ИЗЛОЖБИ / ВРЕМЕННИ

Графика по ноти - творби от фонда "Хумор на народите"
Графика, рисунка
/13 септември - 7 октомври 2018, зала 7/

Тази нова изложба е посветена на музиката - един универсален език без бариери, който не използва думи, а минава директно през сърцето и душата на всяко живо същество. Темата е представена в графично разнообразие от интерпретации на 21 български автори: Недялко Абаджиев, Николай Майсторов, Марияна Калъчева, Кирил Христов, Кръстю Тодоров, Зафир Йончев, Емил Богомилов, Десислав Гечев, Досю Столаров, Греди Асса, Георги Трифонов, Веселин Дамянов, Борислав Стоев, Али Алджабари, Атанас Василев, Петър Рашков, Петьо Маринов, Пламен Пенов, Румен Рашев, Цочо Пеев и Марио Иванов.

Техните 33 графики и рисунки, които са част от художествения фонд на Дома на хумора и сатирата, отразяват мислите и вълненията на авторите, предадени чрез колоритни персонажи на музиканти, клоуни и певци; магията на музиката, която слива в едно човек и инструмент; фолклорни и циркови мотиви; препратки към античността; библейски и митични фабули. В изложбата присъстват и двама габровски автори: Досю Столаров, изобразил прочутия габровски композитор, музикант, педагог и зевзек Александър Керков, и Петьо Маринов, чието ранно творчество е създадено в Габрово.

Изложбата "Графика по ноти" докосва пряко струните на настроението, чувствеността и въображението на всеки, влязъл в съприкосновение с изложените творби.


Светът според Тодор Цонев - ретроспективна изложба
Малка пластика, рисунка, графика, живопис
/27 април 2018 - 7 април 2019, зала 5/

Ретроспективната изложба "Светът според Тодор Цонев" представя за първи път събрани на едно място над 400 творби на автора - неизвестни или слабо известни на публиката досега пластики, рисунки, графики и живописни произведения. Показаните малки сатирични пластики са без аналог както в България, така и в творчеството на автори в други страни от бившия комунистически блок. Заедно с акварелите и рисунките, те пресъздават духа и образа на социалистическото минало на България по начин, невиждан тогава и сега.

Тодор Цонев (1934-2004) е енциклопедична личност: живописец, скулптор, карикатурист, график, естет, моралист и генератор на идеи. Роден в София, той завършва Художествената академия, специалност илюстрация и графика, при проф. Илия Бешков. През 1970 година показва първата си самостоятелна изложба сатирична пластика в София, която гостува и в Габрово, но през май 1971 година в рамките на 7. Национален фестивал на хумора и сатирата. Именно тази изложба привлича вниманието на габровци и най-вече това на Стефан Фъртунов, основател и първи директор на бъдещия Дом на хумора и сатирата. В лицето на Цонев Фъртунов открива онази ярка творческа личност, която му е необходима, за да изгради идейната концепция за новата културна институция. Тодор Цонев откликва на габровската покана щедро, за което едва на 37 години е обявен за почетен гражданин на Габрово. Част от смелите идеи на Цонев биват материализирани, други остават в архивите на Музея. Тодор Цонев е автор на първата статуетка "Златен Езоп" - Голямата награда, връчена на Международното биенале на карикатурата и малката пластика през 1973 и 1975 година; на два пластични знака от метал, "Габровско огърлие" и плакет на Дома на хумора и сатирата с изображение на Хитър Петър. През 1971 година дарява албум с литографии на Домие и 50 свои рисунки и литографии. През 2004 година, с посредничеството на историка и изкустводед д-р Мария Овчарова, прави ново дарение на Дома на хумора и сатирата, състоящо се от 96 сатирични рисунки по темата "Бай Ганю" и част от така известните "арестувани карикатури" (иззети при обиск в дома му в деня на ареста му на 16 март 1979 година и престояли в Държавна сигурност до декември 1989 година). От 2005 (година след кончината му) това дарение обикаля редица български градове. В книжния фонд на Музея се съхраняват и дарените 108 броя от месечния лист "Сатира", който Тодор Цонев издава съвместно с д-р Мария Овчарова в периода 1990-1999 г.

