ИЗЛОЖБИ / ПЪТУВАЩИ

Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА показва разнообразни тематични изложби в България и чужбина, които се включват в годишния календарен план на изложбите.

Избрано от Борис Димовски - творби от художествения фонд "Хумор на народите"
Карикатура
/24 август - 24 септември 2017, Зала "Янко Маринов, Килифарево/

Подбраната колекция представя една малка част от богатото наследство, оставено от Борис Димовски на Дома на хумора и сатирата и Габрово. Във фонда "Хумор на народите" се съхраняват над 500 творби на карикатуриста, откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време - дарения от роднините му. Дело на неговата ръка са художественото оформление на "Корените на габровския хумор" - първата зала, която посреща посетителите в музея; мозайките из интериора на Дома; типичните габровски сувенири; текстилните гоблени "Раят" и магарето. Той е един от безспорните визуални тълкуватели на габровския хумор. Творчество му е вградено в темелите на Дома на хумора и сатирата, а илюстрациите му, прославили габровския хумор, му спечелват вечното признание на габровци и честта да бъде обявен за почетен гражданин на Габрово.

Връзките на Борис Димовски с Габрово датират още от 60-те години на миналия век. Той е един от първите софийски художници-карикатуристи, които се появяват на страниците на местния вестник "Балканско знаме". По-късно илюстрира прочутия сборник "Габровски шеги", който, отпечатан едновременно на английски, немски, руски и френски език, поставя Габрово на картата на световния хумор. Безспорен е приносът на Борис Димовски и към габровския карнавал, оживявайки града с безброй рисунки по плакати, витрини, улици и площади.

Ученик на Илия Бешков, Димовски е не само карикатурист. Той е и автор на сатирични текстове, афоризми, илюстратор на книги, творчески свързан с театъра, телевизията и кинематографията. В паметта на идните поколения той остава като ярък художник и мъдър българин.

Наука по законите на хумора - творби от художествения фонд "Хумор на народите"
Карикатура
/15 юли - 23 септември 2017, Творчески дом на БАН - Варна/

В чест на своята 45-годишнина Домът на хумора и сатирата показва тематични изложби от богатия си художествен фонд в редица български институции и културни центрове. Изложбата "Наука по законите на хумора" е специално подбрана за гостуването си в Българската академия на науките и нейните подразделения. Тя включва 34 карикатури на 32 художници от 19 държави, придобити от Музея във времето от 1976 до 2016 година включително.

Големите умове на световната наука твърдят, че тя е невъзможна без задължителната доза въображение. От друга страна, майсторите на перото и четката са категорични, че за да е истинска една художествена творба, тя трябва да се основава на факти. Къде се пресичат законите на хумора с тези на науката, призвана да решава сериозните цивилизационни проблеми на човечеството, разкривайки му нови хоризонти? Отговорите се опитват да дадат карикатуристи от Япония до Аржентина, дръзвайки да се гмурнат в дълбините на науката; да обрисуват през призмата на комичното влиянието и зависимостта ни от високите технологии; да прогнозират доколко бъдещия ни живот ще командват роботи и дали генното инженерство ще ни помогне да съхраним флората и фауната на планетата.

Организаторите на изложбата хранят скрита надежда показаните творби да провокират въображението на не един или двама представители на съмременната българска наука. А защо да не помечтаем и за ново откритие след тази изложба?

Финес на върха на молива - самостоятелна изложба на Паоло Далпонте (Италия)
Карикатура
/28 септември 2016 - 15 декември 2017, МБАЛ "Д-р Тота Венкова", Габрово/

Изложбата на италианския илюстратор, живописец и карикатурист ПАОЛО ДАЛПОНТЕ представя 36 творби от второто гостуване на автора в Дома на хумора и сатирата. По време на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015 той лично получи присъдената му специална награда за карикатура на Министерството на здравеопазването.

Носител на повече от 40 награди от международни конкурси, Паоло Далпонте е роден в Поя ди Ломазо, Италия, където продължава да живее и работи. Завършил е Националния институт по приложни изкуства в Тренто. Сътрудничи на редица издателства и преподава техники за рисуване с молив във вечерни курсове. Творчеството си е представил в 42 самостоятелни изложби по света.

Заглавието на изложбата - "Финес на върха на молива" - е чиста метафора на стила на художника. Той предпочита черно-бялата техника, а моливът е неговият най-подходящ инструмент за обрисуване на предметите в тънки подробности. Според Далпонте отсъствието на цвят води до един по-хладен поглед върху предмета, една по-скоро аналитична, а не емоционална гледна точка.