ИЗЛОЖБИ / ПОСТОЯННИ

Как Габрово стана столица на хумора
/Етаж 2, зала 2/


Какъв по-добър начин да се отбележи 50-годишният юбилей на Музея, от това да се открият едновременно нови зала и експозиция? На 1 април 2022 отваря врати зала 2. В нея е разположена  постоянната изложба Как Габрово стана столица на хумора, която по интерактивен начин запознава посетителя с духа на старо Габрово, превежда го през социалистическата епоха и периода след 1989 г. Добре познатите габровски шеги с илюстрациите на Борис Димовски са допълнени от колоритни персонажи, свързани с историята на габровския хумор и Музея, нарисувани от родения в Габрово карикатурист Христо Комарницки. Изложбата цели да помогне за разбирането на историята и културната роля на Музея на хумора и сатирата и е ключова за представяне на идентичността на град Габрово като столица на хумора.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ПРЕЦИЗ-СК, АМК ЕООД Габрово, Николинка Хинкова, Плам Пласт ООД, Търтей Консулт ООД.

Партньори: Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека Априлов – Палаузов, Регионален исторически музей – Габрово.

Огледалната зала
"Най-важното правило в реалността е да не се изгубиш в собствените си илюзии"*

На 18 септември 2020 отвори врати новата Огледална зала в Музея на хумора и сатирата. Тя е реализация на една легендарна зала, каквато мнозина от посетителите са убедени, че съществува в Музея, а някои дори твърдят, че са я посещавали на младини. Истината обаче е, че такава зала в Музея на хумора и сатирата не е съществувала досега. Имало е няколко криви огледала, разположени в две от фоайетата на сградата, още през 70-е години, при създаването й.

Известен като Столица на хумора, Габрово е град, в който местните се гордеят със способността си да се самоиронизират и забавляват останалите със своята пестеливост, а туристите го избират като дестинация с очакването да попаднат на място забавно, духовито и предприемчиво. Габровските огледала в новата зала отговарят именно на това търсене - те са криви, смешни и атрактивни. Отразяват духа на габровския хумор, като преобразяват човек без големи харчове. Огледалната зала е най-новата постоянна изложба в Музея, разположена на първия етаж, непосредствено до новия сувенирен магазин. В нея са представени поредица от различни авторски криви огледала и оптически илюзии. Гостите ще се видят в нова светлина в Габровските селфи кабинки, ще се разкрасят почти без пари с Габровската пластична хирургия и ще се загубят и намерят в най-малкия, но много объркващ Габровски огледален лабиринт. Най-ценният обект в залата е бляскавото яйце Габерже с кранче (зер цяло яйце е много за една манджа!). За него една друга легенда разказва, че наследниците на Александър III са искали да го купят, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход ако го задържат.

Новата зала представя серия от арт инсталации, проектирани от младата габровска художничка Невена Екимова, участничка в две от изданията на Габровското биенале и автор на любимата на децата зала „Град Градина”, която беше открита в Музея през април 2019. А две от атракциите - въпросното яйце Габерже с кранче и Калейдоскопът за двама - са дело на друг участник в последното Габровско биенале - търновският художник Пламен Кондов.

Новата Огледална зала е реализирана с подкрепата на:

Програма "Култура" на Община Габрово
Обществен дарителски фонд Габрово
Фондация Америка за България
Автосервиз Експрес Габрово
Ноубъл Графикс ООД
Студио FourPlus
Кранпроект ЕООД
Интер Пауър ООД
МДМТ ЕООД
Кафе Библиотеката
Студио БръмБър
Станчо Атанасов
Иван Колев

* Цитат от филма „Генезис“, САЩ, 2010


Филмирани габровски шеги
/Етаж 3, фоайе/


Във връзка с проект за изграждане на нов сувенирен магазин и съпътстващото го преустройство на зала 1 в Дома на хумора и сатирата, постоянната изложбата „Корените на габровски хумор”, обновена за последно през 2012 година във връзка с отбелязването на 40-годишнината на Музея, бе демонтирана през май 2020 година. Предстои изграждането на модерна изложба, представяща историята на този местен феномен на нематериалното културно наследство, но осъществяването ще отнеме време.

Междувременно, щипка габровски хумор предлага филмовата поредица „Зодия Габровец”.Тя включва 10 епизода филмирани габровски шеги, компилация от популярни, не толкова популярни и съвременни анекдоти, в центъра на които е самоиронизираната габровска пестеливост.

Идеята за филмиране на габровските шеги и анекдоти принадлежи на копманията Box Vision със седалище в Габрово. В края на 2018 година, с подкрепата на програма „Култура” на Община Габрово и театрална трупа „Гаргара”, Box Vision заснема 47 анекдота. През 2019 са заснети още 67 анекдота, но вече с участието на актьори от ДТ „Рачо Стоянов”- Габрово.


Раят
/Етаж 3, фоайе/

Еклектична изложба, чийто фокус са 8 прекрасни гоблени на българския художник Борис Димовски /илюстратор на книжката "Габровски анекдоти"/ на тема "Ако Адам и Ева бяха чистокръвни габровци". Смешни сцени от Рая представят габровския начин на живот. Българска малка пластика и подходящи "райски" вицове подсилват усещането за вечната актуалност на отношенията между мъжа и жената.