Целият живот на Тодор Цонев е пример за достойно гражданско поведение и отстояване на позицията на "защитник на обществения морал и справедливост" съгласно собствената му преценка. Повече от 30 години рисува в карикатури комунистическия лидер Тодор Живков и блюдолизците му, за което заплаща с арест от 16 март до 22 май 1979 година. Следва строга линия на непримиримост спрямо началници, партийци и управленци. Кредото му е борба срещу злото във всичките му проявления в името на чистотата на човешките отношения, искреността и съвършеството на човека, а хобито - "Демокрацията и проблемите й да прерастват в сатира." До края на кореспонденцията си със Стефан Фъртунов настоява да се преименува Домът на хумора и сатирата на Дом на сатирата и хумора, защото хуморът е изменчив и многолик, а сатирата е чиста категория.

Куратор на изложбата "Светът според Тодор Цонев" е г-н Иво Милев, подготвил проучването и концепцията за изложбения дизайн. Той е автор и на текстовете за изложбата и каталога, който съпътства изложбата. Каталогът обхваща биографична студия за Тодор Цонев, позоваваща се на архивни материали и непубликувани и неизвестни досега документи.

Изложбата се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на община Габрово.
Радикалните игри на La Molleindustria - гостуваща изложба
Компютърни игри
/29 март - 31 август 2018, зала 6/

Милиарди хора по света играят компютърни игри, запленени от техния хумор и увлекателност. Една малка част от най-популярния жанр в игрите (този на казуалните игри, от англ. casual - небрежен, инцидентен) си поставя за цел да въвлече играчите в сериозните теми на ежедневието, които при други обстоятелства често предпочитаме да заобикаляме.

Настоящата изложба представя 17 игри, разработени от Паоло Педерчини. Той е човекът, който стои зад проекта La Molleindustria и един от най-известните създатели на казуални игри. Неговите радикални игри съчетават сарказъм, ирония, алегория и други литературни похвати, за да постигнат резултат, който може едновременно да разсмее, натъжи и ядоса аудиторията. Затова и той е специално поканен да ги покаже в Музея "Дом на хумора и сатирата".

Игрите на La Molleindustria са истинско превъплъщение на сатирата в света на електронните игри. Те засягат горещи теми от съвременното ежедневие - енергийната мафия и съвременните войни, религията и въпросите на пола, кариерата и малките радости в живота.

Паоло Педерчини е роден през 1981 в градче недалеч от Генуа, Италия. През 2007 година се мести в САЩ, за да учи. В последствие става университетски преподавател в университета Карнеги Мелън. Творчеството му е представено в изложбата в три тематични групи: капитализъм, политика и общество. Игрите на Педерчини са свободно достъпни в интернет и така всеки лично има възможност да преживее посланията в творбите му.

Изобретенията - пътуваща изложба на Детския научен център "Музейко", София
/1 април - 31 октомври 2018, зала 4/

След Художествената галерия в град Разград, Музеят "Дом на хумора и сатирата" е втората спирка на пътуващата изложба "Изобретенията" на Детския научен център "Музейко" в София. Тя е посветена на сензационните открития на 19-ти и 20-и век, променили завинаги живота на хората по света.

Изложбата "Изобретенията" разказва за процеса на откривателството, като чрез игрови интерактивни модули децата се поощряват да влязат в ролята на истински откриватели - да изпробват нови идеи, да се усъвършестват и да не се страхуват да грешат и да се провалят, защото провалът е част от пътя към успеха.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да научат как учените са създали рентгена, телефона, морзовия апарат, както и по-слабо известни изобретения като слинки, балона с горещ въздух и задвижваните от човешка сила автомобили.

"Музейко" е най-големият детски научен център в Източна Европа, създаден през 2015 година от фондация "Америка за България". Той осмисля по увлекателен и достъпен начин връзката между децата и знанието чрез съвременното пространство и прогресивна методология в поднасянето на учебния материал.

125 години от рождението на Райко Алексиев
Карикатура
/1 март 2018, етаж 3, фоайе/

На 7 март се навършват 125 години от рождението на Райко Алексиев - български журналист, хуморист и карикатурист - известнен под псевдонима Фра Дяволо. По този повод Домът на хумора и сатирата показва изложба с карикатури на Райко Алексиев, които се съхраняват в художествения фонд на Музея.

