Хаджиев рисува словесни портрети - по-детайлно или с не повече от няколко ударни фрази - на плеада национални и дузина местни деятели на перото, белязали литературната история на България от преди промените през 1989 г. Запазено място в книгата заемат и личните взаимоотношения на автора с властимащите от този период, персони на високи партийни постове, чиито решения понякога оставяли професионалния адвокат без думи. Тези, които познават Йордан Хаджиев, знаят, че като човек на словото той трудно обуздава думите, които напират в него. Затова на литературната вечер в Залата на жирафите думата ще има основно сатирикът, но и негови ценители, критици и просто почитатели.

11.01.2017

ВЕСЕЛА КОЛЕДА! ДОБРЕ ДОШЛА, 2017 ГОДИНO!

Highslide JS