Роден в Пазарджик, Райко Алексиев следва литература в Софийския университет и рисуване в Художествената академия. Специализира живопис в Германия и Италия. Печата карикатура от ученическите си години.

Името му се свързва с хумористичния вестник "Щурец", издаван от 1932 г. до 8 септември 1944 г. Алексиев сам пише и рисува материалите в дома си, а сред сътрудниците на вестника са утвърдени по това време български писатели и карикатуристи. Наред с вестника, Райко Алексиев пише и издава сборници с хумористични разкази и фейлетони.

Независимо от позицията му, че "не е политик и се e мъчил с карикатурите си да осмее това, което вършат някои политици във вреда на народа", историческият обрат от 9 септември 1944 г. преобръща съдбата му драматично. Райко Алексиев е арестуван като "враг на народа" и след нанесените му побои умира на 18 ноември 1944 г. Осъден е посмъртно заради "антисъветска" и "прогерманска" пропаганда от Народния съд през март 1945 г. Имуществото му е конфискувано в полза на държавата, а книгите - забранени.

След 10 ноември 1989 г. Райко Алексиев е реабилитиран. Една от галериите в София носи неговото име. През 2002 г. община Пазарджик учредява национална награда за хумор и сатира на негово име. На 27 февруари 2013 ледник в Антарктика е именуван на Райко Алексиев.

Интерактивно-генеративни формации, 2014-2017 - авторски проект на Светослав Косев и Атанас Марков
Дигитална инсталация
/8 декември 2017 - 30 ноември 2018, пред кривите огледала/

В деня на студентския празник, 8 декември, Музеят „Дом на хумора и сатирата“ открива дигиталната инсталация „Интерактивно-генеративни формации 2014-2017“. Мястото й, пред любимите на посетителите криви огледала, играе важна роля във възприятието и преживяването на творбата, съпоставяйки образите от огледалата с предлаганата виртуална среда, в която зрителят става участник. Проектът бе представен в Дома на хумора и сатирата по време на хакатона Gabrovo Game Jam през януари 2017 година.

Инсталацията „Интерактивно-генеративни формации“ е дело на авторския екип Светослав Косев и Атанас Марков. Представлява диалог между зрителя и произведението под формата на виртуално поле, в което всеки зрител се появява на екрана като силует във вид на мрежа от линии и има способността да влияе на самото произведение. Линиите са свързани с алгоритъм, което прави произведението освен интерактивно и генеративно. В тази виртуална среда, на псевдослучаен принцип свободно се разпръсква мрежа от точки, които имат определeни физични свойства. Те се свързват помежду си със същия алгоритъм като контура на зрителя, като по този начин се търси графичното усещане. Малките точки имат гравитация и падат, но също така могат да взаимодействат при сблъсък с потребителите или помежду си. В допълнение има и по-големи цветни „топки“ (за настоящата инсталация те са заменени със запазения знак на Музея), които също участват в тази виртуална сцена с физични зависимости. Целта е да се подтикне зрителят към по-активно участие и чрез елемент на игра да бъде въвлечен в тази виртуална среда.

Светослав Косев е преподавател по графичен дизайн и перспектива, доцент във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“.

Атанас Марков e главен асистент по компютърна графика и мултимедийни технологии към ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“.

Кристо и Жан-Клод. Проекти
Подписани постери и видео материали от проекти на двамата артисти
Роден в Габрово
Документална изложба за живота на семейство Явашеви в град Габрово и първите стъпки на малкия Христо в изкуството
/27 октомври 2017 - 26 октомври 2018, Зала "Стефан Фъртунов"/

"Творбите на Кристо и Жан-Клод могат да бъдат разпознати веднага. Възпитан в класическата традиция, Христо Явашев от младини иска да намери своя запазен знак в изкуството. На 21 години съзнателно избира трудния път на художник-eмигрант. Готов е да направи всички жертви. С усилия и талант се вписва в модерния дух на Европа... Кристо предпочита да остане независим от чужди манифести, но споделя щедро името си с Жан-Клод – жената, която го разбира и провокира. Загърбва класическите портрети, които им носят сигурност. Стремежът към новото ги отвежда в Америка... Всеки от проектите им е единствен и се реализира за първи и последен път, функционира като предприятие с администриране, логистика, финанси, проектиране. Кристо и Жан-Клод преминават през всичко това без да нарушат принципите си за абсолютна независимост. Техният уникален модел на финансиране, необвързан с големите галерии и мощните арт дилъри, е уникален за света на изкуството. Произведенията им имат кратък живот, но който ги е видял, ги помни завинаги."
Евгения Атанасова-Тенева

Изложбата Кристо и Жан-Клод. Проекти представя шестнадесет проекта на артистите и някои ранни произведения. Започва с прехода от ранните творби на Кристо, направени в ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини), към мащабните проекти, реализирани в градска среда или в природата. Част от изложбата е и видео интервю с Кристо за ранните му творби, заснето в Ню Йорк от доц. Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев. Хронологично са представени мащабните проекти на артистите с постери, текст, времева линия и географска карта. Сред проектите са Желязната завеса, Завеса в долината, Опакованият Райхстаг, Чадърите, Опаковани дървета, Опакованият Пон Ньоф. Последният реализиран проект, Плаващите кейове, присъства с видео кадри на Недялко Данов от филма на БНТ Мост към Кристо, направен от Евгения Атанасова-Тенева. Изложбата завършва с проекта Мастабата, върху който Кристо работи понастоящем. Той е планиран за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата скулптура в света. За направата й ще бъдат използвани 410 000 разноцветни варела, образуващи мозайка от ярки, блестящи цветове в традицията на ислямската архитектура. Мастабата е древна форма, позната на хората в региона.

Изложбата Роден в Габрово е своеобразна „капсула на времето”, в която разказа води журналистката Евгения Атанасова-Тенева. Тя е консултант и автор на текстовете.
Изложбата представя живота на семейство Явашеви - Цвета и Владимир и техните трима сина, в Габрово. Посетителят ще разбере за ранните години на малкия Христо в Габрово, за момчето, превърнало се в световноизвестния творец Кристо, ще види детските му снимки редом с неговите братя - обичания артист от киното и театъра Анани Явашев и инженер-химика, изобретател на „Верото“ Стефан Явашев. Тук са събрани лични снимки, предоставени от членовете на фамилия Явашеви, както и документи от държавния архив в Габрово и други институции. Показани са стари картини и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Разкриват се важни факти за формирането на Кристо като един от артистите новатори, със собствен принос в изкуството на ХХ и ХXI век. Експозицията напомня и за времето на бурното индустриално развитие на Габрово и историческите обрати, белязали съдбата на града и неговите жители в средата на миналото столетие.
Изложбата завършва с местността Качорите в Габрово, за която Кристо с любов си спомня в интервютата на Евгения Атанасова–Тенева. Там играе с братята си и рисува – дървета, къщи, портрети на хора, селяните, децата им, жените им, стотици рисунки. Качорите е мястото, на което младият студент в Художествената академия се връща отново и прекарва цял месец преди да напусне България. Качорите са най-яркият детски спомен, към който Кристо обича да се връща. Те остават непокътнат символ на абсолютната свобода, жаждата за която определя живота и творчеството му.

Изложбите са организирани от Община Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата” и Сдружение "Нашето по-голямо Габрово" с партньорската подкрепа на БНТ, Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека "Априлов – Палаузов", Регионален исторически музей – Габрово, Национална Априловска гимназия, Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа", Второ основно училище "Неофит Рилски" и Начално училище "Васил Левски". В изложбите са включени материали, любезно предоставени от семейство Явашеви, Евгения Атанасова – Тенева, доц. Георги Лозанов и Стоян Радев, Драган Немцов (от чийто личен архив е фотографията на Художествения кръжок в Габрово, 1948), Ива Хаджиева, Иванка Здравкова, Гео Кукудов, Иван Господинов и Мариян Костадинов.

По време на изложбите ще бъде показана и програма от прожекции на филми за Кристо и Жан-Клод и техните проекти. Предстои и обявяването на програма от ателиета за деца.